Исландия... предстартови изненади и проблеми

 

Снимката е от интернет

Update:

Пълен обрат в предстоящото пътуване - колелото остава вкъщи :( Това е лошата новина. Всъщност за мен е много лоша, защото ми се искаше адски много да отида до Дания с колелото. Но хубавите новини са, че спасението дойде откъдето най-малко очаквах и ще имам превоз до Дания преди да отплава ферибота, навярно няма да го изпусна йеее :) И за да е още по-хубаво - реално аз ще се самозакарам до там с чужда кола :) Колелото обаче не може да се вземе, така че велопътешествието ще остане за друг път. Последните дни звъних на десетки телефони на превозвачи - автобуси, легални бусове и нелегални бусове. В автобусите отказват да качат колелото ако не е разглобено. Цените са около 200 лв на калпак до Бавария. С бусовете цените са още по-умопомрачителни, няма под 400 лв за човек с колело в посока от България до Нюрнберг например, но поне вземат колелото цяло. А аз изчислих, че с дните, които в момента ми остават до отплаването, ще успея да стигна ако тръгна от някъде в Бавария. Затова търсих превоз до там. Вчера обаче всичко претърпя обрат и се оказах с алтернатива пред себе си, която ще ми спести всички кошмарни часове транзитно пътуване през Европа с кой знае какви хора, които пушат като комини и надуват мазни чалгии, направо тръпки ме побиват от мисълта. Трябваше да реша много бързо и реших, че вместо да дам 400 лв от и без това оскъдните си средства до Бавария и да агонизирам с опаковано с маски и шалове лице, да не видя нищо по пътя си и да дишам тютюнев дим, ще приема предложението за къде по-независим превоз с колкото искам спирки по пътя. И така, утре или в събота - газ на север и така до Дания :) Разкази на блога - вече на есен или зима, не зная кога ще се върна. И дали. Ако пак сложат мерки, може и да си остана някъде по пътя.

-----------------------------------------

У мен се зароди надежда след раздигането на корона-цирка в някои страни, много крехка надежда, че това лято ще мога да пътувам... И си казах преди няколко месеца: "Хайде към Исландия!" Ама някак си сякаш всичко е срещу мен и още не мога да тръгна...

Понеже здравата я загазих, а имам вече закупен билет за ферибота от Дания за Исландия, си позволявам да започна тази публикация с голям призив за помощ. Накратко ситуацията... трябваше да тръгна с колелото за Дания около 12-13 юни. Нищо такова не стана - не само всичко с ремонтите по къщата се проточи неочаквано дълго, но за капак ме наводниха със спукана тръба на поливна вода и се наложи аз собственоръчно да отстранявам аварията поради пълната апатия на живущите по къщите наоколо да се включат. Няма да навлизам в подробности за нервите, времето и копането, които ми костваше тая глупост, но така или иначе всичко свърши - оправих я. Ако ви трябва ВиК пишман майстор, мазач, бетонобъркач, шпакловчик, зидар, бояджия, копач, пишман майстор за покриви - ламаринени и керемидени, реставратор на допотопни вещи и помещения и т.н. битовизми, насреща съм. Та сега съм в много кофти позиция - вече и да искам не мога да стигна до Дания с колелото. За тази цел са ми нужни около 35 дни, а в момента ми остават едва около 25. Освен това досега нямах и пет минути време да се подготвя за това пътуване, колелото не е готово, дрехи нямам, не зная къде какво ще гледам и какви хайкове ще правя... изобщо всичко е пълен ужас. Ремонтите ги почнах активно още април, но заради тоновете градинарска работа през април и май, не успях да ги свърша навреме. Сега почти ги свърших, на финалната права съм, но в комбинация и с аварията тотално изтървах срока за тръгване. И седя и се чудя какво да правя... Много държа пътуването да е с колелото, поне на връщане да е изцяло с колелото. Но на отиване ще се наложи да си потърся друг превоз, в който да можем да се возим с колелото и багажа. 

Някой познава ли човек, знае ли някаква фирма или въобще има ли идея как да се добера възможно най-евтино до някъде в Германия, Полша или Чехия например, че от там да започна да карам колелото и да стигна навреме за ферибота? Много българи пътуват до Германия и ми се иска да открия човек с бус или камион, който да може да ме вземе срещу някаква по-скромна сума пари от платения транспорт, че иначе в Исландия и хляб няма да мога да си позволя. Мислех да пробвам на стоп с колелото и това ще е най-крайният вариант, но още от сега се дърпам заради проблемите, които ще създават шофьорите, понеже ще искам да се возя с маска през цялото време. Направо се чувствам като в шах и мат. Не зная какво да предприема, гледах разни автобуси на Юнион Ивкони до Хамбург и Хановер, но са доста скъпи, да не говорим, че за колелото ще искат да ми вземат още пари, ако изобщо се съгласят да го качат. И може и да го потрошат по пътя. Въобще не ми се пътува с такива превози. Много ми се иска да се намери свестен шофьор на товарно бусче или камион, да си говорим по пътя, мога да помогна и с карането ако е с В категория, нямам С. Мога и да заплатя някаква прилична сума за превоза, но да не е дране на кожи, че наистина ще трябва да минавам от веган към слънцеяд, а в Исландия няма и слънце, да му се не види!

 

Снимката е от интернет

Сега хубавото - намери се човек в един датски град, недалеч от пристанището, откъдето ще отплавам, който ще приюти Дявол (колелото) за двата месеца, през които ще съм в Исландия. 

Идеята ми за това пътуване е:

С колелото до Дания, после ферибот до Фарьорските острови, там разглеждане една седмица, после пак на ферибота до Исландия, там разглеждане близо два месеца. В края на септември се връщам с ферибота до Дания и от там вече само с колелото, без бързане и срокове (надявам се да не затворят пак всичко и да си остана някъде по пътя без възможност да се прибера) тръгвам към България като държа да мина през Полша, Словакия и Румъния, за да прекося някои планински вериги и да видя някои симпатични села и градчета. Есента ще е хладно предполагам да се шляя из тия части на Европа, но след студа в Исландия сигурно ще ми се види като циганско лято.

Тези дни ще се сдобия с двете най-важни неща за Исландия - дъждобран и водонепромокаемо покривало за раницата. Този път ще имам повече багаж от предното велопътешествие, защото ще трябва да си взема раницата, която ще е вързана за багажника празна и ще ми трябва в Исландия, където ще съм без колело и дисаги. Също ще ми трябват доста дебели дрехи, направо зимни. Доколкото разбирам от една книга и от прочетеното в нета, там си е кучи студ цяла година, а от август вече почва есента. Има вледеняващ почти постоянен вятър, който ще ми създава страхотни проблеми с разпъването на палатката и ще ме охлажда яко. Също така се оказа, че дивото къмпингуване не е особено легално, така че може да се наложи да се крия, няма да е както в Скандинавия - пълно спокойствие. Но пък природата е нещо невероятно там, просто нямам търпение да се впусна в новото приключение в дивия север! Е, няма да ям вкусните зеленчуци, които отгледах тази година, но пък ще видя приказни места, които са много по-ценни дори от най-сочните домати.

Освен от скорошен превоз, нямам нужда от нищо друго. По отношение на екипировката ще се справям с каквото имам, най-важното нещо е дъждобранът, който поне ще ми е нов. По техниката фотоапаратът ми вече е амортизиран, доста очукан и няма автофокус, но се надявам силно да издържи и това пътуване. От пари нямам нужда, мизерстването не ме притеснява и съм съвсем наясно, че Исландия е безумно скъпа, дори може би повече от Норвегия. Мисълта за глад не ме стресира въобще, защото като веган и без това няма почти никакъв избор какво да се яде там, плодовете и зеленчуците им са боклук, храни без животински продукти вероятно няма кой знае колко и са все гадни и безвкусни, така че честно казано не ме бърка да гладувам. По време на другата част от пътуването - с колелото през страните преди и след Исландия, ще се снабдявам с храна от най-евтините супермаркети, за да върви колелото, а в Германия особено предполагам ще има евтини неща, които да стават и за вегани, и да не са толкова гадни на вкус, колкото хляба с купешка лютеница. А хляб има навсякъде, макар в Исландия да върви от 5-6 лв нагоре. Имам усещането, че след този трип няма да мога да погледна хляб през остатъка от живота си.

В това пътуване няма да ползвам каучсърфинг домакини, нито каквито и да са други възможности за спане. Ще спя само на палатка. Единствената ми комуникация с близките ще е Нокията ми, от която не мога да звъня, но те могат да ми звънят. Няма да имам достъп до интернет по време на цялото пътуване, поне така очаквам. Вече никъде няма интернет кафета, а за да вляза в някоя библиотека да ползвам компютър например, трябва да оставя колелото навън, което няма как да стане. Така че най-вероятно ще разказвам за това пътуване чак след като е приключило, без никакви пресни новини. Очаквам да е абсолютно страхотно, само да не затворят пак границите за такива като мен. И да се уредя с някакъв превоз, за да имам шанс да стигна до ферибота. Приемам идеи, предложения и съвети относно превоза, защото наистина усещам как я закъсвам с всеки изминал ден. Не ми е по възможностите да минавам по 300-400 км на ден, за да стигна в Дания навреме за ферибота.

 

Груб план на пътуването, България не се събра в картата :)


 

11 коментара:

Анонимен каза...

Тери ,пожелавам ти невероятно прекарване в Исландия.
Сигурен съм ,че красотата ще е навсякъде.

Единственото което се сетих да ти предложа е да си изпратиш колелото до Германия с Габиели-пловдивска фирма за превози а ти да пътуваш на стоп .Но щом си решила да оставиш колелото ,може би е по добре понеже с раница и колело не е много удобно да се пътува- по добре е с десаги.Казвам го от личен опит.Благодаря за информацията за ферибота.
Успех и очакваме снимки и разкази

Анонимен каза...

Е, това е една от най-хубавите новини напоследък - Тери ще пътува, може и без колело, може и с чужда кола, може и да не се върне, но ще пътува!
А това е най-важното!

Ина каза...

Йеее, колко готин пост! Страхотно пътешествие се очертава! Жалко за колелото!
Не знам кога е писан постът и дали си тръгнала, мога да предложа базо Dslr Pentax k-r с китов обектив и една дълга сигма.

Tery каза...

Horaaa ludnica e tripa!!! Nisto ne moga da pisha na bloga no pone dva rda tuk. V iceland sym ot sedmica, samo vali i duha 3 gradusa beshe, sega ot dnes se opravi. Inache sedem dena bqh na Fariorite - super beshe, predi tova s kolata iz Evropata sasto ama veche kato se pribera ste pisha. Sega nqma ot kakvo da pisha. V bibliotekata v Akurreyri sym :) do 21 septenvi ocelqvaneto ste e mnogo zor, postoqnno e losho vremrto ama ste se opravw nqkak si.
Ina, mnogo blagodarq za predlojenieto, super e ama veche sym na pati nqma kak. Aparata mi nesto vze da starje, obektiva po- tochno ama dabo izkara tripa che tuk vsichko e na nad kosmicheski ceni i nqma da moga da go dam za remont.
Da znaete che stopat v Icelandia varvi ama v BG mi se struva po- barz, tuk se chaka dosta pobqkoga. Na Fariorite beshe mnogo barz. Mislq za septemvri kato se sjape savsem vremeto i pochna da umiram ot stud da tarsq nqkakva dobrovolcheska rabota nqkade taka che ako nqkoi ima idea, da pishe.
Sorry za shliokavitsata i pravopisa :(

Анонимен каза...

Успех,Тери! Ти си герой. Бъди все така вдъхновена и борбена.

Евгени каза...


Успех!

Анонимен каза...

Mersi hora, patuvaneto prodaljava s palna sila ;) v momenta se susha v bibliotekata na Selfoss, navan vali ot dva dni, no se ochakva da spre vdrugiden. Neveroqtno si prekarvam v Iceland, ostanaha mi samo oste 22 dni a hich ne mi se tragva vapreki izpitaniqta s vremeto. Unikalni haikove napravih, prirodata e brutalno krasiva i diva, vseki den e totalno prikluchenie i mi e strashno interesno vsichko!!! Mnogo nauchih za stranata ot mestnite deto me vozqt na stop, varvi si dobre stopa daje kato vali kachvat :))) Strahot trip se poluchi napravo dumi nqmam, Iceland nadmina ochakvaniqta mi i vapreki ujasnoto vreme i bezumnata skapotiq si struva absolutno da se obikalq tuk. Prirodata e zashemetqvasta i ima tolkova mnogo divi mesta! Az prikluchih sas severa i zapada, podhvanav uga sega i izpolzvah prednite dni hubavo vreme da napravq chudno krasiviq prehod ot Landmannalaugar do Skogar. Uspqh za dva dni da izmiba 80 km prez planini, lednici, kanioni... prikazen haik! Sega chakam da se izvali v Selfoss i posle prodaljavam iz uga kum Vik. Tuk nedalech ima gori za spane kadeto si zastiten ot vqtara i zatova ste ostana v raiona oste den. Da mine i toq valej che kato zaplusti i zaduha ne spira dni nared. Idealen den za biblioteka :)

Jennifer Bunn каза...

Tery, Jennifer Bunn here. You are one of the great highlights of my trip to Iceland! My husband and I are so inspired by your bravery! NOTHING stops you from living the life that inspires you and that is very rare. I hope our paths cross again one day, my friend; until then, I will follow your travels on your blog!

Georgi Hristev каза...

Jennifer Bunn,
Tery is also an inspiration for me.Although I have never met her in person with her stories on the blog she inspired me pick up my backpack and travel around the world.You are lucky if you have met her as that is probably the most traveled person I know .
Браво Тери,продължавай с приключенията.

Анонимен каза...

Здрасти Тери,
Димитър тук (оня с есемесите :).

Предполагам, говориш за ферибота Снежанка? (https://en.wikipedia.org/wiki/MS_Norr%C3%B6na),
бившия Смирил, дето тръгва от Хиртсхалс и е яко hop on-hop off, а чат-пат минава и през Шетландските о-ви, ако има прилив от желаещи. Радвам ти се, че така се кефиш на Исландия, аз го мислех точно такъв трип преди 10 години, но се разминах по житейски обстоятелства...

Понеже питаше - https://www.workaway.info/en/hostlist?hidden=&showMoreOptions=0&search=&lang=en&workawayer_capacity=0&languages=&date_start=&date_end=&min_stay=&host_rating=0&country=IS&region=&gnid=200&lat=&lon=&ct=europe&distance=

като опции за доброволчество (то има и платени, де). Отделно, има един тип, Мо, идва от Мохаммад, тамошна cs звезда, има компания за приключенски туризъм, предполагам, ще се разберете. Това всичко, разбира се, ако си още там. Ако си се прибрала, ще се радвам да го измислим и да се видим на живо. Аз малко полудявам вече на тема Намибия и Ботсвана, и няма да ми е хич излишно да почерпя информация от първичен източник.

Засега, надявам се си добре, щастлива и вдъхновена!?! Браво, че отново си на пътешествие! :)

Tery каза...

Privet ot Dania :) Vchera svarshi vozeneto na ferito. Pristignah blagopoluchno v kontitnentalna Evropa. Mnogo trudno si vzeh dovijdane s Islandia. Stana mi bezkraino lubima i osobeno prez septemvri beshe strahotno, vremeto beshe mnogo po-dobro ot avgust i uspqh da obikolq prikazni mesta. Sega sym v bibliotekata v Sindal i pochvam obikalqne na Dania :) Snosti beshe super nost na palatka v park s bezbroi sarni, mnogo mi e interesno kolko sa visoki darvetata v gorata hahah v Islandia nqmashe tolkova visoki darveta, totalno otviknah ot gledkite na Evropa. Islandia e kato druga planeta. Moje bi pribiraneto ste e v kraq na oktomvri, a moje i oste po-natam da ostana nqkade iz Tatrite ili Karpatite da skitam :)

Hi, Jennifer :) Sooo nice to hear from you, i feel so grateful that i met such wonderful people like you two! It was a real pleasure sharing these few hours of exploring and talking, i hope we will meet again one day. I just came back from Iceland to mainland Europe yesterday and i can't stop thinking about Iceland after two months of exploring this incredible piece of Earth.
Be happy and healthy :)

Georgi, blagodarya mnogo :)

Dimitar, ne stignah do dobrovolchestvo, ot obikalqne ne ostana vreme :) Okaza se, che dva meseca vaobste ne sa mi dostatuchni za Islandia. Da, feribota e na Smyril line, tragva ot Hirtshals tochno, az vchera tam pristignah. I na otivane sprqh na Fariorskite ostrovi za sedmica - super mestence. Nqmashe opcia za spirane na Shetlandskite ostrovi, vidqh gi samo ot vodata.
A pribiraneto mi nqma da e po-rano ot kraq na oktomvri, moje i da se otloji oshte. Pishi po-natam i ste izmislim nesto za Namibia i Botsvana.