Прощално... с чужбината, с призванието. Общи приказки и носталгия

Пустинята Сахара пасва на пустинята в сърцето ми. Мароко, 2010 г

 

Ето, че дойде моментът да "оповестя" края на околосветските ми скитни. Преди близо две години дойде реалният, физически край, а след предната публикация за прибирането от кавказкото пътешествие - краят им и на страниците на блога. Реших да напиша тази публикация като своеобразен финал, защото огромна част от живота ми (дори по-дълга от 10 годишния АД в онази дупка, наречена училище) бяха именно скитничествата в странство. Вече няма за кое пътуване да пиша, освен може би за старите отпреди 2011, преди създаването на блога. Затова занапред тук ще има основно разкази за България, предстоят Странджа от миналото лято и един страхотен 20 дневен преход през Пирин, Рила и Родопите, пак от миналото лято.

Моят скитнически край дойде неочаквано, преждевременно и принудително, защото ако не беше епичният възход на злото и идиотизма (пЛандемията), не само още щях да пътувам, но и нямаше шанс някога изобщо да спра. Почти сигурно щях да умра някъде по пътя, което щеше да е повече от прекрасно за мен. Сега умирам всеки ден у дома, наблюдавайки от разстояние целокупното падение на човеците. 

Малко буксувам в тая публикация. Толкова ми е мъчно за всичко ставащо, че не мога да се разплача както си му е реда. Още от април 2020 ми беше пределно ясно, че повече няма да мога да изляза от страната легално, а нелегално бих с удоволствие, но не мога да рискувам с новопоявилия се здравен фашизъм да ме хванат властите, защото току поискали да ме инжектират насилствено с модерния еликсир на безсмъртието или да ми бъркат с пръчки в носа. До ден днешен не мога да осмисля факта, че с паспорт и раница никога вече няма да мога да премина границата на родината, защото дори да си отиде вирусът, "мерките" ще останат. И за хората като мен вече пътешествия няма и няма да има. Някак си не мога да седна, да си кажа "всичко свърши" и да плача сто дни и нощи. А и нямам време за това, животът у дома също ми даде перспективи за постоянно правене на нещо. А може би го правя, за да не мисля за това, което загубих. Изчитане на купища книги (понякога на ден по една), постоянна работа в градината, нареждане на пъзели с много хиляди парченца, ремонти по къщата със собствени сили и всевъзможни други неща, само и само да не се спра и да нямам време да осмисля това, което ми беше отнето. И като се замисля - колко незначителни и бледи са моите терзания за някакви си глупави пътешествия на фона на целия "shit" в света, цялата каца с лайна, в която всичко потъва всеки следващ ден, благодарение на пълната апатия на овчедушните люде.

Каква привилегия само имах - да хвана 12 годишен прозорец между лудостите на човечеството и да успея да видя толкова много красоти и страни! Чак се чудя как "ни изтърваха" такива като мен скитници да пътуваме почти свободно почти навсякъде. Е, свърши се. Новата здравна религия, новото нормално, новата масова психоза затвори този прозорец и колкото се радвам за своето максимално ползуване от този период, толкова ми е жал за онези, на които сега им е хрумнало да пътуват и им е дошла музата. Горко им. А аз потъвам в благодарност, че имах възможността да видя света. От което виждане получих както много хубави, така и много тежки впечатления и заключения, но всичките ги оценявам като нужни, за да стигна до изводите, според които възприемам света. Та като казах благодарност, искам да започна тази публикация с най-важното - да благодаря!

От все сърце благодаря на всички, които ми помогнаха през годините да осъществя мечтаните си пътешествия, било то с гостоприемство, с возене на стоп, с екипировка, с усмивка или средства... За мен беше истинско удоволствие и чест да получа добрината ви. Не зная дали я заслужавах, може би не, защото съм лош човек все пак, но щом сте ми я дали, значи вие заслужавате моята най-искрена благодарност. Видях и преживях безброй добри постъпки от хората по света, всъщност спрямо мен той беше много благосклонен през цялото време и въпреки трудностите и спънките, имах наистина страхотни пътувания, които сега всеки ден се опитвам да изживявам отново като затворя очи и си представя... Голямо удоволствие за мен беше да пиша през годините и ще опитам и занапред понякога да го правя, макар да няма нови пътешествия зад граница и да нямам вече компютър.

Мислех си тия дни как мога да обясня на Марко Поло това, което се случва в света в момента? То и по-рано с шибаните граници и визи беше ограничаване на свободното придвижване на хората по Майката Земя, а сега?! Сега какво е... тоталитаризъм, диктатура, брутален режим, фашизъм, медицинско изнасилване и принуждаване, психофизически тормоз, биологична война, Трета световна война, апатия, мълчание, подчинение, игнориране, идиотизъм, малоумие, кретения... Падението на 8 милиарда овце, тичащи към собственото си заколение със скоростта на светлината... От все сърце ми иде да изкрещя: "Какво ви стана бе, хорааа? Нищо достойно ли не остана у вас?! Всичко истинско и чисто ли погубихте у себе си, разменихте го за лъскави играчки, за светещи екранчета и "умни" технологии. Илюзорната сигурност и продажното здраве станаха в пъти по-важни от свободата, честта и човешкото ви достойнство?! Станахте лабораторни плъхове, наблъскани с шепи лекарства, серуми с неизвестно съдържание, с промити мозъци и отровени от собствения си мързел..."

Кога животът и здравето на егоистичното, блатясало, презадоволено човешко същество станаха по-важни от Свободата, Честта, Справедливостта... кога се случи това, този момент на мен ми е убягнал. Може би някъде през 1000-та години, които ни делят... Светът от последните ми спомени беше брутален, да, беше жесток, груб, тъмен и пълен с насилие, НО имаше ЧЕСТ, имаше неспирен стремеж към СВОБОДАТА, имаше ХОРА, за които СПРАВЕДЛИВОСТТА беше ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ. Имаше хора, които даваха всичко, включително живота си, за да защитят по-слаби от тях! А сега, едни 1000 години по-късно, светът изглежда напълно лишен от гореспоменатите ценности, дълбоко покварен, дълбоко сбъркан и къде по-насилнически в мащаби, които дори не мога да си представя. Никакъв шанс да "свикна", никакъв! А какъв потенциал само има тук... Какъв потенциал отива по дяволите заради моралното и емоционално деградиране! Често затварям очи и си представям ТОЗИ свят така, както би трябвало да изглежда, ако човешката природа не беше изначално зла и жестока... максимум четвърт милион човеци на планетата, навсякъде природа, само естествени материали за бита, никакви войни, власт, управление, разделение на държави и подобни, всеки е различен, всеки е себе си, няма суета, няма завист, няма злоба, никакво насилие към нито едно същество, никакво убиване на животни и растения, навсякъде осъзнати хора, творящи изкуство с умовете си и красота с ръцете си, няма коли, самолети, технологии, няма замърсяване, няма фабрики, няма индустрия, всеки отглежда храната си с любов... няма смърт, няма размножаване, няма Самсара....

Все по-трудно ми става да повярвам, че всичко това през последните две години се случва. Как хората допускат такава открита и откровена ГАВРА с тях. С душите, умовете и телата им. Защо още не са изринати до крак всички кукли на конци, защо няма брутални бунтове на поне 7 милиарда от тези 8? Излиза, че всички народи, всички хора, всяко едно човече няма капчица воля, достойнство, смелост, ум, позиция... нищо. Само като си помисля колко е лесно в днешно време да управляваш презадоволените, дълбоко заспали, тинясали хора. Даваш им екранчета и разни улеснения и удобства в битието, промиваш им мозъците чрез тях, държиш ги колкото може повече време заети с екранчетата, за да не могат да мислят и да видят какво се случва в онзи истинския живот, от който упорито бягат. И най-важното - внушаваш им нужди и важност! Караш ги да повярват, че те са много важни, те трябва да живеят, трябва да ги има, трябва да се размножат, да оставят нещо след себе си. Така получаваш неспирен поток от нови и нови немислещи, неосъзнати, примитивни роби, които никога, ама никога няма да се събудят. Държиш ги винаги задоволени на базисно ниво и леко отгоре, защото ако робът е гладен, ще се бунтува (кукловодите най-сетне са го научили това преди няколко века, едно време не бяха толкова ошлайфани като сега). А ако има апартамент, удобно кресло, телевизор, кола и пари в сметката, вярвайки, че всичко изброено си е негово и никой не може да му го вземе, робът е сит, успокоен и спящ дълбоко. Той остава сляп за позицията, в която се намира, бива изцеждан, докато се изчерпа и умре, а за да се гарантира продължението на тази порочна система, робът трябва да е произвел нови роби преди да стане негоден за работа и да пукне. 

Ако хората заедно не съборят чудовищата, които самите те са изградили и хранят всеки ден - корпорации, власт имащи, управници, религиозни лидери..., не виждам как нещата могат да тръгнат в каквато и да е положителна насока изобщо някога. Трябва да се срине всичко, което тежи като котва и дърпа надолу като първо всеки започне от собствените си действия и бездействия, отърве се от нуждите и внушенията.


Тази публикация дотук беше апелираща към събуждане, а нататък ще продължи като ретроспекция с привкус на носталгия и разсъждения. 

 

Пътешествията колкото ми дадоха, толкова ми и отнеха. Като тръгвах да пътувам, имах една мечта, която и до ден днешен остана неосъществена - да открия някъде в света някакви хора, народ, племе, общност или дори само един-двама човека, които да ме убедят, че все пак има надежда, че човешката природа не е изначално, коренно зла, че човекът не е пришълец, захвърлен в изгнание на тази прекрасна планета, защото се е издънил другаде. И че щом един или няколко човека могат да бъдат истински, пълноценно и пълнокръвно добри към всички и всичко, значи всички други имат потенциала да се променят. Е, такива хора не открих, а се оглеждах и ослушвах много. Открих безброй добри постъпки, уникална доброта спрямо мен, но нито един истински човек. Да дефинирам "истински човек" - такъв, който не носи или поне не използва злото у себе си никога, при никакви обстоятелства. Човек, който не би наранил живо същество дори да не е ял две седмици и на масата пред него да има дузина риби, кокошки и др. "изкушения". Човек, който при никакви обстоятелства не би отстъпил от принципите си, водещи го до всяко решение в живота му. Човек, който не притежава завист, алчност, злоба, копнеж за власт над други живи същества. Човек, който не се счита за важен, не иска да остави нищо след себе си в материалния свят, не уважава своя живот и би го дал лесно и без съжаление. Човек, който не може да понася случващото се по света, живее в дълбоко страдание и все още не е се разделил с живота си само защото търси смислена кауза, заради която да го направи.

Такъв човек/хора аз не намерих. А ми се искаше. Просто исках да разбера дали е възможно някъде в този огромен, шарен свят да има добродетел, която е крайна, непринудена, на всяка цена. Която не е водена от религия, от възпитание, от обществени норми и ограничения. Уви, не открих. И това още повече ме разочарова. Не че когато започнах да пътувам не презирах хората и техните деяния, но след пътешествията и видяното по света, това презрение и омраза добиха апокалиптични измерения. Осъзнах, че злото не само е неделима част от човеците, но те са изтъкани от него, а доброто е плод на краткотрайни просветления в определени моменти, защото няма как всичко да е само зло, има по нещо и от другия полюс. Но разбрах, че всеки е отстъпник от себе си при определени обстоятелства, всеки е продажен за определена цена. Нямаше нито една страна, в която да не видях издевателства над по-слабите, например животните и горите. В нито една религия например не открих хора, които да прилагат добрите й страни, които не са изгодни за тях самите, но пък всички масово се ползуват от тези неща, които са им изгодни и както са им удобни. Та и едно време преди пътешествията религиите винаги са ме отвращавали, но сега буквално получавам алергична реакция, когато чуя заучения бълвоч на някой религиозен роб. Цял живот мечтаят и говорят за Бог, а самите те са тоталната негова противоположност. 

През годините се опитах да дам шанс на доста хора да ми допаднат поне частично. Някои успяваха повече от други, но винаги за много, много кратък интервал от време. Колкото повече общувах с някой човек, толкова повече не можех да го понасям. У всички открих една кошмарна страна - всяко едно човече си вярва, че е важно. Взело се е насериозно, би запазило живота си на всяка цена, а в същото време не му харесва това и онова в света, но пък нищо не прави, за да го промени, даже върху себе си не работи. И в същото време се натиска да живее и тръби колко бил прекрасен живота?! След религиозните фанатици и псевдо вегетарианците, ето тези животолюбци ми станаха третите най-антипатични люде. Що за парадокс или свръх лицемерие е това?! Как един човек може да твърди, че животът е прекрасен ако има чувства, ако има емпатия към всичко живо в света и вижда и усеща какво се случва... Животът е брутално страдание, всеки миг от него е тежко бреме за чувстващия и понеже отказвам да нося розови очила и да се правя на модерен, позитивен човек, четящ "екзотермични" книги (така нарича езотеричните книги един образ без подобие), то аз ставам от онези мрачни, винаги нещастни песимисти, които никой не може да понася, защото се опитват да събудят спящата му съвест, захлупена с наметалото на "прекрасния" живот. Кое му е прекрасното на всичко, случващо се в света, особено когато си го видял с очите си, изстрадал си всяка стъпка, за да усетиш света във всичките му краища и да осмислиш, че навсякъде всичко е едно и също и тъне в материална, духовна и морална разруха. 

Природата всеки ден си отива, загива без граници. Всичко навсякъде се изсича, избива, трови. Хората стават все повече и все по-малоумни и незаинтересовани. Някои живеят в крайна мизерия и нищета, други тънат в разкош, паразитирайки върху съвременните роби на системата. Кое му е прекрасното на това? Като изключим красотите на природата, които се топят с всеки дъх, който си поемам, и добрите постъпки на хората, които срещах по пътя си, всичко останало е скръб и печал. Глобалната картина е потресаваща и всеки, който го отрича, допринася за игнорирането на проблема, а не за решаването му. Когато си внушиш и внушаваш на други около теб, че животът е прекрасен, потулваш проблемите и помагаш на другите да не мислят за тях. Всеки се е вкопчил в максимата да бъде щастлив и аз не мога да разбера как може някой да е щастлив, след като има толкова нещастие на света. Явно може именно като се самозомбира и не мисли за него. Но то си е там и се вижда. Нищо не може да го скрие. Опитвах се по време на пътуванията си да отбелязвам всички положителни неща, които преживявам. Но отбелязвах и всички отрицателни, защото най-важното нещо според мен е всеки да е наясно със своята истина. Така видях света аз, така го споделих. Може би защото съм тъжен човек, който не приема нищо от случващото се за нормално и не само ще умре в тъга, но и ще е живял в тъга, колкото повече пътувах и осъзнавах отдалечаването от мечтата да открия истински хора, толкова по-негативни ставаха и преживяванията. Като равносметка мога да кажа, че след пътешествията разочарованието ми от хората нарасна в пъти повече, но очарованието ми към чудесата на природата надхвърли всякакви обозрими граници и нива. От личен опит разбрах, че природата е вдъхновение, безкрайна красота и е единственото нещо, което ми носи радостни мигове в страданието на живота, а хората са източника на това страдание като у тях не открих нищо красиво и истинско, освен спорадични добри постъпки и проблясъци, както и тонове създадено изкуство. И прекрасното им отношение към мен като към гост на страната или дома им.

Всъщност хората, които имат значение за мен, се броят на пръстите на едната ми ръка и значението е придобито по роднинска линия. С изключение на един, с когото ме свързва все още стабилно приятелство, което е повече братство от онова непознатото за хората от този век, дето го показват по филмите за рицарите на Кръглата маса. С роднините ме държи онази любов, която не може да се обясни. Ако се запитам защо ги обичам, никога не мога да дам нито една конкретна причина. Тъй като нито ги харесвам, нито уважавам, а и едва ги понасям, е безкрайно трудно да дефинирам защо, аджеба, ги обичам. Определено не е, защото са ме създали или отгледали, тъй като за това не мога да им простя никога и им напомням грешката им постоянно. Най-лошото нещо, което може да се случи на някого, е да обича хора, които постоянно го разочароват. Затова пиша този абзац и ако има някой в моето положение, който би могъл да се измъкне и да живее така, както на него му харесва, съветът ми е - бягайте, плюйте си на петите, докато можете. Порази ли ви любовта към роднините, всичко отива по дяволите. За мен е твърде късно, но за други може и да не е. Ако смятате, че можете да оставите близките и да живеете в мир със себе си, направете го. Аз стигнах до извода, че едно домакинство трябва да се състои от един човек, така че който може да се измъкне от собствената си съвест и любовта към близките, поне ще може да живее както му харесва. Моята последна останала мечта след края на пътешествията е да живея в планината, на поне 30-40 км от населено място, да нямам никакви контакти със света на хората. И от две години полагам неистови усилия да убедя близките си да се преместим да живеем поне в някое пусто село в планината, за да си осъществя поне половината от мечтата, а те да имат достъп до "удобствата на цивилизацията", но не само удрям на камък, но и направо се блъскам в стена. Ясно осъзнавам, че моята мечта не е тяхна и че нямам право да настоявам да ме последват, но поне имам правото да се надявам и да моля. 

Дълбоко вярвам, че единственото спасение за единиците разумни хора, желаещи да останат адекватни в цялата тая глобална психиатрия, е да се изнесат колкото може по-далеч от всичко и да живеят в хармония и независимост от "обществото". Осъзнавам, че е изключително трудно за хора, които цял живот са били в тази система да погледнат към други начини на живот, но в същото време ми се иска да не беше толкова трудно, за да имам поне някакъв шанс да успея с постоянство и упоритост. Твърде много държа на близките си, за да ги изоставя. Много ми се иска да можеше къщичката и двора, които са мой дом през последните две години, да  се телепортират в някоя гъста родопска гора, където да живея с тях и да зная, че са добре и никой не може да им навреди. Защото дълбоко вярвам, че този вирус дори някой ден да си отиде, в което се съмнявам, ще има други къде по-отвратителни деяния от освобождаването на това конкретно биологично оръжие. Ще има безброй други вируси, други оръжия, технологии и въобще всякакви ужасии, с които не искам да имам нищо общо и дори не искам да чувам за тях. И не искам близките ми да живеят в подобна нагнетена среда, защото се влияят от всичко това в негативна посока и стават все по-тревожни, изнервени и нестабилни. А с такива хора е адски трудно да удържаш позициите си, защото осъзнаваш, че вместо силни съюзници, с които да се изправиш срещу злото, имаш ранени другари, които да влачиш до окопите.

Модерният свят е свят на илюзии, най-голямата от които е илюзията за сигурността. Човекът на 21 век не се храни с жито, мед или духовност, храни се с илюзии. Обича да попива всяка илюзия, която му обещава сигурност, загриженост за неговото благо, здраве, богатство, щастие... Ето това всъщност беше най-голямата загадка за мен от началото на пЛандемията... въпросът, чийто отговор просто не можех да изсмуча - как е възможно някой на тази планета да вярва, че някой друг, особено власт имащ, е загрижен за неговото здраве и благоденствие? В цялата история на човечеството откак свят светува такъв феномен не е имало и няма да има, а днешните овце сляпо вярват в илюзията, че техните управници, корпорации, доктори, здравни организации и прочее фигури, сеещи зло, са се загрижили силно за тяхното здраве. Ето това наистина не мога да си обясня, нивото на  умствен дефицит не може да бъде обхванато с никакви мерни единици. Имам чувството, че след "любимата на народа" Мария-Антоанета, онези на горните нива са ставали все по-умни и изобретателни в методите за качествен и дълготраен контрол над масите, а въпросните маси - все по-глупави, наивни и неспособни на каквато и да е разумна мисъл. Стигам до извода, че милион пъти предпочитам да живея като несретен средновековен селянин, отколкото като модерен роб на системата, денонощно инвазиран от илюзии. Кучетата си лаят, керванът си върви... какво, по дяволите, е сбъркано с хората в този век?! 

След всичко това, което изписах и което ми се искаше да споделя с надеждата дори един човек да се събуди от дълбокия сън, поемам в съвсем друга посока - нещо ведро, красиво и шаренко: пътешествията ми в резюме с по една снимка и няколко реда. Да си припомня и аз къде успях да поскитам преди да налази световната лудост.

Всички пътешествия, изброени тук, са осъществени само на автостоп, с колело или пеша. Всички страни, без Русия (не ми дадоха туристическа виза, само транзитна срещу билет за влак), са преминати по един от споменатите методи, основно автостоп. Снимките са избрани произволно, докато просто ги разглеждах, не са подбрани специално. Исках само да си спомня, споделям спомените си и тук.


Април 2008 г – Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Чехия, Германия и обратно.

Първото ми излизане в чужбина (без да броим двете ходения до Гърция и едно до Турция на море с нашите). Беше зашеметяващо, всичко караше ченето ми да увисне, дори обикновените жълти цветя край сръбската магистрала. Още ме беше срам да говоря свободно английски, за да не направя някоя граматическа грешка, та едва закърпвах някое изречение пред каучсърфинг домакините. По-натам установих, че се разбирам идеално с всички и ми дойде увереността, че все пак зная английски добре. А в това пътуване сбъднах ред мечти - Шонбрун, Прага, баварски замъци, Залцбург и Инсбрук... Беше фантастично начало!


Дворецът Шонбрун - едно отколешна моя мечта



Май 2008 г – Сърбия, Хърватска, Словения, Италия (включително Сицилия) и обратно. 

Тук целта беше основно Италия и разгледах доста невероятни места като Венеция, Падова, Верона, езерото Гарда, Флоренция, Рим, Неапол, Катаня... Страхотно се запалих по Италия, но за съжаление стопът тук беше кошмарен и постоянните проблеми и надлъгване с полицията ми идваха в повече.

Приказната Венеция в дъждовен ден



Юни 2008 – Турция (Истанбул и обратно)

Едноседмично обикаляне на Истанбул и Принцовите острови, потопих се в екзотиката на този огромен мегаполис. Най-много ми харесаха островите, на които коли не се използваха, цареше спокойствие и бяха тотално различни от големия град.

Света София, Истанбул



Септември 2008 до Юни 2009 – Румъния, Украйна, Русия, Казахстан, Китай, Тибет, Непал, Индия, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Лаос, Камбоджа, Виетнам и после прибиране през Великобритания, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Полша, Словакия, Унгария, Сърбия

Това беше първото ми дълго пътешествие, продължи десет месеца и тотално отприщи желанието ми да скитам. Нова Зеландия, Австралия и Индия станаха любимите ми страни. До ден днешен бленувам тези трите. Толкова много мечти се сбъднаха в това пътуване, особено Нова Зеландия, в която прекарах три месеца и за която силно мечтаех много преди да я посетя.

Влюбих се в Индия и нейната приказност



Ноември 2009 – Сърбия, Македония, Албания и обратно. Две прекрасни седмици из Балканите - най-дивата и красива част от Европа, заедно със Скандинавия.

Охрид, Македония


Май 2010 – Сърбия, Хърватска, Словения, Италия, Швейцария, Франция, Люксембург и обратно. Две седмици основно в Швейцария. Алпите ме очароваха с красота и драматични пейзажи.

На връщане минах през красивия Гармиш-Партенкирхен, Бавария



Май 2010 – Сърбия, Унгария, Австрия, Германия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и обратно. 

Първи контакт със Скандинавия и мигновено полудях по нея, неслучайно седем години по-късно тръгнах с колелото именно натам. В това пътуване уцелих белите нощи и стопирах в малките часове на нощта като беше съвсем светло. Гостувах на любимата ми учителка по пиано във Финландия и поставих рекорд по безсънни нощи - три по ред, стопирайки обратно за вкъщи.

Някъде в Швеция



Юни 2010 – Гърция. 

Десетина дни обикаляне на стоп из южната ни съседка. Най-много ми харесаха Халкидики (Ситония) и Метеора.

Метеора - едно скално чудо



Октомври 2010 – Турция. 

Това кратко излизане в турско беше с цел посещение на пещерата Дупница и завърши с поне десет кила гъби сърнели и един изпуснат самолет поради закучил нощен стоп (на спътника ми Мустафа, който ме прие у семейството си в Сингапур през 2009 г, а после ми върна визитата в Хасково)

Пещерата Дупница


 

 

Ноември-Декември 2010 - Маркоко и Западна Сахара, Испания. 

Това пътуване беше първият ми контакт с Африка! Минах през цяла Европа на стоп транзитно на отиване и връщане, открих за първи път ужасния стоп в Испания, след което прекарах незабравимо в Мароко и полудях по черния континент.

Децата на Сахара



Февруари 2011 - Сърбия, Унгария, Словакия, Полша, Литва, Латвия, Естония и обратно. 

Един абсолютно вледеняващ едномесечен трип до балтийските и основно из тях. Голям студ, тежък стоп и още по-тежко спане на палатка в преспите. Но беше просто прекрасно!

Замъкът Тракай, Литва


Април 2011 - Кападокия/Турция. Седмица из чудесата на това уникално за света място, невъобразимо много ми хареса!

Учхисар, Кападокия



02.09.2011 - 07.05.2012 - от България до Южна Африка и обратно през: 

Турция, Сирия, Ливан, Йордания, Египет, Судан, Етиопия, Джибути, Сомалия, Кения, Уганда, Руанда, Бурунди, Танзания, Замбия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, ЮАР, Намибия, Ангола, ДР Конго, Конго Бразавил, Камерун, Нигерия, Бенин, Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Мароко, Испания, Франция, Германия, Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия

Първо дълго африканско пътешествие, описано е на блога, но почти без снимки поради невъзможност да качвам от африканските компютри по нет кафетата. Едно невероятно пътешествие, което ми остана и най-любимото. Тотален успех - въпреки визовите кошмари минах всичко само и единствено на стоп и пеша, с изключение на фериботите от и до Европа.

Някъде край Найваша, Кения



Август 2012 - Македония, Косово, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия. 

Една много приятна разходка из Балканите, които ме очароваха и впечатлиха силно. Най-много ме грабна Черна гора с нейните планини.

В национален парк Дурмитор, Черна гора



Октомври 2013 - Декември 2015 - Карибите, Южна и Централна Америка: 

България-Италия, Канарските острови, Сейнт Китс, Сейнт Мартин, Доминика, Сейнт Лучиа, Сейнт Винсънт и Гренадините, Гренада, Тринидад и Тобаго, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили, Аржентина, Боливия, Парагвай, Уругвай, Бразилия, отново Венецуела, отново Колумбия, Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Ел Салвадор, Гватемала, Белиз, Мексико, Германия-България

Епично, продължило две години пътешествие, този път с другарче спътник. Много емоции, приключения и красоти, подробно описани на блога.

Карнавал Гран Подер, Боливия



Юни-юли 2016 - Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания - пеш по Ел Камино 850 км, Португалия, Испания, Франция, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия. 

Това пътуване беше основно с цел пешеходстването по Камино де Сантяго, което ми се получи идеално, а междувременно пообиколих добре и Португалия, Холандия, Белгия и Франция, само че на стоп преди и след пешеходстването.

Някъде по Каминото, Испания



Януари 2017 - до Италия и обиколка на Сицилия. 

Това пътуване трябваше да е основно в Тунис и Алжир, но поради отказ от властите да ни пуснат в Тунис и принудително връщане с ферибота до Сицилия, се превърна в обиколка на Сицилия. Въпреки разочарованието с Африка, приказният италиански остров си заслужаваше всеки миг на него. Открих страшни красоти и големи вкусотии - още усещам в устата си вкуса на аранчини и каноле. Опознах мъничко и област Пулия след Сицилия, където полудях по трулите и се размечтах да си построя такава в двора.

Трулите на Алберобело, област Пулия, Италия



Юни - Октомври 2017 - До Нордкап с колело през: Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия 

В това пътуване тотално се влюбих в Норвегия, стана ми любимата страна в Европа и всеки ден оттогава си мечтаех да отида там отново. Беше приказно да карам Дявол през фиордите, цялото пътуване беше голямо удоволствие и също толкова голямо изпитание. Много ми хареса велопътешестването!

Лофотен, Норвегия

 

 

Юни 2018 - май 2019 - на стоп през Азия: 

Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Китай, Южна Корея, Япония, Тайван, Хонг Конг, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Филипини, Мианмар

Второ дълго азиатско пътешествие, завършило преждевременно заради настояване на нашите да се прибирам. Имаше потенциал да продължи към Полинезия. Безкрайно много харесах Памир, Монголия и Япония, реабилитирах Тайланд и Виетнам, ужасих се от Китай (за втори път) и Индонезия, а Мианмар беше перлата в короната, направо ме отнесе от нови впечатления.

Есен в японските Алпи



Октомври - ноември 2019 - Турция, Грузия, Армения, Азербайджан

Абсолютно изненадващо си загубих ума по Кавказ, не предполагах, че чак толкова ще ми хареса. Много се радвам, че имах възможност да видя този невероятен регион няколко месеца преди глобалната лудост да превземе света. Имах планове за нови посещения тук през лятото, особено в Грузия.

Ушгули, област Сванети, Грузия



Февруари - март 2020 - стоп през Европа до Испания транзит и после през 10 африкански страни: Мароко, Мавритания, Сенегал, Гамбия, Гвинея Бисау, Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Кот Д Ивоар, Гана

Финалното пътешествие, което успях да осъществя точно на прага на световната лудост, беше в западна Африка и макар да завърши принудително със самолет заради пЛандемията, ще го помня винаги с усмивка, защото не само ми даде възможност да надникна в още няколко страни, но и с него всичко приключи и като за финал просто трябва да е хубаво, не бива да си го спомням с горчивина. По план след Гана, от която излетях аварийно, пътуването щеше да продължи през Того и обратно на север през Буркина Фасо и Мали като дори имах виза за Мали, която така и не успях да използвам.

Синият град Шефшауен, Мароко

 


Ако някой е стигнал до края на тази публикация, тук идва момента за най-важното, нямащо нищо общо с пътуванията. 

ЗОВ за ДОМ

Страшно ми е трудно да напиша това и сърцето ми се къса, но ще опитам, защото този блог е единствената ми комуникация с хора, няма нито едно друго място, където мога да сложа тази молба за помощ и не познавам никакви хора, които биха могли да се отзоват. Затова се надявам на чудодейната поява на този/тази/тези, които търся. 

Търся дом и семейство за най-прекрасното коте на света - котаракът Елзьо. Отначало мислех, че е Елза, та затова и името му е такова :) Появи се от нищото в двора ми миналата година през октомври, беше малко, уплашено и гладно бебе тогава. За изминалата година непрекъснато бяхме заедно, израсна с мен и невъобразимо много го обикнах. Не мисля, че някой може дори да си представи колко много. Превърна се в гальовен, глезен, обсипван с обич и внимание котарак. И тук започва драмата, моята лична драма... Аз не мога да отглеждам никакви животни, дори мравка или муха, защото живея в непрекъснат стрес, денонощно напрежение да не им стане нещо, да не се разболеят, да не умрат. Затова трябва да нямам постоянно съжителство с животни и когато Елзьо се появи, мислех, че просто ще го отгледам в бебешкото му състояние, ще го храня и после той ще си намери пътя. Нищо такова не стана - котето е неразделно от мен и когато отида някъде за седмица-две, полудявам от притеснение и го намирам винаги стресиран, уплашен и бедстващ, въпреки че майка ми идва да го храни всеки ден. 

Друг огромен проблем е храненето му. Мисля всеки знае, че веганската храна не е добра опция за заклет хищник като котката. Затова направих компромис да му купувам яйца, извара, мляко. Но по никакъв начин не мога да го снабдя с месо и подобни неща. Така че котето е пълен вегетарианец, яде основно яйца, извара и обожава тиква и леща. Той буквално израсна на тиквени манджи, в такъв сезон се появи. Много е жизнен, катери се и беснее постоянно, но аз все пак се притеснявам за храненето му в дългосрочен план и доколко млечните продукти са приемливи за котките. 

Имам огромни изисквания към хората, на които ще мога да го дам. Да живеят извън големи градове, на село или поне на място, където в радиус от километър да няма оживен автомобилен път, да няма опасни обекти в района, най-добре около къщата им да няма път освен някакъв черен, който се ползва само от тях. Търся супер спокойно, природно и тихо място, където котето да се чувства свободно да обикаля, а в същото време да е свободно и да живее вътре в къщата на хората, тоест да не е ограничено от влизане вътре. Елзьо досега винаги е живял наполовина вътре по стаите, наполовина вън из двора и района. Обожава одеяла, легла и меки повърхности, на които да спи. Много е гальовен и общителен. Изобщо не е агресивен, дере и хапе само на игра, когато го разбеснявам. До моя дом няма път, стига се по пътека и не му е било нужно да се пази от коли. Тревогата ми е, че ако излезе на път или улица, веднага нещо може да го прегази. Човека или хората, на които мога да го дам, трябва да обичат животните изключително много, но не чак колкото мен, защото тогава ще имат същия проблем и няма да са способни да ги отглеждат изобщо. Трябва да им пука, да ги е грижа, да обръщат внимание, да са отговорни и дисциплинирани. Определено предпочитам да са хора, които не пътуват често и поне един от тях винаги си е у дома. Ако имат други животни, може би още по-добре, но ако са мъжки котки може да стане и доста лошо за Елзьо, той се страхува от районните такива и е системно малтретиран от тях в моментите, когато мен ме няма да го защитя. Не е ваксиниран, чипиран, обезпаразитен и се надявам който го вземе, да не го съсипва с подобни ужасии. Целувам го постоянно по муцунката и нищо не ми е станало. Като бебе имаше глисти, но ги преодоля бързо и вече стана направо шишко.

Ако се намери човек, транспортът е от мен като ще държа да остана няколко дни в двора ви на палатка, за да съм на място при адаптирането му, не можете да си представите колко е привързан към мен. Не мога просто да го оставя и да си тръгна.

В заключение - силно се надявам някой да открие себе си в горните описания и да обикне котето даже само от снимките. Ако вие самите не отговаряте на условията, може би познавате някой, който би могъл да е подходящ. Моля, разберете - търся наистина сериозен и отговорен човек, на когото да дам най-скъпото си, а не просто да подхвърля котето на някоя селска баба, която цял живот е държала кучето си на синджир на двора и не е пуснала животно да припари прага на къщата. Търся Човек с главно "Ч".

По-голям

Най-прясната му снимка от тези дни

21 коментара:

Анонимен каза...

Подписвам се под казаното и аз. Желая на котенцето да си намери дом. Благодаря за споделеното Тери

Боре каза...

Хей, Тери! Брутално откровение! Едно от най-истинските и стойностни неща, които съм чел напоследък. Какво да ти кажа... Тези дни и мен ме беше обзела носталгия по доброто старо време на безгрижни пътувания из красотите на света. Разглеждах снимки, прехвърлях спомени... И се замислих следното нещо. Като не може ние да идем при красотите на света, защо пък красотите на света да не дойдат при нас? Едно от нещата, които най-много ми липсват от пътуванията, е храната. Затова започнах да събирам вегетариански ястия от цял свят с идеята да ги претворя в кухнята с продукти от градината. Искаш ли да удариш едно рамо за списъка? :) Да, едно от хубавите последствия на пландемията върху живота ми е, че станах вегетарианец. Другото е, че започнах да се грижа за своя градинка на село - много омиротворяваща дейност, направо се преродих. Както се казва - всяко зло за добро :)

Анонимен каза...

Много тъжно, но откровено послание. Като човек, обиколил света, имаш право да правиш обобщения за човешкия род, но жалкото е, че всичко е в черни краски. Както е казал мъдреца - знанието ражда печал.
По втората тема - Не мисля, че трябва да се издевателства над котешката природа. Елзьо е роден хищник и дори да не искаш, това е нормалното му положение в хранителната верига. Дай го на хора, които ще го приемат и обичат въпреки, че може да не отговорят на всичките твои изисквания.

Tery каза...

Боре, ако знаеш само как ме зарадва! Усмихнах се от сърце на твоето вегетарианство и градинка, много приятно ми стана! Вярвам, че ако всеки човек не наранява другите живи същества, има градинка и връзка със земята, и си отглежда с любов храната, светът би изглеждал по съвсем друг начин.
И на мен много ми липсва храната, понякога дори сънувам дуриан, самоса, момо, рамбутан и какви ли още не вкусотии. Отказвам да повярвам, че повече никога няма да ям дуриан :( Идеята ти за събиране на ястия е страхотна, с удоволствие ще помогна! Веднага се сещам за непалското момо, индийските самоса, дал бат, алу гоби, масала доса, индонезийските темпе, горенган и гадо гадо, италианските аранчини и сладкиша на сладкишите - каноле, мексиканското моле негро, иранския кашкубаденджун, египетското кошари, сирийските фалафели, хумус....... Сега на първо време това ми хрумва, но има още мнооооого. Ти какво си отглеждаш в градината? Ако например имаш нахут, можеш да си приготвиш страхотен домашен хумус. Ние от години го отглеждаме и сега дори ям точно хумус, майка ми се специализира да прави страхотен такъв. Гледаме също и много грах, фасул, краставици, домати, чушки, тиквички, тикви, ягоди, малини, магданоз, лапад, лук, чесън, подправки, а тази година ще пробвам зеле и моркови. По-рано през годините баща ми и баба са пробвали, но не ставали. Също не стават патладжан, картофи и въобще разни кореноплодни, тъй като не третираме с нищо, всичко расте на слънце и вода, а ако се появи сляпото куче, всичко, що е под земята, бива унищожено. Дините също не стават, миналата година пробвах пъпеш и пак нищо. Различни култури виреят на различни места, хубаво е да пробваш и да видиш при теб какво може да се гледа. Иначе да - градинската дейност е абсолютно омиротворяваща :)

Анонимен, на същото мнение съм за Елзьо и храненето, притеснено ми е да го храня само с нещата, с които мога. Наблягам на яйцата и изварата, но не зная дали е достатъчно, котките са си чисти хищници. Дано се намерят подходящи хора, които ако са вегетарианци или вегани, поне да му дават котешка храна или нещо такова, аз не мога да си представя да внеса подобно нещо в дома си, което съдържа мърша от убитите ми любими същества.

Боре каза...

Тери, благодаря за кулинарните предложения. Отбелязвам си ги в списъка и ще ги проуча допълнително. Поръчах си и една книга за индийска ведическа кухня. Утре трябва да пристигне.
Иначе нахутът ми е топ приоритет тази година. Миналата експериментирах с различни видове да видя как ще вирее, като цяло съм доволен от резултатите и тази ще садя масово. Като цяло експериментирам с всички възможни растения, дори тези, за които местните казват, че не виреят. Примерно пъпеши никога не са се гледали в нашия край, но моите се получават криво-ляво - едни такива дребнички, но много вкусни.
Учудва ме, че диня и пъпеш не виреят при теб. Къде ти е мястото? Не беше ли в най-диненопъпешовият регион? :)

Tery каза...

Боре, уж съм точно в тоя регион, ама в моята градина нито дини стават, нито пъпеши. Което ме навежда на две заключения: или не знаем как да ги отглеждаме и нещо не правим както трябва, или тия популярните бостански дини са яко друсани, за да стават такива големи и атрактивни. Нашите ставаха много малки или никакви, а пъпешчето ми от миналото лято беше колкото половината ми длан, или да сме по-точни - половин залък хапване.

Имам една книга за азиатски веге ястия (на английски) и като я прелиствам, лигите ми текат, но понеже нямам никакво отношение към готвенето и едва се научих да варя яйца за котката, ястията по картинките си остават само на картинки. Та от нея веднага ти казвам още няколко: пролетните ролца (rice paper spring rolls), веге суши с морков, картоф, тиквички, лук, сладък картоф, nori cones (провери го това, изглежда много яко, със сушени водорасли е) иии най-запомнящото се, за което се чудя как не се сетих в предния коментар - sticky rice :) Лепкавият ориз ми остана един от най-хубавите спомени от Тайланд и района!
Има още доста вкусни работи из това книжле, ама както казах - ще си ги гледам на картинка :) Успех с ведическата кухня!

Continental каза...

Браво Тери!!! Благодаря че те има!!! Благодарение на теб обиколих света. Споделям много твои възгледи и продължавам да мечтая за Доминика, място за което не написа нищо отрицателно. Вече 2г. и за мен няма мърдане, нито съм ваксиниран нито дава да ми бъркат в носа. Но всяко зло за добро, две лета чоплим с жената по една селска къщичка. Каня те това лято на гости, в ботевградския балкан е ще може и да поскиташ :) Ще се радвам да се запозная с човек като теб.

Tery каза...

Continental, много благодаря за поканата, лятото ако ме отвее вятърът в тази посока, с удоволствие ще се възползвам. И аз си мечтая за Доминика, постоянно си спомням и не мога да се наситя на този остров дори и само в мечтите си. Нямаше какво отрицателно да напиша за него просто :) Пожелавам ти от сърце някой ден да можеш да стигнеш до там, на себе си пожелавам да се върна. Но ако има втори път няма да направя грешката да остана само два месеца, Доминика заслужава мноооого повече време!
Евала за къщичките на село, много ми се иска да успея в убеждаването на близките, та да станем селяни най-после. Сегашната ми къщичка, която допреди да заживея там наричахме вила, ми е идеална, но е на кофти място, защото все пак не е далеч от града. А планините са на 25 км :( Един ден ходене през къра, в калните ниви, за да стигнеш до Рая. Иначе много си прав - всяко зло за добро. Ако не беше ударена принудителна спирачка на пътешествията ми, надали щях скоро да оправя който и да е от проблемите по вилата. Покривът например беше леш, имаше и много други неща. Сега е направо като нова :) Така че има и плюс от застояването вкъщи.
.

Боре каза...

Браво, Континентал. Дръж фронта, човече. Така е наистина - всяко зло за добро. Пландемията е чудесен повод за равносметка и завръщане към корена - къщичка на село, отглеждане на собствена храна, преориентиране към живот в някаква сравнителна независимост от човеконенавистната експлоататорска система. Поне на мен така ми повлия и не съжалявам макар в този фашистки абсурд да изгубих любима работа, любим човек и любимите пътувания по белия свят. Специално за Доминика имах почти уредено пътуване за пролетта на 2020, но уви... Нищо, оставяме го за по-добри времена заедно с Грузия, Нова Зеландия, Патагония, Непал, Монголия и Зимбабве :)

Тери, ще ти пиша мейл. Нали е същият?

Tery каза...

Боре, да, същия мейл е. Да знаеш, че понякога се бавя с отговорите поради липса на личен компютър, пък и невинаги имам желание да "се гмурна" в интернета, но даже да се забавя, отговарям :) Много съжалявам за загубите ти, не толкова за работата, колкото за любим човек, от това по-лошо няма. Пътешествията са бели кахъри. Евала и на теб, и на Continental, че не сте "се продали", както аз наричам пътуващите, които са се Факсинирали или са им бъркали по дупките, за да получат поредната доза от наркотика си. Според мен пътуванията за някои хора са страшна зависимост, особено за такива, които бягат от нещо, или не намират нищо друго смислено, което да правят. Като например къщичка на село, градина, книги, спорт, ръкоделия или каквото и да е, има толкова много яки неща, които човек може да прави с времето си. Благодарение на тази пландемия се видя кой колко струва и доколко има някакви принципи. Бас ловя, че маса народ се е наредил на опашката за дупчене, само и само да продължи да си джитка по света и да си показва снимките по разните там мрежи. Много се радвам, че има и хора като вас, които не са! Това някак си ми вдъхва лека надежда :)
Боре, изредил си ги все любими мои страни и райони, направо идеална комбинация :) Лепни и една Намибия към пакета, ще ти хареса!

Боре каза...

Да, Намибия също много са ми я хвалили - някаква уникална пустиня е имало там. Но това пусто Зимбабве не знам защо така ми е влязло под кожата, без да има нещо специално и определено. Зимбабве, та Зимбабве :)

Tery каза...

Зимбабве е страшно красива страна, но е с кофти режим и кой знае към днешен ден вече в какво се е изродило това. Иначе като природни дадености много добре си се ориентирал. Водопадите Виктория нямат аналог. А Намибия на мен ми се видя като извънземна, то не е само пустинята, която е сякаш нереално красива, но и има една магия из тези земи, не мога да я обясня. Като отвориш очи сутрин и първото нещо, което видиш като дръпнеш ципа на палатката, е силуета на някой самотен орикс в пустошта, дори не можеш да си представиш, че още си на този свят. Няма почти никакви хора на огромна територия и природата е развихрила чудесата си навред. Просто няма друга такава страна в Африка, уникална е.

Continental каза...

nazgyl78@gmail.com. Тери,драсни тук за да имам мейла ти за връзка. Continental

Евгени каза...

Благодаря за откровението!Чета блога от години,не споделям този еко екстремизъм, но много неща ми харесват.
За котето не мога да помогна.

Tery каза...

Благодаря, Евгени!

Анонимен каза...

https://play.nova.bg/video/da-hvanesh-gorata/da-hvanesh-gorata-2022-02-06/557406

Tery каза...

Интересно видео, благодаря. Много се радвам за Лора, хубав край на България с красива природа наоколо, идилия просто. Явно си е намерила мястото, прекрасно.

Анонимен каза...

Здравей Тери,
От 10 години следя твоя блог и съм възхитен от теб и начина ти на живот.
През всичките тези 10 години ти ми беше онази спасителна мисъл, която ми повтаряше когато не можех да заспя - ей човече, виж Тери, има различен начин, има алтернатива...
Знаеш ли, като се замисля аз съм част от един от многото, които никога няма да захвърлим мижавия си живот, дребнотемията и само когато не можем да заспим ще си повтаряме - ей човече, виж Тери, има различен начин, има алтернатива...
Сега като казваш - аз спирам да пътувам, спирам да пиша, спирам да съм Тери-автостоп, аз го приемам като предателство, предателство към мен и онази спасителна мисъл нощем. Е, разбира се не че дължиш на някого нищо, дори и на всички онези Анонимни последователи на твоя блог, които преживявахме с теб Африка, Норвегия и Карибите. Но се чувствам предаден и ми се ще да ти кажа - не спирай, още може, хайде....
Знаеш ли, мисля че има какво още да разкажеш, да опишеш и все се надявам, че някога ще видя нещо написано от теб, нещо като нов прочит на твоите пътешествия, нещо като нов разрез на преживяното от теб.

Бъди щастлива...

Tery каза...

Анонимен, благодаря за отзива и за добрите думи :) Не е правилно обаче да се чувстваш предаден, защото ако наистина си чел блога през всичките тия години, знаеш че преди Тери-автостопа и Тери-пътешествията, стои едно друго Тери, което можеш да наречеш Тери-принципите. За мен принципите, честта и свободата са над всичко. Ако си мислиш, че аз доброволно се отказвам да пътувам просто защото така ми е скимнало, грешиш. Ако не се извършваше здравен геноцид и нямаше принуда за ваксини и бъркане по дупки, нямаше да се спра да пътувам през миналите две години, щях да ходя в Индия и Исландия, преходчета в Кавказ и т.н. планове. НО когато трябва да избирам дали да се набода и да се подчиня на новата религия, или да се откажа от призванието си, от любимото си занимание и от начина си на живот, за да запазя честта и принципите си, аз направих съзнателен избор - избрах второто. На мен ми е най-болно от всички в тоя блог, повярвай ми. Защото аз не пътувах, за да се харесам на някого, за да ми завиждат приятели, каквито нямам, за да се снимам и показвам, за да изкарвам пари и да добивам популярност... Аз пътувах, защото ОБИЧАМ да го правя, защото Пътят тече във вените ми и защото това е призванието ми. Викът на Пътя е много силен и не е спирал да ми надува главата и досега, но в момента просто се правя, че не го чувам. Защото има един друг вик - този на Свободата, на Честта, на избора да не си маркирано добиче, да не си съгласен със здравния геноцид и да отстояваш себе си. И аз избирам да слушам втория вик, той звучи в главата ми по-силно от първия.
Всъщност никога не ми е минавало през ум, че доброволно ще спра да пътувам. За повечето хора тези пътешествия са някаква фаза от живота им, после се прибират вкъщи, задомяват се, работят, размножават се и пътешествията остават в миналото. При мен никога не е имало и зародиш на подобни перспективи, ако не ме бяха принудили да спра, сто процента щях да пътувам, докато един ден умра някъде, някак си.
И разбира се, че ми се пише и описва, но тук отново стигам до един принцип - да не съм консуматор поне доколкото мога, да не гласувам за произвеждането на още един компютър от Чайна-майна, купувайки си такъв. Знаеш ли, за мен има едно изключително важно нещо и то е да съм в мир със себе си. Не да угодя на някого и не да оправдавам очакванията на другите - нищо от тези неща не съществува в света ми. Но ако направя нещо, което е в разрез с принципите ми, няма да мога да се понасям, този мир би се нарушил, а само си представи как един саможив човек, който обожава да бъде сам със себе си, ще живее в мир с това себе си, след като го е потъпкал.
Като за последно ще ти кажа, че ако някой ден всичкото това безумие свърши и отново може да се пътува нормално, аз ще съм първият човек, който ще се нареди на Калотина и ще поеме на велопътешествие към Исландия :) А дотогава ще пиша за родината - една от най-красивите страни на планетата!

Христина каза...

Тери, следя блога Ви отдавна и пътешествах с Вас през всичките тези години.
Успях да намеря и това, което бяхте писала за пътуванията Ви преди този блог, и още помня описанието Ви за пещерата със Светулките в Нова Зеландия и кошмара Ви от Китай и смътно за Казахстан. Но... за Индия и как сте била на крачка от терористичен акт на гарата, още го помня. И как едва не са Ви отвлекли за булка, пак в Индия.

Някои от пътуванията Ви от последните години ще ги чета едва сега. :)
Много се радвам за принципите Ви, че не сте се поддала на психясалите истерии с лъжите от последните 2 год. на ПЛандемията.
И нашата Родина е прекрасна, планините са ни мистични и тайнствени, има много места и тук за обикаляне.

Бъдете все така принципна.

Tery каза...

Здравейте, Христина :)
Благодаря много за хубавите думи, а нашата родина е повече от прекрасна и за мен е привилегия да я обикалям сега, както и преди вируса и околосветските ми пътувания. България просто е безкрайно красива и интересна, човек може само тук да обикаля цял живот и все ще има какво да види.
Много добре си спомняте старите ми пътувания, само това за булката няма как да сте го чели тук, такова чудо не ми се е случвало. В Индия най-фрапантната случка с местни беше когато един индиец ме подръпна за косата посред бял ден в Ню Делхи, при което веднага минах в режим бой и събрахме много зяпачи и мераклии да ни разтърват преди човекът да стигне до болница. Но такива истории с булки и отвличания нямам, единствено в Боливия се бяха опитали да ме отвлекат чрез измама с фалшив полицай с цел да се кача във фалшиво такси и да ме ограбят в него. Ама се провалиха :)