Визи


Ето малко информация за визи за страните по пътя ми в Африка точно по реда, в който минах през тях:

Забележка: Важно е при всяко кандидатстване за виза да си носите копие от паспорта и най-малко 2 цветни снимки, тоест за дълги пътувания си носете много копия и снимки. Трябва и да бъдете готови да отговорите на въпроси относно маршрута си, как ще пътувате и други подобни.

Забележка 2: Цялата тази информация е за пътуване с български паспорт. Разбира се, има много визи, които са еднакви за повечето националности, но не всички, така че да се има предвид ...

Забележка 3: Никога, ама никога не казвайте в посолствата, че пътувате на стоп или пеша!!! На границите може да казвате, но не и в посолствата, защото виза няма да ви дадат.ТУРЦИЯ:
Няма виза, само печат.

СИРИЯ:
От България взех визата за Сирия. Отидох в посолството на бул. Симеоновско шосе 13А, София, питаха ме как ще пътувам и къде в Сирия ще ходя, казах им, че ще пътувам с автобуси и влакове и ще ходя само по градове, където няма размирици. Друго не ме разпитваха. По правило винаги лъжа в посолствата, защото ако кажа, че ще съм на стоп, виза няма да ми дадат. Дадоха ми да попълня два формуляра, въпросите в тях съвсем в рамките на нормалното. Две снимки им дадох плюс попълнените формуляри и 70 евро таксата (само в евро приемат, не може в лева), казаха ми да ида на следващия ден в 13:00, отидох и веднага ми я дадоха. Толкова :) Никакви ядове с тях! Говорят български. Визата е за 3 месеца и започва да тече в деня, в който я получиш. Може да се влиза и излиза от страната, с многократен вход е самата виза. При всяко излизане от страната се пласта такса 12 долара. Визата е стикер, който заема една страница в паспорта.

ЛИВАН:
Безплатна виза на границата, то е всъщност малък печат в паспорта и е валиден за 1 месец. Трябва да попълните само карта за пристигане.

ЙОРДАНИЯ:
Дават виза на границата. Тя струва $ 32, но се плаща само с динари, има обменно бюро на границата. Отнема около 30 мин., за да получите визата ще ви снимат и попълвате някои формуляри. Визата заема половин страница и изглежда като две пощенски марки.

ЕГИПЕТ:
Можете да получите виза на границата (в моя случай ферибот от Йордания) и струва $ 15! На пристанището има една малка банка, където се купува визов стикер след това отивате в офиса на имиграционните за печат. Визата заема половин страница в паспорта. Самото фери струва 65 $ ако вземете нощното, тръгва около 01:00 и пристига към 05:00, разбира се не винаги е по разписание. Билети на порта НЕ се продават, билет се купува в офиса на компанията в Акаба. На излизане от Йордания преди да се качите на ферито трябва да платите такса излизане - 8 динара.

СУДАН:
Визата за Судан взех в Кайро за два дни, но първо взех тази за Етиопия (30 $), защото мисля, че е единственият начин да получа тази за Судан без ядове при положение, че нямам писмо-покана. Казах, че нямам покана, но показах визата за Етиопия и те ми дадоха виза за транзитно преминаване за Судан, валидна за един месец! Визата започва в деня, когато кандидатствате така че бъдете внимателни! Тя струва 100 $. Искат паспортно копие, две снимки, попълнен формуляр и ще ви накарат да направите копие на формуляра (има ксерокс там). Трябва да се кандидатства сутрин, отварят в 9:00. Визата е готова на следващия ден. Посолството е много близо до площад Тахрир, в една от малките улички наоколо. Адрес - Ibrahim Street 3, Garden City, Cairo. За преминаване на границата, единствения отворен граничен пункт е фериботът Асуан - Вади Халфа, който пътува само в понеделник. Билетът е с цена около 60 $ / 323 судански паунда и се купува от офиса на Nile River Valley Corporation в Асуан (близо до жп-гарата, просто попитайте). За местните жители напълно различна цена за билета, разбира се! Фериботът е изключително претъпкан, трябва да отидете рано и да намерите добро място на палубата, където да сложите нещо като чанта или постелка, за да запазите мястото за себе си, защото други хора ще го заемат при първа възможност, борбата за пространство е голяма! Имиграционните са на ферибота, те трябва да ви дадат и разрешително за пътуване освен входен печат. И в 3-дневен срок трябва да регистрирате в полицията, което струва още 60 $ в Хартум и положението е много лошо, защото те приемат само судански паундове за плащане, а всички банки отказват да обменят пари, така че по-добре си направете регистрацията във Вади Халфа и обменете пари на ферито, много хора там ще ви предлагат! Банкоматите в Судан не работят с всички международни карти! Визата е цяла страница стикер и регистрацията заема втора страница в паспорта.

ЕТИОПИЯ:
Етиопската виза беше много лесна, на следващия ден ми я дадоха, струва 30 $ в посолството в Кайро (намира се на Mohammed Аl Gazly 21, Dokki). Искат само попълнен формуляр и снимки. Визата е с многократен вход, за 3 месеца. Цяла страница стикер.

ДЖИБУТИ:
Взех виза в Адис Абеба, струва 40 $ и я дават същия или следващия ден, аз я получих същия ден, защото беше петък. Искат попълнени формуляри и снимки. Посолството е в квартал Боле, в една малка улица, като вървите по Африка авеню просто търсите знак. Визата е цяла сраница печат.

СОМАЛИЛЕНД:
Взех я в Адис, 40 $, същия ден. Няма въпроси или усложнения, просто се попълва формуляр и снимки. Имайте предвид, че това е виза за Сомалиленд само и посолството на Сомалиленд е различно от това на Сомалия! Виза за Сомалия не се издава на туристи. Посолството на Сомалиленд е в една от малките улици в Боле, просто търсете посолството на Мозамбик, то е в близост до него. Визата заема цяла страница.

КЕНИЯ:
Виза на границата за 50$. Бързо и лесно. :) Визата е цяла страница стикер.

УГАНДА:
Виза на границата за 50$. Лесно, без въпроси, без документи. Визата е само един печат.

РУАНДА:
Виза предварително в посолството в Кампала. Отне ми три дни и 30 $, не искат някакви специални документи, само формуляра за кандидатстване и снимки. Визата е цяла страница стикер със снимка на него :)

БУРУНДИ:
Взех я на границата за 40 $ и е валидна в продължение на 3 дни. Лесно и бързо. Уверете се, че доларовите ви банкноти не са по-стари от 2006, защото не ги вземат на границата.

ТАНЗАНИЯ:
Виза за Танзания взех на границата за 5 минути и 50 $. Валидна в продължение на 3 месеца и е само един печат.

ЗАМБИЯ:
На границата, 50 $ и трябваше да бъде валидна поне един месец, но служителят пита колко дълго искам да остана и ако ви кажа 5 дни, той ще напише в печата, че е валиден за 5 дни, така че бъдете внимателни! И имайте предвид, че границата с Танзания затваря в 18:00! Пристигнах в 18:01 и служителят не искаше да обслужи документите ми, но го убедих, макар да беше наистина ядосан и подпечата паспорта ми два пъти! Визата е само печат.

БОТСУАНА:
Няма нужда от виза, само малък печат на пристигане. Валидна за 30 дни.

ЗИМБАБВЕ:
Визата за Зимбабве беше кошмар за мен! След като ми отказаха влизане на границата от Замбия, защото нямах виза предварително, кандидатствах в посолството в Габороне, Ботсвана. Жените там бяха изключително груби,  взеха парите ми (50 $) и казаха да се върна след 10 дни. Върнах се след 10 дни - няма виза, няма връщане на парите. "Вашата виза бе отхвърлена, причините са в тайна". Няма документ, обясняващ защо е била отхвърлена и от кого. Гадовете само взеха парите, сложиха си ги в джобовете и скриха документите. Обадих се на имиграционните в Хараре, те казаха, че това не е техен проблем. Тогава отидох до границата, подкупих полицаите и след часове пазарлъци ми дадоха виза (визата 50 $, подкупът 50 $). Чух, че подобна история се е случвала и на други хора! Така че бъдете внимателни, ако се нуждаете от виза предварително! Имат списък на всички страни на всяка граница и проверяват къде е вашата страна. България е в категория "C" - виза предварително. : ( Визата е стикер цяла страница.

МОЗАМБИК:
Взех визата в Хараре, 24 часа, 50 $ и е валидна за 1 месец, Не са необходими специални документи, само две снимки и формуляр. Визата е цял стикер страница.

ЮЖНА АФРИКА:
Имам нужда от виза за ЮАР и е почти невъзможно да я получа в която и да е друга страна освен собствената ми. Опитах се в Ботсвана и в Зимбабве - и двете посолства там ми отказаха. След три седмици мъки как да взема виза, реших да атакувам границата на ЮАР откъм Мозамбик без да имам виза. Чудото се случи и минах без проблем. Двете възможни причини: при проверка на паспорта са видяли "Белгия", вместо "България" или са знаели, че ми трябва виза, но просто са били много добри хора и не са искали да ме вкарат в беда в 22:00 вечерта на границата, така че ме пуснаха да минавам.

НАМИБИЯ:
Взех визата в Кейп Таун. 60 $, 3 дни чакане, искаха мотивационно писмо, билет и резервация в хотел, аз резервирах стая за една нощ и отмених веднага след като взех визата, а вместо билет им дадох зелена карта на колата на едни приятели и им казах, че ще пътувам с тази кола! Визата е цяла страница печат, която е валидна в продължение на 3 месеца.

АНГОЛА:
Взех я в Кейп Таун, предполагам, че единственото място, където можете да я получите освен в родната си страна. Имах късмет, че консулът ме прие лично и бе изумен от моето пътуване. Даде ми виза след 2 часа, а нормално отнема 7 дни, визата ми е транзитна за 5 дни (аз за такава кандидатствах). Дадох им само "зелена карта" на кола, копие от сертификата за ваксини (жълтата книжка) и 130 долара. Тези 5 дни могат да се използват в 2-месечен период. Но това е късмет, нормално не е толкова лесно, чух за много хора, на които са им отказани визи. Между другото Кейп Таун и Претория са най-добрите места в Африка за кандидатстване за визи мисля! Визата е цяла страница стикер.


ДР КОНГО:
В Претория, ЮАР. 110 $, транзитна виза, искаха само маршрута на пътуването и формуляра за кандидатстване, аз им казах, че пътувам с кола. Визата е валидна в продължение на 2 седмици, но те имат и много други визи за един месец, два месеца, транзит и други с различни цени. Посолството е на улица Schoeman 791. Визата е цяла страница стикер.


КОНГО БРАЗАВИЛ:
65 $, транзитна виза, взех я в Претория. Казах, че пътувам с кола, поискаха ми точен маршрут, зелена карта, две снимки и формуляр. 3 дни чакане, валидна за 2 седмици. Искат и точни дати за визата, така че трябва да знаете приблизително кога ще влезете в страната. Визата е цяла страница стикер. Посолството е близо до това на другото Конго, само че на съседната улица Arcadia.

КАМЕРУН:
120 $, в Киншаса. 2 дни чакане, валидна за 2 седмици. Искат хотелска резервация, направих една в интернет и я отмених веднага след като взех визата. Отново казах, че пътувам с кола, както направих в почти всички посолства на страни в Централна и Западна Африка. Визата е цяла страница стикер.

НИГЕРИЯ:
100 $, транзитна за 7 дни, взех я в Дуала, Камерун, след като посолството в Яунде отказа, защото нямам нигерийско гражданство. Не ми искаха някакви специални документи, но отначало искаха да ми дадат три дни виза. След като се запознах лично с консула, той заяви, че ще ми даде 7 дневна виза. Взех я същия ден по-късно. Визата е цяла страница стикер. На границата отново искаха да ми дадат три дни вместо седем, но аз настоях за седем и ми написаха на печата, че важи за седем дни. Не се вълнуваха много от визата, дадена ми в посолството, сякаш всичко от тях се решаваше в този момент.

БЕНИН:
50 $ в Лагос, Нигерия за 24 часа. Само две снимки и попълнен формуляр. Важи за 1 месец, цяла страница печат.

БУРКИНА ФАСО:
122 $, валидна за 3 месеца многократно влизане. Взех я в Котону, Бенин, същия ден, само снимки и формуляр искат. Цяла страница стикер.

МАЛИ:
80 $ за 3 месеца, получих я в Уагадугу, отне 5 минути, не попълвах никакви формуляри, нито снимки, нито нищо. Изглежда служителят просто си взе парите за него :) Визата е цяла страница печат.

МАВРИТАНИЯ:
60 $ в Бамако, Мали. Отне няколко часа, искаха снимки и попълнен формуляр. Визата е цяла страница печат.


МАРОКО И ЗАПАДНА САХАРА:
Няма виза за 3 месеца престой. Само печат на границата.


Друго важно нещо: сертификат за ваксинация за жълта треска! Без него на някои места може да не ви пуснат през границите или да се наложи да плащате рушвети. Понякога пък го искат при кандидатстване за виза. Тъй като аз съм от хората, които за нищо на света не биха се ваксинирали, си направих книжката на компютъра и стана досущ като оригиналния сертификат. Който като мен е против ваксинациите и ще пътува към Африка, може да ми пише по имейл и ще предоставя всички файлове на книжката готови за принтиране.Пътуването ми през АЗИЯ, АВСТРАЛИЯ и НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Информацията ми е сравнително стара, от 2008-2009 година.


Визите, които взех още в България преди заминаване:

ИНДИЯ:

Визата я вадят за едно денонощие в посолството в София. Струва 100 лв. Нужни са: паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на изтичане на визата (това за всички визи трябва), снимки 2 паспортен формат, формуляр попълнен (от тук може да се изтегли – indembsofia.org ), резервация на самолетен билет (отивате в тур агенция и се правите на малоумни туристи, които ще пътуват със самолет, правите си само резервацийка и после като вземете визата – cancel, тоест отменяте я), покана задължително (каучсърфинг, пишете в групата Индия и сто процента някой ще ви предложи помощ, на мен ми предложиха към двайсетина и повече индийци). И най-важното – една голяма усмивка и никакво притеснение. Трябва да убедите консула, че няма причина да ви откаже визата!


КИТАЙ:

Тука работата е дебела, до последно се съмнявах, че ще я получа! Големият проблем за стопаджията е самолетния билет. Само че не резервация, а закупен билет. Много настоява консулката, а аз й обяснявах три пъти, че ще пътувам по суша, измислих, че имам страх от самолети, че ще пътувам с кола и т.н. Още същия ден като подадох документи се обажда да каже, че има проблем, не можело да пътувам с кола в Китай, след кратък пазарлък й обещавам да пътувам с обществен транспорт. Втори път звъни след 5 мин, казва ми за специалното разрешително за Тибет ( http://kekexili.typepad.com/life_on_the ... tibet.html ), а това, което аз й отговорих – че знам всичко за него, явно наклони везните в моя полза и ми дадоха визата! Даже с опция за двойно влизане. Изводът, който си направих – обяснете подробно, че пътувате по суша, но нито дума за стопа!!! Кажете, че ще ползвате влакове и автобуси, защото имате фобия от летене. Непременно вземете първо визата за Индия, след това за Китай, за да видят визата в паспорта. Документи – паспорт, попълнена визова анкета, резервация за хотел (по нета, тук е безплатно - http://www.backpackingchina.com/ ), снимка.


КАЗАХСТАН:

Там работата е повече от ясна и ужасна – първо отивате в тур агенция (аз ходих във Vip tour на „Гладстон” 54), плащате към 60 лева за покана, която ви приготвят за 5 работни дни, след това носите в консулството поканата, копие от паспорт, снимка, попълнена визова анкета (може на място да я вземете и попълните, в нета я няма) и 30 долара, които ще ви пратят да преведете на сметката на посолството в Инвестбанк (на ъгъла м/у хотел Хемус и Сити център), същия ден следобед давате бележката и след 5 дни визата е готова.

Работно време на посолствата:
Индия – понеделник-петък, 10-12:30
Китай- вторник и четвъртък, 9:00-11:00
Казахстан – без сряда, 10:00-12:00


Адреси и телефони:
Индия – кв. Лозенец, ул. Свети Седмочисленици 23
Китай – кв. Гео Милев, ул. Александър Фон Хумболт 7 (най-лесния начин да го намерите ако идвате от центъра – слизате на спирка Ал. Жендов на тролеи 4 и 5 ако помня правилно, пресичате от другия край през подлеза и веднага минавате покрай първия блок отдясно, излизате на улицата на посолството и няколко метра наляво е то), тел: 9733947
Казахстан – кв Лозенец, ул. Галичица 38 (близо до индийското е, пресича се от другия край на главната улица с трамвая и се върви наляво в една от малките пресечки), тел: 8624152

Сайтове:

http://indembsofia.org/ - Индия
http://www.kazembassy.bulpost.net/ - Казахстан
http://www.thaiconsulate-bg.org/ - Тайланд
http://www.chinaembassy.bg/bjly/ - Китай
http://www.russia.bg/content/blogcatego ... 3/lang,bg/ - РусияВизите, които взех по пътя:


РУСИЯ:

Да се вземе в България, защото от друга страна е направо невъзможно. Отказаха ми туристическа виза в посолството им в Украйна, след много лъжи и мотаене, дадоха ми само транзитна за 3 дни и забрана да стъпвам на руска земя (натовариха ме на влака за Казахстан)


ТИБЕТ:

Изключително трудно и скъпо удоволствие е тибетското разрешително, взех го в агенция в Пекин, не може да се вземе в никое посолство. След хиляди пазарлъци и уговорки изгорях с около 450 долара за разрешителното, задължителния гид, хостел и превоз до Непал, за да се убедят, че ще си тръгна.


НЕПАЛ:

При влизане, струва 25 долара за 15 дни или може да се вземе по-скъпа за 60 дни


НОВА ЗЕЛАНДИЯ:

Няма виза, трябва обаче документ от банката, че разполагате със съответна сума пари за престоя си, а проверките на багажа на влизане са чудовищни (ако имате с вас палатка по-добре я пратете по пощата за България преди да отидете в НЗ, защото често конфискуват палатки при пристигане) 


АВСТРАЛИЯ:

Виза предварително, онлайн се кандидатства, само един формуляр се попълва и вече имате визата ( http://ide.li/wiki_Australia-travel.html - инфо )


СИНГАПУР:

Няма визи, до три месеца престой


МАЛАЙЗИЯ:

Няма визи, до три месеца престой


ТАЙЛАНД:

Когато аз отидох да си изкарвам виза в Малайзия, се оказа, че цял месец визата за Тайланд е безплатна (нещо като промоция) и я взех за отрицателно време без особени изисквания, само снимки и попълнен формуляр. А в Сингапур същата тази виза струваше 50 долара, така че трябва да се мисли за възможност в съседна държава визата да е по-евтина или в моя случай – безплатна.


КАМБОДЖА:

На границата, визата е за 1 месец, но само на някои гранични пунктове може да се вземе. Цена 40 долара


ЛАОС:

Също на границата, отново само на някои гранични пунктове дават визи. Цената беше 22 долара


ВИЕТНАМ:

Предварително, 30 дни е валидна визата, взема се за 10 минути в посолството в Пном Пен/Камбоджа и струва 35 долара

5 коментара:

Росица каза...

Здравейте,

може ли малко информация за визата за Виетнам? Благодаря предварително!

Tery каза...

Здравейте Росица, визата за Виетнам я взех през 2009-та, досега може би нещата са се променили. Тогава трябваше да се вземе предварително от посолство, важеше 30 дни, аз лично я взех в посолството в Пном Пен/Камбоджа и платих 35 долара. Не знам сега как са нещата, но е добре да проверите международни сайтове за прясна информация, също така при някои държави е различно като влизате през сухопътна граница или летище (моят случай е за сухопътна).
Успех!

Unknown каза...

zdr pi6i mi na skaype dniel.deqnov

Tery каза...

Здравей, скайп не ползвам, пиши ми на мейл, много по-удобно ми е - disney@mail.bg

Анонимен каза...

http://patepis.com/?page_id=484&mobile_switch=mobile

Информация за визи ЗА ЦЯЛ СВЯТ АКО ПЪТУВАМ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ!!! ВСЯКАКВЯ ВИЗОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСЯКА ЕДНА СТРАНА НА СВЕТА. КАК СЕ ИЗДАВА КЪДЕ СЕ ИЗДАВА КАКВО СЕ ИЗИСКА КОЛКО СТРУВА КАКТО И ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСОЛСТВАТА!

Поздрави: Ангел Младенов