Пирин пее, Пътят ме зове... и краят на 24 години вегетарианство :)

Тевното езеро по залез

Позволявам си за момент да се отклоня от поредицата пътеписи за азиатското пътуване и да сложа нещо за любимата ми България. Не можах да се сдържа, понеже Пирин така ми е легнал на сърце напоследък, съвсем е превзел сънищата и мечтите ми, особено след последната разходка там, че реших да споделя снимките. Няма да пиша разказ, защото той би бил основно мисли и вътрешни преживявания. Само ще споделя маршрута - от Банско до Мелник :) Този път умишлено пропуснах посещение на Вихрен, Кончето, Безбог, Полежан и други места, които добре познавам от предни ходения из Пирин.
Маршрут:
Банско - хижа Демяница - Василашки езера - езера Тодорини очи - Премката - Бъндеришки езера: Рибно езеро, Жабешко езеро, Дългото езеро - Башлийска порта - връх Голям Типиц - връх Превалски чукар - Мозговишка порта - Тевно езеро - Дясна Краледворска порта - Митрево езеро - връх Демиркапийски чукар - връх Джано - Попово езеро - Джангалска порта - Валявишки езера - Мозговишка порта - връх Валявишки чукар - Тевно езеро - Беговишки превал - Кукленско езеро - Превала (до връх Зъбът) - хижа Пирин - Роженски манастир - Мелник
Ето го нагледно (дебелата червена линия):

Разходката беше лежерна, приятна, с допълнително вкарани от мен елементи на катерене по каменопади, съпътствана с прекрасно време по върховете, чудни гледки и почти пълно спокойствие в повечето участъци на трасето (изключения правеха най-популярните маршрути към Тевното и Поповото езера, където бе пълно с народ). Снимките говорят за красотата по-добре от всякакви думи:
от птичи поглед...
гледка от връх Джано към Кременските езера


След като Пирин ми попя на ушенце няколко дни, Пътят също започна доста напористо да се обажда, направо да ми крещи, че е време за ново, по-кратко от предното, но също интересно приключение - Грузия, Армения и Азербайджан. Много отдавна им се каня на тези трите, интересни са ми, искам да им отделя около един месец и да ги опозная доколкото мога. Това лято падна голямо чудене - дали към Исландия, или към тези трите, или пък към Ирландия и Шотландия, или обиколка на замъци из Европа. В крайна сметка Исландия отпадна за тази година, понеже цената на ферибота до там и обратно е умопомрачителна! А Ирландия и Шотландия ще останат за догодина, че и там много ми се ходи. Друга една мисъл ми се върти -  да тръгвам тази зима към Западна Африка, обаче ще изтърва за пореден път шанса да покарам сноуборд, а и никой вкъщи няма да е доволен, че пак ще отсъствам дълго време, също така няма да мога да си допиша разказите за предното пътуване.
Та в крайна сметка реших кое ще е първо - напред към Кавказките републики!  Мисля да тръгна по някое време през септември, не зная точно кога. Нямаше как да потегля по-рано това лято заради належащите земеделски и ремонтни дейности, така че трябва да потърпя до есента. А и през последните 3 месеца, откакто се прибрах осъзнах, че опитите ми за дори минимална "интеграция" и промяна в живота на хората около мен, са абсолютно обречени на неуспех. Опитвам се да строя мостове, а не стени, но е много трудно при вече огромната пропаст в разбиранията, начина на живот, идеологията и въобще във всичко. Много ги обичам, но всичко е твърде сложно в човешката болна система, а в живота на път съм само аз и всичко зависи от мен. Така или иначе ще продължавам да опитвам да се боря с вятърни мелници до самия си край, но поне за малко ще си дам почивка от човешката лудост, ще събера половин раница багаж и пак ще скитам :)
Eто го общият ми план, ако може така да се нарече, който вероятно ще претърпи доста  промени:

От вегетарианство към веганство
Август е особено важен месец в живота ми - именно през него, не си спомням точно на коя дата, преминах към вегетарианството преди 24 години като тогава дори не знаех, че съществуват хора, наречени вегетарианци. Точно заради това, както и заради рождения ден на близък човек, избрах датата 31 август (днес) за преминаване към пълно веганство. През последната година, прекарана основно в пътуване из Азия, се стремих да намаля значително консумацията на животински продукти, които съставляваха важна част от цялостното ми хранене досега. Нацяло спрях да купувам сирене, кашкавал и яйца, а много рядко си купувах йогурт или прясно мляко. Заместих всичко с тофу и соево мляко, които консумирах почти всеки ден в Азия и които бяха доста евтини там. Като се върнах вкъщи обаче осъзнах, че не ми е по джоба да консумирам соево мляко, както и повечето вегански продукти, тъй като са много скъпи. Така киселото и прясното мляко (от щастливи крави на познат човек) отново се върнаха в менюто ми за три месеца. Днес обаче всичко се променя и ще изпия последния си айрян, ще изям последния си сладолед и парченце шоколад в живота си. Нямам никаква представа как ще оцелявам занапред като веган, но със сигурност ще се придържам към пълно веганство без компромиси, както досега с вегетарианството. Доколкото зная веганите сами си готвят и тъй като аз никога няма да отделя и минута от живота си на готвене, нямам идея какво ще ям занапред, освен свежи плодове, зеленчуци, ядки... а останалото ще са боклуци и храни, които мразя. Хлябът например ми е изключително противна храна, изобщо не присъства в менюто ми сега, но занапред, ако започна да губя килограми, ще трябва да посегна към него, колкото и да ми е отвратителен. Може би ще се изхранвам основно с пресни храни плюс консерви с варива - боб, леща, нахут. Тъй като всички лесни за консумиране по време на път неща отпадат от менюто: тестени закуски като например банички, бисквити, вафли, кифли, шоколади и т.н.... нямам никаква идея какво ще ям като пътувам. Предстоящата обиколка на Грузия, Армения и Азербайджан ще даде яснота по въпроса как ще оцелявам като пътувам и дали много ще гладувам. Едно е сигурно - веганството ще ми е трудно, поне отначало. Няма да е като вегетарианството, тъй като повечето храни, които консумирах през тези години, просто отпадат. Но пък това ще е повод да си намеря нови, за да разнообразявам безвкусното си веганско меню. Месото никога не ми е липсвало и не си спомням изобщо вкуса му, но млякото - прясно и кисело, ще ми липсва безспорно. Яйцата въобще няма да ми липсват, както и кашкавала, но сиренцето - да. Сякаш най-много от всичко ще ми липсва сладоледа :) Но ще се науча да живея и без него. И ще трябва да си измисля някакво по-калорично и приложимо при пътувания меню, за да върви колелото при някое евентуално следващо велопътешествие, че без енергийна храна - колелото седи на едно място :)
Понеже съм на темата за веганството и съответно любовта към животните, уважението към всяко живо същество и природата, реших да споделя няколко съвета от моите приложени на практика идеи за начин на живот, надявайки се, че ако всеки си хареса и възприеме дори по един от тях, ще допринесе за намаляването на разрухата, която цари навсякъде по света по отношение на природата. Държа да отбележа, че ни най-малко не се опитвам да казвам на хората как е правилно да се живее, а да предложа малка алтернатива на съвременното пагубно консуматорско поведение, което едва ли ще доведе някого до нещо добро.
Няколко мои предложения за по-природосъобразен начин на живот:
  • Не вземайте найлонова торбичка, когато пазарувате в магазин, носете си ваша от плат и винаги отказвайте найлоновата, колкото и да е настойчива продавачката, за да "ви е по-удобно"
  • Ограничете до колкото е възможно покупките на стоки в опаковки, пластмасови бутилки и кофички. Купете си насипни ядки примерно, хляб без опаковка, мляко от "нелегален" продавач, носейки си ваше шише, подквасвайте си киселото мляко у дома - лесно е... Ако купувате напитки - нека да са в стъклени шишета.
  • Спрете да използвате тоалетна хартия и си инсталирайте така наречения "хигиенен душ" в тоалетната. Азиатският начин на измиване е много по-екологичен и икономичен - с малко вода и без никакви хартии (които също се продават в найлонови опаковки, а и са от изсечени дървета)
  • Ако твърдите, че обичате животните, докажете го - преминете към вегетарианство или веганство, или поне намалете консумацията на месо. Рибата, дами и господа, също е месо.
  • Оставете колата в гаража или още по-добре - продайте я. Имате крака - безплатни са, а в магазините продават и от онова нещо на две гуми, наречено велосипед. Вземете си читав велосипед, във всеки български град всички дистанции са лесно преодолими с велосипед. Ако колелото не е за вас, вземете си тротинетка, скейтборд, ролери или каквото и да е, с което по-бързо да ходите на работа. Не проумявам как е възможно в смешен град като Хасково улиците да са постоянно задръстени с коли, в които по едно само човече върти геврека и трови въздуха на собствените си деца! А всяко място в града е достъпно с 20-30 минути ходене и 3-5 минути на колело.
  • Отървете се от хладилника си. Освен, че хаби ток и вреди на природата, ви стимулира да съхранявате храни, които после не ядете пресни. Сгответе и купете толкова, колкото ще изядете. 
  • Изчислете личния си разход за ток на месец и работете върху намалянето му. Ако живеете с разточителни хора, какъвто е моя случай, сметките за ток ще са високи, но това не променя вашия личен разход, който ако е до 5 лв на месец, според мен живеете доста екологично. Ако в къщата има включени хладилник, бойлер, отоплителни уреди и т.н., които вие не ползвате, сметката за ток винаги ще е висока, а единственият начин да си засечете личния разход, е да прекарате поне 1 месец в домакинство, в което живеете само вие.
  • -  Научете се да се къпете със студена вода, поне през лятото. Като казвам студена, имам предвид такава на стайна температура. Примерно имате бойлер вкъщи, но не го включвате никога, къпейки се с водата, която е събрана в бойлера. Тя не е и наполовина толкова студена, колкото чешмяната. Друг вариант е слънчевата вода - 10 литрова туба, която се топли на слънце и се свързва към душа (практикувано у дома в продължение на много време), става си съвсем нормален душ.
  • Намалете до минимум купуването на неща. Мислете дни, не - месеци, преди да купите всяко нещо, дали това нещо наистина ви е нужно. Направете списък на всичките си принадлежности едно по едно. Снимайте ги, направете им досие, проследете пътя им от момента на покупка до момента на изхвърляне. Осъзнайте колко още нови пространства ще трябва да си купите, за да съхранявате растящото си домакинство. Колко ще трябва да работите, за да си купувате неща. Колко от това време, прекарано в работа далеч от семейството и от нещата, които обичате да правите, си е заслужавало наистина, за да си купите поредния боклук, на който ще се радвате не повече от 24 часа. Човек реално има много малко нужди, но обществото и системата му внушават, че има безброй такива и че постоянно трябва да купува още и още. Замислете се добре над омагьосания кръг, в който повечето хора живеят. Постоянното потребление и производство, храненето на чудовището Китай, което расте главоломно и превзема всяко кътче от света, изхвърлянето на тонове ненужни вещи във вид на отпадъци навсякъде сред природата....
  • Ако ви се налага да купите нещо - купувайте втора употреба неща. Така спестявате не само пари, но и по-важно - не гласувате да се произведе още един нов боклук на мястото на този, който сте купили.
  • Никога не оставяйте чешмата да тече, докато миете чинии или си миете зъбите. Лесно, просто изпълнимо и важно - спестява се много вода!
  • Не купувайте бутилирана вода. Ако толкова ви е страх от чешмяната и сте клъвнали на пропагандата срещу нея, филтрирайте си водата или купувайте наливна минерална, но не купувайте нови и нови бутилки.
  • Забравете за мокрите кърпички и салфетките - това е меко казано ненужно, излишно и само си представете колко дървета се секат и колко боклук се генерира от тези две толкова мънички и незабележими неща.
  • Намалете до абсолютен минимум употребата на всякакви козметики и препарати за почистване, въобще на всякакви химии, които отиват право в канализацията и после - в природата. Тровите собствената си околна среда и тази на децата ви. Само се замислете - ако живеехте в къща с градина, нямахте канализация и всичко от чешмата изтичаше право в градината, в лехата с доматите ви, щяхте ли да наливате почистващи препарати, отпушващи препарати, пасти за зъби и т.н. в нея?! А ако не сте чували за кръговрата на водата - чуйте. Всичко остава на тази планета и се връща право при вас, под една или друга форма.
  • Отървете се от всички модерни ел уреди, които обикновено присъстват в домакинствата сега - микровълнова фурна, фритюрник, сокоизтисквачка, прахосмукачка (ако нямате килими и мокети като настилка, не виждам за какво изобщо е нужна), пасатор, сушилня, съдомиялна и т.н. Дори не ги знам всичките. Все още ползвам само пералня и ако някой знае адекватен начин за пране на чаршафи без пералня, моля да сподели, малките дрехи са лесни на ръка, но с чаршафите и спалните чували съм в положение "шах и мат".
  • Ако имате телевизор - изхвърлете го зрелищно през терасата. От него никой нищо не е научил, само е оглупял. Такива примери имам поне два около мен - интелигентни хора, които щом седнаха пред ТВ-то, за има няма 5-10 години станаха пълни идиоти. Това е еднопосочно облъчване с никому ненужна, повечето пъти невярна информация. Повярвайте ми - нищо няма да загубите ако не гледате ТВ. Медиите са много силно средство за манипулиране на масите хора, не бъдете част от тези маси.
  • Винаги изключвайте от тока всички ел уреди и лампи, когато не ги ползвате.
  • Спрете да търсите евтини самолетни билети и да летите до къде ли не за по 2-3 дни "почивка". Това е брутално замърсяване на въздуха и стана масово явление в последните години. Намирам го за пълна лудост и на който му пука за природата и въздуха, колкото и да му се иска да отиде някъде, добре е да се владее и да избягва да го прави. Самолетите са огромни замърсители, а с това летене за щяло и нещяло, картинката става все по-трагична, а вашите собствени деца и внуци ще страдат от резултата.
  • Ако поне малко ви идва отвътре - опитайте се да си отглеждате сами поне малка част от храната си. Или ако живеете в голям град и нямате градина - купувайте от земеделци от провинцията наоколо, поинтересувайте се кой и къде продава своята продукция, било то плодове, зеленчуци или мляко. Стимулирайте местното производство, а не вноса. Внимателно четете опаковките на продуктите в магазина, не си купувайте леща от Канада или боб от Китай.
  • Ако имате двор, започнете да отделяте органичната част от боклука си за компост.
  • Ако имате желание и ви пука за природата - от време на време засаждайте по някое дърво
  • Редуцирайте драстично броя на мебелите в дома си. Така няма да задръствате жизненото си пространство, да събирате прахоляци, да ви мухлясват стените зад мебелите и да трупате още и още вещи по етажерки и шкафове. Вземете за пример японските традиционни жилища, те са ми любими :)
  • За пушачите - не изхвърляйте фасовете си по улици и пътеки, филтърът никак скоро не се разгражда. Абсолютно прекратете употребата на сламки! Ако наистина ви кефи да пиете през такава - купете си бамбукова за многократна употреба.
  • Ако ви мързи да карате колело и живеете в голям град, ползвайте градски транспорт, а не колата си. Дори не можете да си представите от какво значение е още една кола на пътя... капка по капка - вир!
  • Замисляйте се върху всяко нещо, което правите или използвате, докато си изградите правилни навици. Разсъждавайте над това как е произведено това нещо, от какво е направено, как достига до вас, как можете да минимизирате отпечатъка си... Зная, че във време, в което Егоизмът и Суетата са издигнати на пиадестал, всеки иска да бъде някой и "да остави нещо след себе си", е много трудно един попаднал в клопката на тази лудост човек да се ограничава и замисля над каквото и да е, но мисля, че ако нещата продължават по този начин, ще дойде един момент на необратимост, на който никой няма да се радва. И всички ще са оставили толкова много след себе си, че майка ни - Земята, просто няма да може да го поеме!
Има и други неща, които със сигурност в момента пропускам. Всеки може да промени себе си, а след това да се опита да промени и света около себе си.
Музикален поздрав за тези, които стигнаха до края на тази публикация -
https://www.youtube.com/watch?v=8sgycukafqQ

13 коментара:

Unknown каза...

Здравей Тери, докато си гледам децата вкъщи си ти чета страхотноте истории и много ти се кефя. Благодаря ти, че ме откъсваш от ежедневието и ме караш да мечтая. За съжаление ние не можем да си посзволим да бъдем толкова екстремни с децата и ще минем на каравана другата година. Ако тръгнеш към Шотландия и Ирландия можем да те приютим за ден-два в Лондон ако преминаваш. Sofiapetrova@abv.bg. Между другото -производството на колела е на второ място по замърсяване след автомобилостроенето. Приятен ден

Надя каза...

По принцип не давам мнение по въпроси свързани с храната на хората, защото то си е тяхна работа. И бих искала и веганите да правят така, но не би. Те се озлобяват към всеки човек, който не е веган или яде месо. Дали един човек е човек не се определя от месоядството, ти сама го виждаш. Съгласна съм, обаче, че месо не трябва да се яде всеки ден, то е токсично...може 2-3пъти седмично по 100-150 грама. Например, ако ние българите като православни християни, понеже повечето се обявяват за такива, спазвахме 4 поста в годината плюс НЕяденето на месо в сряда и петък и на някои особени дни от календара, щяхме да консумираме по около 15 кила месо/човек годишно. Защото постните дни идват колкото половин година.Това значи половин година да си веган. Но не би. Българинът пости само на бъдни вечер. Тогава изведнъж става вярващ веган. Давам пример, готвя мусака с 300-400грама кайма, ядем го две вечери 4 души. Значи, колко грама месо се пада на човек...50 на вечер. Същото важи за пълнениете чушки и за супата топчета. Пилешки супа се готви с малко месо също, а се яде доста време. Просто давам примери за намаляване на яденето на токсичното месо. Ядките са заместител заедно с боба и лещата, само че ядките са доста пари, ако не ги произвеждаш сам. Та, знам какво те чака, Тери, защото съм постила и строг пост, което е храна и без олио даже. Но при твоите пътувания дано да издържиш и да си набавяш точните заместители на протеин. Залитането към хляба е огромен проблем. И другия проблем е че постоянно мислиш за яденето и изхранването си...Мисля, че ще трябва да правиш като Другарчето от Ю.Америка: да носиш котлона или да оставаш по често на хостел, за да вариш картофи, ориз, леща. Казах "вариш:-то не е готвене, спокойно. Ще обикаляш пазарите повече и ще видиш колко зеленчуци има-примерно пипер капия, моркови, тиквички, които може и сурови да се ядат. Аз например знам много "постни" или вегански манджи, даже и такава торта или кекс без мляко и яйца, но не е за твоя начин на пътуване или живеене, тъй като не готвиш. Но за рожден ден майка ти ще ти приготвя :).
Нашата сметка за ток е 27 лева за 4 души и не можем да я смъкнем по-долу, защото готвим... Готвенето гълта най-много ток. Сушилнята също е голям гълтач, затова пролет, лято и есен -простираме дрехите на слънце. Всеки малко грамотен може да си изчисли колко харчи една сушилня. Аз я пускам само 4 пъти в месеца през зимата за детските дрехи - тя харчи 1 лев на пускане. И да-аз нямам кола и няма да имам, въпреки, че съм в София. Мисля, чена семейство една кола стига. Ходя пеш с километри заедно с децата си. Пазаруваме с платнени торби наведнъж. Като ги забравим вкъщи, носим на ръце. Хората се чудят дали нямаме 30 ст за найлонов плик. Май ще е добре да върнат стъклените опаковки на киселото мляко и стъклените бутилки.
Да се върнем на колите: в Хасково не е останал човек без кола. Дори и продавачката в магазина и чистачката ходят с коли. Не че не са "хора" и те, но най-малкото колата им гълта половин заплата, ако не мислят за природата... и защо не излизат цялото семейство заедно с една кола- не знам. Ми то е въпрос на организация. Децата да са близо до работата на единия или другия родител или да учат училището до блока. Изключително ми е гадно и куцо и сакато да обикаля с трошки дори по паркове...Хасково ме дразни и мен - аз до ден днешен ходя пеш от Бадема до центъра. Ходя до зоопарка пеш, до Ямача... То е 20-30 минути ходене само. Тъкмо загрееш и стигаш. Те не-с кола!! И друго ме нерви-гледат те със съжаление и отгоре, щото ти завалията, вървиш.

Анонимен каза...

Чудесни дестинации. И двете страни обаче са се върнали към старите си азбуки, които са напълно неразбираеми за нас. Ако научиш малко руски, няма да ти е излишен. В Азербайджан пък ще се оправиш на турски. А Армения е такъв чукар и камънак, че нищо чудно, че повечето арменци живеят извън страната.

Анонимен каза...

Хей, tery-robin (TR), много яки снимки на езерата в тях можеш ли да се къпеш? Виждам, че си се топнала и за това ми е любопитно? Само да си кажа, че почти всички неща от изброените не стават за човек свикнал да живее в апартамент в град. Просто абсурд!

Здрасти "Надя"! Егати, 27лв, ако разбирам на месец с деца + по 4 лева за сушилня. Само мигащите лампички на рутера ми ще ми направят толкова (в кръга на шегата) но ми е много странно.
Милан

Надя каза...

Милан, дай ми имейл или друг вариант да ти кача снимка на сметката за ток. Когато бяхме без деца, или дори по-рано, кохато бях сама, тока беше 21-22 лева. Домакинство от 1 човек харчи колкото и домаки ство от 4 души. През зимата-декември и януари се отопляваме на ток -тогава сметката е 80 лв за декември и 90 за януари, след което драстично падат докато в април и май си стигат до 27-28 лева.

Надя каза...

Анонимен, голяма част от препоръките на Тери са изпълними, макар и да живееш в апартамент. Ето, например: не използвай кола, а градски транспорт, ако не произвеждаш ти зеленчуци, купувай от селски производители, яжте по-малко месо, в магазина си носете платнена торбичка, събирайте боклука разделно. Не купувайте боклучивите безалкохолни в пластмасови кутии- е са много вредни. Подквасвайте си киселото мляко, като купувате от производители дето продават на улицата или от млекомат. Изключвайте от контактите на лаптопа, печката, сушилнята и пералнята, както и всички зарядни-гълтат много ток, макари уреда да не работи. Не пускайте вода в тоалетната след изпишкване на дете - изпишкайте и другото и чак тогава почистите с вода. За по-амбициозните-има памперси за многократна употреба, перат се, от плат са. Не си купувайте боклуци и много дрвхи-стигат 2-3 чифта дънки и блузи и 3 ризиЕдно сако стига. Имайте по един чифт обувки за сезон. Аз купувам обувки само ако се скъсат. От бедните години на комунизма така съм свикнала и така са сега и децата ми. Като ми поискат нещо-аз им казвам: имаш си сега, догодина като го израсте, скъсал и т.н. Човек може да живее и ходи на работа в офис с много по-малко дрехи и джиджи отколкото може да си представи. Харчете паритеза друго, давайте на болни деца...

Tery каза...

Sofia Petrova, благодаря за поканата :) Другото лято е много вероятно да се насоча към Ирландия и може би ще мина през Лондон.

Надя, засега се справям с веганството, последните 11 дни нямам проблеми с яденето, намирам си. Ядки, консерви, плодове, хляб... живее се, не е непоносимо, сварих си и спагети веднъж. Ще се оправя занапред, най-важното е, че успешно си внуших, че не ми се яде сладолед и че е много гадно нещо :) А на път ще трябва да свикна да си хапвам и храна, която не ми е вкусна, просто колкото да оцелявам.

Милан, в езерата в Рила и Пирин се къпя от години, за мен лично водата не е студена. В последните години мисля, че е забранено, нали е национален парк, но аз не приемам тази забрана, защото смятам, че с нищо не вредя, не ползвам никакви химикали като сапун например, просто влизам да плувам и това е. Преди много години в езерото на Безбог един ми се караше, че плувам, но не ме глоби, само ме помоли да изляза. Сега избягвам да влизам в езера, където има хора, само в такива, където няма кой да те види. А иначе според мен всички от изброените неща стават за човек в апартамент, аз през половината си време живея в такъв, така че освен градината, която няма как да имаш, всичко друго си важи. Просто хората нямат желание да си развалят спокойствието и да се напъват да мислят кое как може да се направи по-малко вредно за природата.

Следващата публикация ще се позабави доста, от 4-ти съм в безинтернетното пространство и имам доста внезапно появила се работа, така че чак към 20-ти ще седна да пиша вероятно. И съвсем в края на месеца ще тръгвам към Кавказките, тъкмо като се влоши времето :) Нямам търпение вече да ги обикалям, сигурно са много интересни и трите :)

Unknown каза...

Ние бяхме преди две години в Исландия, евтиния транспорт беше със самолет. 50 паунда в двете посоки! Ако можеш да “преглътнеш” разбиранията си това е варианта. Иначе ферибота е мнооого скъп. Ще се радвам да ни бъдеш гост:-)

Tery каза...

Благодаря, ще пиша догодина като тръгна натам, ако не запаля нанякъде другаде преди това. А за Исландия - или по вода, или никак :) Не "преглъщам" разбиранията си, живея според тях и ги обожавам. И без пари да е самолета, и да ми платят, за да се возя на него, пак няма шанс, ще си платя 700 евро за ферито някой ден ако разполагам с толкова. Догодина като гледам толкова ще струва билета според сайта на фирмата. Или ако имам късмет ще намеря някоя яхта, плаваща натам, но зная, че не е голям шанса. Много ми се ходи в Исландия, но ако не разполагам с толкова пари за ферито, предпочитам да не отида изобщо.

Анонимен каза...

Така, както виждам маршрута ти, не ги виждам, но непременно включи Ахалсцихе и каменния град Вардзия, оттам можеш да влезеш в Армения през Гюмри. Както и Хндзореск,/какво звучно име, нали?/ Недалеч от Горис - Армения

Tery каза...

Благодаря за препоръките, включени са задължително :) Тръгването ми ще се отложи с още дни, ще бъде някъде в началото на октомври, понеже изникнаха някои спешни задачи. Тъкмо да стане още по-студено в Кавказ, че да е оправдано носенето на зимния ми спален чувал :)

Инаа каза...

Тери, пожелавам ти страхотно пътешествие и този път! От няколко седмици чета и препрочитам блога ти. Благодаря ти, че толкова хубаво разказваш и снимаш!

Tery каза...

Благодаря ти, Инаа, вярвам че ще е супер и това пътешествие :)