За менЗдравейте всички, които по случайност или пък умишлено сте се озовали в моя личен блог :)

Аз съм Тери - странно същество от град Хасково, съвсем не на мястото си в този век и сред тези хора. Обичам да пътувам на стоп и пеша, обичам трудностите и приключенията, мразя удобствата и сигурността. Не се страхувам от нищо в живота или в смъртта, не ценя собствения си живот. Ценя обаче изключително много две неща: Свободата и Честта. Имам странни и неразбираеми за хората възгледи. Още от най-ранна възраст не желая да се вписвам никъде и искрено се наслаждавам на самотата. Не вярвам в никакви религии, не слушам никого и нищо, освен сърцето си. Животните са всичко за мен, обичам ги от цялото си сърце и не мога да простя на хората, които ги ядат и избиват. Имам две големи мечти - да спася животните и цялата природа от посегателствата на хората и да намеря начин да се върна да живея много назад във времето, преди епохата на колонизаторите, съсипали всяко кътче на планетата. Стоя далеч от матрицата на болното съвременно общество.

До момента осъществих множество краткотрайни и три доста дълги пътешествия, пътувах на стоп през всички континенти освен Антарктида. Опознах добре Европа, Азия, Австралия и Нова Зеландия, Африка, Южна и част от Северна Америка. Навсякъде ме отведоха вдигнатият палец и бесният стремеж към приключения и опасности, който не ми дава мира и благодарение на който съм това, което съм. За мен светът е шарен, безкраен, гостоприемен, понякога труден, но винаги адски вълнуващ! И горя от желание да продължа да го опознавам, има още толкова много кътчета, до които искам да се докосна!

За този блог:
Много обичам да пиша и снимам, и досега винаги описвах всичките си пътешествия. Имам всичко на тетрадки, от първото ми пътешествие в Европа през 2008-ма, та досега. В един момент, преди да замина за Африка, се роди идеята за създаването на този блог, за да могат близките ми да четат какво се случва с мен по време на пътуването. В последствие блогът стана четен от доста повече хора, а аз реших, че няма лошо да споделям, но все така продължих да го пиша за мое лично удоволствие и за да мога един ден да препрочитам преживяванията си. Опитвам се да споделям реалността на всяко пътуване и държава, дори и когато тази реалност е грозна за мен. В този блог ще намерите пътеписите ми от Африка и най-скорошното пътешествие в Карибите и Латинска Америка, засега липсват разкази от Азия, Австралия, Нова Зеландия и Европа, но се надявам скоро да имам време да ги препиша. Последните две години - 2016 и 2017, осъществих две пътешествия, които също така бяха и физически предизвикателства - 850 км пеш и 10 500 км с колело. Голямата ми мечта да стигна с колело до Нордкап бе осъщесвена! Сега умирам за нови предизвикателства - по-сериозни от предишните.


Други предстоящи занапред пътешествия:

- стоп през Иран, Туркменистан, Узбекистан и другите "станове", Китай, Монголия, Корея, Япония, Югоизточна Азия, стоп с яхти до Полинезия
- до Исландия и Гренландия по вода
- Западна Африка - малките държави по западните брегове, които пропуснах в предното пътуване, плюс Алжир, Чад, ЦАР, Либия, Нигер
- Шотландия, Ирландия и Уелс - преходи из природата им
- Държавите-джуджета в Европа
- Източна Турция, Армения, Азербайджан, Грузия

- ако имам и доза късмет - по вода до Антарктида и обратно


Тези клипчета са най-добрият начин да надникнете в моя свят:

29 коментара:

Анонимен каза...

Тери,mрочетох с голям интерес Занзибарското ти приключение. Предстои ми пътуване до там и доколкото разбирам ми трябва ваксина за жълта треска,но не искам да си правя такава. Дали може да ми изпратиш тази твоя книжка ? pavlina@paralax-bg.com

Tery каза...

Здравей, предполагам си същия човек, който ми писа и на мейл. Току що пратих файловете на мейла ти :) Успех!!!

Анонимен каза...

Здравей, аз живея в САЩ и искам да ти дам координатите си, ако ти се наложи нещо. Бих се радвал да помогна. Пиши ми на dragmast@gmail.com :)

tommy vichev каза...

Здравей, ще ходя до Тринидад, трябва ли нещо специално да си взема от БГ, което го няма там, но е необходимо?

Tery каза...

Здравей Томи,
Не си забравяй фотоапарата на първо място! :) Много е красиво и интересно в Тринидад. Иначе не мисля, че има нещо специално, което да ти трябва. За плаж каквото е нужно не забравяй. Не пишеш за колко време отиваш, но ако не можеш без мед, носи си, защото има известна трудност в намирането на мед на пазара :) От храните непременно пробвай дабълс и сноу-кон. :) Мога само да ти пожелая да си прекараш страхотно, на мен ми липсва Тринидад. Ако имаш възможност отиди да видиш асфалтовото езеро и планините в северната част на острова. Поздрави от Рио!

Глоб Травъл каза...

Здравейте, Тери,
Блогът е супер интересен! БЛАГОДАРИМ,Ч Е СПОДЕЛЯТЕ ПРЕЖИВЯНОТО!
Имаме нужда от малко помощ за Занзибар. Ако имате време, моля изпратете си адреса на office@globetravel-bg.com, за да ви пиша.

Поздрави и приятно изкарване!
Миглена

Tery каза...

Здравейте Миглена,
Писах ви на имейла. Поздрави и успех!

Анонимен каза...

Здравей. Планирам да ходя до Холандия на стоп, би ли ми пратила имейла ти на Lyubomirfoto@yahoo.com да те питам нещо понеже виждам че си в час

Анонимен каза...

Попаднах случайно на блога, търсих информация за по-редките племена в Кения. Поздравления за блога и за следването на собствения ритъм на живот! Благодаря за споделянето, интересните разкази и ... за правописа - толкова отдавна не се е случвало да попадна на пишещ човек, който да не си мисли, че правописът няма значение и е важно само съдържанието. За мен това е уважение първо към себе си, а след това и към другите.
Аз също пътувам, макар и не на автостоп, но ми е интересно всяко различно преживяване, нови кътчета и различно познание за света. Успех!

Tery каза...

Здравей анонимен,
Изключително благодаря за коментара относно правописа! Много държа на правилното писане, за съжаление точно публикациите за Африка ги писах на латиница (или шльокавица, както наричат тази съвременна дивотия :)) от интернет кафетата по пътя и са кирилизирани след това, така че са пълни с безумни грешки, които аз все нямах време да оправя. Като се прибера от това пътуване обаче ще се постарая да ги коригирам. За мен лично правописът има огромно значение и винаги се стремя да пиша възможно най-правилно. И аз съм на мнение, че е въпрос на уважение и към себе си, и към четящите. Поздрави!

Анонимен каза...

Здрасти Тери. Казвам се Александър и следя блога ти от повече от 2 години. Радва ме това което правиш и начина по който го споделяш с нас, читателите ти. Живея в Германия,Берлин и бих искал да ви помогна с прибирането към България. Напиши ми датите на които пристигане в Германия и кога искате да пътувате към БГ. Също така, ако никой около Бон не ви пише, мога да ви поканя в Берлин, има доста за разглеждане и оттук със сигурност ще ви намеря транспорт. Проблемае,че от Бон до тук са около 600 км,но въпреки това можем да измислим нещо. Тук е мейла ми:
aleksvl1975@gmail.com
и телефонният ми номер: 004915731888770
Поздрави,Александър

Tery каза...

Здравей Александър, писах ти направо на мейла :) Благодаря ти много!!

Анонимен каза...

Само не забравяй че циганите са едни от хората,които най мако ценят животните.Голяма част от тях тормозят и бият конете и кучетата си.
Поздрави.

Tery каза...

Абсолютно вярно е, това е което ме отвращава у тях. Всички народи си имат кусури и техният е възможно най-лошия, но пък имат и доста положителни страни и качества, които ме радват.

Анонимен каза...

Виждам, че имате интерес за посещение в Ирак. Въпреки новините за тази раздирана от война страна, в Ирак наистина има сигурни места. Понеже обстановката се сменя постоянно в случай, че решите да пътувате в тази посока, драснете един мейл на paganlord@dir.bg ще се постарая да дам актуална информация къде може да се ходи спокойно.

Tery каза...

Благодаря за предложението, ще се възползвам като наближи да пътувам натам. Имам огромен интерес и желание да посетя страната, не ме тревожат лошите новини и опасността, даже напротив - още повече ме привлича. Не се съмнявам в добрината на местните хора в тази част на света.

Анонимен каза...

Много мил блог и много интерсен.Все пак внимавай по пътя!желая ти късмет и здраве!
Денис

Tery каза...

Благодаря ти много, Денис :) Тъкмо се прибрах от поредното прекрасно пътуване :))

Анонимен каза...

Здравей, Тери. Силно впечатлен съм от твоите невероятни пътувания, също така ти си и човекът, който ме вдъхнови да хвана пътя и също като теб да изпитам удоволствието да пътуваш на стоп. На 19 години съм и вече от близо 3 години това е едно от основните ми хобита(редом с туризма и колоезденето). Миналата година завърших и най-дългото си пътуване до сега-1200км., но за съжаление само в рамките на България. Планирам този септември да направя и първото си стопиране до Гърция. Ходил съм до нашата южна съседка с кола, с колело, спал съм и на плажа в Неа Парамос, на палатка, в продължение на една седмица, та си казах защо пък сега да не опитам и на стоп. Но има още някои неща, които не са ми ясни и бих искал да ти задам няколко въпроса. Казвам се Илко и съм от Велинград ако намериш време и желание можеш да ми пишеш на: iliabozev@abv.bg Благодаря ти предварително и ти желая здраве! :))

П.С. Ако някой друг път отново идваш към моето градче, да знаеш, че можеш да отседнеш у дома, колкото се налага!

Tery каза...

Здравей Илко! Много приятно ми стана като прочетох коментара ти :) Радвам се, че си обикалял България и имай предвид, че красотите на България нямат равни. Аз обикалях само България на стоп и пеша дълги години преди да изляза в чужбина, всички започваме така :) И сега, след толкова пътешествия, отново най-голямо удоволствие ми доставя скитането из България! Сега ще ти пиша и на мейл, можеш да ме питаш каквото желаеш. А Велинград ми е много любим град, така че непременно ще дойда пак, тази зима го посетих в най-големия студ :)

Бистра Иванова каза...

Здравей Тери,
Случайно попадам на блога ти, докато търся инфо за Тринидат.
Учудвам се на смелостта ти и... малко ти завиждам.
Пътувай и заради мен!
Успех!

Tery каза...

Благодаря ти, Бистра, ще продължавам да пътувам :)

Анонимен каза...

Тери здравей казвам се Ангел Младенов и от дванайсе години живея в Холандия. Твоя начин на живот винаги ми е бил но нямах възможност поради простата причина че бях семеен. От 2години съм разведен и сериозно искам да започна да пътувам. Миналата пътувах 6 месеца из Европа с кола. В момента събирам пари и събаря някой лев и си набавя всичко нужна мисля да тръгна но неискам да пътувам сам. Може ли да дойда с теб? Свържи с мен на този номер моля те? 0031 6 177 34 174

Tery каза...

Здравей Ангел,
6 месеца из Европа си е доста добро и сериозно пътуване, дори да е с кола, така че вече имаш немалко опит :) За пътуване с мен обаче едва ли би се получило, аз винаги предпочитам да пътувам без компания. Досега сме пътували заедно само с един човек и той все пак ми е близък. Въпреки това ми беше много трудно и тегаво с него, далеч по-лесно и приятно ми е без никого. Всичките ми любими пътешествия досега са тези, в които нямах спътник. Смятам, че е далеч по-добре, по-спокойно, приятно и смислено човек да пътува сам, независимо къде и за колко време. Разбира се, ако държиш да имаш компания, разбирам, но аз не съм подходящ човек за това, имам изключително тежък характер, зная точно какво искам и винаги аз вземам решенията и нося отговорността за всичко, а ако някой ми възрази става просто страшно... По-добре е да намериш нормален човек, с когото да съгласувате пътуването и ролите си в него. При всички случаи обаче ти пожелавам много успех и щастливи пътешествия!

Ivaylo Petkov каза...

Дори и стопа да закучи
търпи душицо, човек се учи
дори каручка да те вземе
нали пътуваш, кво ти дреме

Sha Angreal каза...

Здравей, Тери!
Мен би ме било страх да пътувам сама, но изключително много се възхищавам на оправни хора като теб! :)
Тъй като се занимавам с астрология, много ми е любопитна картата ти :)
Би ли споделила с мен данните си?
Място на раждане, дата, час и минути.
Можеш да ми пишеш на shaangreal@abv.bg, за да не стават обществено достояние.

Желая ти много радост, здраве и късмет!

Биляна

Tery каза...

Здравей Биляна, ще ти пиша на мейла когато се прибера, ще питам майка ми за час и минута, че аз не ги знам :) Иначе съм зодия Риби, подвид голяма бяла акула! :)

Ivaylo Petkov каза...

знам , че не обичаш драскачите и медиите
затова ти пращам това, видях го из фейсбук да се шари и ти го препращам

https://www.plovdivtown.com/%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/#

Tery каза...

Благодаря ти, Ивайло! Зная за тази статия, беше покана от пловдивски познати, които помолиха за кратко интервю за техния сайт. И друг път се е случвало да давам нещо като интервюта за блогове или сайтове на познати. Обаче щом е тръгнало из фейсбук нещата никак не са добри! Идеята беше да достигне до съвсем малка аудитория а не да се шири из медийното пространство. Беше по-скоро приятелски неформален разговор, самата статия не е лоша само не ми харесва онзи идиотски метод на разпространение, наречен фейсбук! Иначе няколко пъти вече са излизали материали, за които никой не ми е поискал разрешение, така че много ти благодаря, че ме информираш. В случая грешката е моя, не трябваше да се съгласявам така лекомислено, но не исках да ги разочаровам.