Отново е време за... АФРИКА :)


грубо съчинен маршрутът ми ще е нещо подобно на това


Ето, че дойде време за ново приключение - северната част на Западна Африка! Негово величество Пътят започна доста силно да ме вика през последните 2-3 седмици и не мога да не го послушам, иначе почва да ми крещи и става доста кисел. :) Идеята за там ми се въртеше още миналата година есента, но все още не знаех дали наистина Пътят ще ме призове така скоро или ще зимувам в България тази година. С нищо не се подготвих досега, понеже нямах ясно решение дали ще тръгна или не, а и нямах много време да се занимавам (под подготовка разбирам най-вече четене за визите, коя откъде да взема и колко пари е, също така и кои граници са отворени и кои - не). Та сега си сядам на д-то и следващите няколко дни трябва да "си напиша домашното" по отношение на тези две неща. За визите прочетох малко последните дни и новините никак не са добри - повечето излизат около 100 лв или нагоре.
Ако първоначалната ми идея се осъществи и успея да посетя и разгледам всички държави по крайбрежието от север на юг, а после да се върна през Буркина и Мали, то ще мина през общо 13 държави в Африка като ще повторя Мавритания и Мароко на връщане. Започвам с безвизовите: Мароко, Сенегал и Гамбия. За съжаление само толкова :( Мавритания е с виза на границата, цена 55 евро. От там нататък става пълен ужас... Визите за останалите държави варират като цени, но все гравитират около стотачка! За Либерия четох някъде, че е 150 долара :( Честно казано това доста ме притеснява, защото става въпрос за много пари, хвърлени само за визи. Сигурно ще излязат над 1000 лв общо :( Направо ми се реве... А така ми се иска да посетя тази част на Африка, още от 2012-та ми е цел. Тогава посещението ми в Западна Африка се ограничи само с Камерун, Нигерия, Бенин, Буркина, Мали, Мавритания и Мароко като се наложи да пропусна всичките малки държави по крайбрежието, заради липса на страници за визи в паспорта. Преди две седмици се сдобих с нов паспорт като ме глобиха 100 лв за невърнат стар (напълни се целия в азиатското пътешествие, само за 1 година време и трябваше да го сменям). А тъй като пазя всичките си паспорти, за всеки от тях имам по глоба. И нашата държава подобно на африканските знае как да дои лесни пари!
В сайта на едни овърлендъри с мотори пише следните цени за визите: Гвинея Бисау - 30 евро, Гвинея - 76 евро, Мали - 26 евро, Буркина Фасо - 36 евро, Того - 15 евро (на границата), за останалите, които ми трябват - Сиера Леоне, Либерия, Кот Д`Ивоар и Гана, нямат информация. Тези цифри обаче доста варират в интернет пространството, по съвсем скорошно инфо на овърлендър с кола визата за Буркина например е около 160 лв, Мали към 60 лв, Того - 100 лв, Кот Д' Ивоар - доста над 100 лв, Гана - пак около 100 лв. Понеже джобовете ми са празни откъм "пачки по стотачки" става ясно, че бюджетът за това пътуване ще е крива, скалъпена работа, съставен основно от визови разходи и много, много мизерстване поради големите харчове за това. Започвам още от сега да се настройвам психически как няма да мога да си позволя нито едно къпане и пране на дрехи 2-3 месеца :) Което, разбира се, едва ли ще се случи поради добрината на хората в Африка, компенсираща масата пари, изсипани за хрантутене на тлъсти бюрократи.
Засега имам няколко притеснения относно това пътуване... Първото е зверското мръзнене през Европа до достигане на южна Испания и ферито за Мароко. Ако взема зимни дрехи, после ще трябва да ги мъкна през цяла Африка, където няма да са ми нужни. Ако пък не взема, пресичането на Европа ще бъде истински кошмар. Понеже мисля да не взема, единственото, на което мога да се надявам е, че ще хвана късметлийски стоп с кола/ камион поне до южна Франция. А и минаването през Италия... това е потенциален кошмар. Дано всичко мине бързо и гладко, без разправии с карабинери и висене по 12 часа на стоп в студа. Също дано не ми се налага да спя по пътя, понеже ще тръгна с трисезонния спален чувал, а не със зимния, който е твърде скъп и ценен, за да рискувам да го нося в Африка, освен това там е неизползваем при високите температури.
Друго притеснение имам относно фотоапарата - дали ще издържи и това пътуване без да се развали в най-неподходящия момент. Автофокусът му е развален още от Азия и досега всичко снимам с ръчен фокус, но дали ще си остане само с това... дано не стане някоя беля в тези държави, понеже там няма къде да се ремонтира, а пари за нов гарантирано няма да предвидя в бюджета. По отношение на останалите неща от багажа - имам си всичко и е в добро състояние. Раницата, палатката, чувалът, малко дрехи, сандали, които скоро ми ги ремонтираха и сега са здрави... общо взето леко ще пътувам. Леко и мръзнещо :) Не ми се мъкнат купища дрехи, понеже нямам такива, от които мога например да се отърва като раздам след минаването на Европа. Всичките ми дрехи са в употреба и не са много на брой, а зимните ми са хубави и няма как да се разделя с тях.
Подготвих си 20 паспортни копия, 20 снимки, нужни при кандидатстване за визите, ще си направя и фалшиви резервации за хотели за всяка държава ако ми искат при влизането. Както и някои фалшиви изходни самолетни билети, пак ако ги искат при влизането. Мисля, че всичко ще е на лице и ще съм в готовност до десетина дни, някъде началото на февруари смятам да тръгна. Искаше ми се да правя това пътуване с наличие на каучсърфинг домакини поне в големите градове, но след навлизането на "умните" телефони за мен каучсърфингът вече не е опция, понеже интернет кафетата в Европа са напълно изчезнали, а в Африка - може би също, не зная, ще се разбере като стигна. Просто няма как да си намирам и уреждам домакини като имам нет веднъж на 7-8 дни. Ако в Африка все още ги има добрите стари интернет клубове, ще имам чест достъп до нет ще се опитам да си търся домакини в столиците, за да не излиза клошарията ми отвъд всякакви граници, но през останалото време гарантирано ще съм на палатка. Ако пък няма нет кафета, винаги ще съм на хотел "Милион звезди" :) Каквото и да стане зная, че това пътуване ще е мнооого интересно и вълнуващо! Повечето от тези страни са тотално извън туристическите маршрути и точно затова толкова ме привличат. При предното ходене много ми бяха харесали посетените в тази част на Африка страни, особено Бенин и Буркина, та вече имам горе-долу представа какво да очаквам.
Имам краен срок за това пътешествие, който не е дата, а месец - април. Тогава започва сезонът на усилена градинарска/ земеделска работа и присъствието ми у дома е наложително, все пак трябва да се потрудя за храната си (буквално). Цел ще ми е да се прибера до към средата на април. Пътуването общо ще е между 2 и 3 месеца. Мисля, че е горе-долу достатъчно, понеже из тези държави няма много на брой конкретни места за разглеждане от типа на исторически, археологически, културни и други забележителности, а ходенето по национални паркове е много скъпо начинание, повечето са и трудно достъпни, но ще се опитам да се добера до някои. Освен това предполагам, че човешкият фактор бързо ще ме "измори" при пълната липса на лично пространство и постоянното зяпане и говорене (все пак това не е Япония :)). Като се вземе предвид, че Европа искам да я мина транзит за до 5 дни, после Мароко също транзит, понеже два пъти вече имах шанса да го обикалям, така ще започна същинското пътуване от Мавритания. Надявам се два месеца да стигнат да пообиколя някои места и да се почувствам отново като у дома си на черния континент, както се чувствах преди 8 години. Искам да поровя в пясъчните дюни, да се покрия от глава до пети с червена пръст, да се изгубя в джунглата, да видя колкото се може повече животни...Местните хора и култура също ще са интересни. Либерия ми е най-атрактивна, заради дългогодишната гражданска война, както и Мали, а сега и в Буркина имало много проблеми, което ме учудва, при моето посещение беше супер спокойна страна. Сенегал, Того и Гана май са най-богати на места за разглеждане, но трябва пак да попрочета и да си припомня къде какво имаше.
Лошо е, че така и не успях да довърша блога за предното пътуване в Азия преди да замина за това. Но пък нали няма да е дълго. Блогът ще остане до Япония, а като се върна ще продължа с Тайван и нататък, за да има все пак хронологичен ред. Чак като свърша с Азия, ще почна да преписвам записките за Африка, които възнамерявам да водя на тетрадка, както обикновено.
За да не е безцветна тази публикация, слагам няколко произволно хванати снимки от първото ми пътуване в Африка. От всяка страна по една, по реда на посещението им.
Египет
Кения
Замбия
ДР Конго
Мароко

А за отминалата Коледа реших да изненадам любимата ми баба с нестандартен подарък - фотокнига със снимки от африканското ми пътешествие, чийто дизайн аз направих и поръчах да ми я разпечатат. Подаръкът беше много успешен и зарадва всички вкъщи, а аз "издадох" първата си книга, макар и само със снимков материал. Ето няколко произволни страници от самата книга, съдържа 72 страници общо. Докато я подготвях, копнеех да се озова отново на тези приказни места. И ето, че времето дойде :)

70 коментара:

dimitrovgrad каза...

Направих дарение 10 лева.Ако трябва и други да помогнат.

Tery каза...

Хора, няма нужда да се превеждат пари. Благодаря на който иска да помага, но наистина не е необходимо. Имам малко спестявания, които ще стигнат за това пътуване. Мисля да планирам 1000 лв за визите и 150-200 лв за всичко останало за 2-3 месеца, би трябвало да е достатъчно. Фериботът от Испания до Мароко ще се опитам да го мина гратис в камион поне на отиване, ако не стане, мисля че беше 37 евро или нещо такова, но и той ще влезе в тези 200 лв. А ако пък визите дойдат по-евтини - супер, ще има повече пари за смислени неща. Много ме доядя, че трябва да се хвърлят толкова пари за визи, дразнещо е!

Unknown каза...

Времето е малко. Само ще претупаш нещата

Tery каза...

И аз така си мислех, но осъзнах, че не е никак малко за тези дестинации като се комбинират всички фактори: моето принципно бързо темпо на обикаляне, високите цени на всичко в тези държави, липсата на много места за посещение. Няма как да си позволя повече като време и пари, трябва да съм вкъщи да помагам на близките си през пролетта. За 2-3 месеца определено ще се почувствам пак в Африка и ще опозная поне малко тази й част. Предния път я прекосих цялата за 8 месеца и видях доста неща, а сега ще имам два за не толкова голям район от нея.

stealth каза...

Албумът изглежда страхотно! Много добра идея.

Лек път пожелавам :)

Kalyana каза...


Здрасти Тери,
Стана ми любопитен въпроса с визите и защо е толкова трудно да се намери информация. От любопитство реших да потърся инфо за цените на 4те държави, които спомена и наистина е трудно и досадно! Цените, на които се натъкнах са доста стряскащи☹️☹️☹️ Сигурна ли си, че 1000 лв ще ти стигнат? Само тези 4 визи са към 700 лв:

Виза Гана - 60 евро / Консулство на Гана в Анкара
Виза Сиера Леоне / 150 USD
http://www.embassysierraleone.ru/visa.php
Виза Код д'Ивоар - 58 евро
https://www.ciembassyepay.org/en/Embassy/Info/28
Виза Либерия - 100 евро
http://embassyofliberia-paris.org/consular-services/visa-requirements/

Ристе каза...

Привееет, Тери!
Що не съм изненадан с настоящата ти дестинация? :-)
Само като погледнах картата и ми стана ясна целта - що ни баламосваш? :-)
Прайдът те е призовал! ;-)
ХХхахахахха

Приятно и безаварийно! <3

Tery каза...

Kalyana, благодаря ти за търсенето! Цените са ужасяващи, надеждата ми е само в това, че при кандидатстване в различните консулства, цените на визите варират. Планът ми е да проуча в кое консулство в коя държава по пътя е най-евтино и лесно да се вземат, примерно разбрах, че в Рабат, Мароко не е най-евтино и няма въобще да подавам за визи там. Например ако вземеш визата за Гвинея в Дакар, Сенегал, цената е 76 евро, но ако я вземеш в Бисау, Гвинея Бисау, цената е 46 евро. Поне това е според инфо на други овърлендъри. Надявам се да е вярно. Но така или иначе цените на визите са умопомрачителни. Това ще ми е единственият шанс да обиколя тези държави, едва ли някога пак ще се навия да дам толкова пари за визи.

Ристе, мерси :) Хахах, какъв е тоя прайд, аз съм единак, не стадно животно :)) Пътят сам ме призова, я кажи сега каква е тая цел, дето ти е ясна, че и на мен да ми се изясни? :))

На тия щури държави им се каня от 7 години... всяка година ги отлагам заради парите за визите, и тази зима бях на път да ги отложа, но сега в последния момент реших, че е най-подходяща дестинация за двата предстоящи месеца и ще трябва да преглътна загубата на парите. След април там идва дъждовният сезон и е изключено да се пътува. Имам два месеца да ги обиколя и ще се опитам да го направя на макс, без спиране и дори без минута за отдих :)

Ристе каза...

Тери - Африка, поляци, парк, ти, палатка, нощ, прокрадване, прайд лъвове ;-)

Tery каза...

Ахааа зацепих сега, ама май няма да стане тоя път :( Бенин ми е извън плана, визата е едно 50 евро отгоре и ще се въздържа. А там май е единственият парк с лъвове в тая част на Африка. Трябва да проуча дали пък няма някъде в околните страни лесно достъпен национален парк с лъвове и тогава - дааа, ще навестя някой прайд :))) Това ми беше едно от най-яките преживявания в целия живот, с огромно удоволствие ще го повторя!

Ристе каза...

Вервай ми... Ъъъъ, си!
Панчарево, ти, Жоро, Меги, Цветин и скромно язе :-)

Tery каза...

Хахах добре добре, сега те разпознах кой си :)) Може някой ден пак да повторим срещата всичките, ако сме на линия по едно и също време в БГ-то :) Но в Африка с керванците няма да се засечем изобщо, аз ще съм само в западна, те - само в източна. Нямаме никакви допирни точки по трасето :) Те ми писаха, че са в Судан сега и им харесва там, дано и надолу да нямат ядове и да им е весело по пътя.

Ристе каза...

Мхм - не ви изпускам от сензорите си аз :-)

Бале каза...

Ахаха... много добра идея! Ще чакаме с нетърпение развитието. :)

Аз бех за десетина дена в Гамбия по-миналата година. Хората са чудни. А ходих и на дневна екскурзия до Сенегал. Ето тука някакви хора ми сложиха пътеписа в техния сайт. :)

http://thousandvoyages.com/%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81/

Анонимен каза...

Тери, при получаването на новия паспорт имаш пълното законово право за задържиш стария. За целта се попълва една стандартна декларация, в която се посочва основание за задържането и срок, в който уж се задължаваш да върнеш стария паспорт. Доколкото си спомням, давността изтича след една година, след което нямат право да ти търсят глоба. Могат само да ти натякват да си върнеш стария с надеждата да се самозадължиш. Иначе наличието дори на една изтекла виза е достатъчно уважително основание за задържане на паспорт. Да си знаеш за следващия път и да не им даваш грешни пари на тези иззедници :)

Tery каза...

Здравей, Бале, радвам се, че пишеш :) А разказът ти за Гамбия е жесток, с кеф го прочетох, браво! :)) Изглежда като да е супер интересно там, набелязах си вече някои места за разглеждане.


Анонимен, не знам откъде имаш тази информация, но не става така, пробвах вече. Едната година попълвах такава молба за задържане на паспорта (който беше пълен с много визи и печати), последва категоричен отказ, след което се наложи да го обявя за откраднат, за да не го връщам. И естествено последва глоба. Това със задържането е възможно само ако в паспорта ти има валидна все още виза, както например тези за САЩ са с 10 годишна валидност. В противен случай ако не върнеш стария паспорт, веднага ти съставят акт. И често пъти отказват да ти дадат новия паспорт докато не платиш акта, по-предния път точно това ми се случи - рекет! Понеже мен страшно много ме мразят в паспортна служба Хасково, защото имам вече доста невърнати паспорти, всеки път глобата расте. Сегашната беше 100 лв. Следващата сигурно ще е 200 - максималната. А давност на глобите вече нямало както преди, стоят си докато ги платиш и почват да те търсят на адреса, тоест в моя случай ще започнат да тормозят родителите ми, понеже мен все ме няма. Отврат! Тлъста, мазна, гнусна, евтина и долна държавна политика за доене на лесни пари от нищо незаслужили подобно наказание хора!!! Да те наказват за това, че пътуваш и събираш паспортите си за спомен при все това, че вече веднъж си си купил всеки един от тези паспорти от държавата, на цена 43 лв, е пълен абсурд! България страшно много ми прилича на някои африкански държави :)

Боре каза...

Три паспорта съм запазил по тази схема без наложена глоба, но може и да е до служител.

Ти кажи върви ли още фалшивият сертификат за ваксинация против жълта треска към днешна дата? Огледал съм се в 1-2 африкански държави, за които е задължителен, но категорично няма как да ми инжектират отрови в тялото заради едното посещение.

Анонимен каза...

Teri sum ama ne moga da se logna :)
Bore, vaji 10 godini taka che e iztekal s edna no tova ne e problem, az si go prepravih rachno s himikal ot 2010 na 2019 i taka ste vaji oste 10 :) Nosq si go sega i ste go testvam na granicata na Mavritania do koato mije bi utre ste stigna.

Kratak update za tripa: vsichko varvi super dosega!!! Evropa q minah za 4 dni ot Haskovo do Barcelona, bez nikakvo mraznene. Tragnah tochno navreme predi zimata da skove :) Posle 1 den stop ot Barcelona do Malaga i posle se pomotah v obikalqne na Gibraltar pesha i igri s maimunite na varha na skalata :)))) Vzeh ferito za Ceuta za skromnata suma 16 evro vmesto ochakvanite 35-40 i ot tam poobikolih nqkolko mesta iz Maroko kato povtorih lubimiq mi otpredi 10 godni Chefchaouen - siniq grad. Edva snosti za parvi pat razpanah palatkata v Maroko, poneje vsichki predni vecheri bqh na gosti u sluchaini semeistva. Horata sa vse taka gostopriemni kakto gi pomnq :)) Snosti stignah gard Tiznit i za parvi pat dnes popadnah na net kafe ta moga da napisha nqkolko reda. Sled malko ste go razgledam, ima strahoen star grad, i posle prodaljavam na ug kum granicata, koqto vse oste e mnogo dalech no se nadqvam utre da q stigna. Tova e zasega v rezume, vsichko e 6 i adventura e na maks :)))) Nqmam tarpenie da vidq oste kakvo predstoi, mirishe mi na mnogo prikluchenia!! Imam dosta pat do Togo, ne znam dali pak ste namerq net, ta tova moje i da mi e edinstveno vkluchvane, nadqvam se vse pak da ima i drugi, che da uspokoqvam blizkite :)
Aide hora az palq kum Medinata i posle vdigam paleca pravo kum Sahara :))))

Бале каза...

Ейй... ти кога го планира, кога вече стигна в южно Мароко! По случайност сега един мой приятел, много читав пътешественик, е в Западна Сахара и мисли да ходи към Мавритания. И той като тебе е обиколил 100+ държави, а плюс това е запален любител на птици и се крие по блатата с маскировъчни дрехи и телеобектив... хаха. Чудя се дали имаш нещо против да му дам твоя телефон, та евентуално да ти драсне някой смс къде е и как е?

Независимо от това ти пожелавам безаварийно и пълно с приключения пътешествие! Пиши, когато можеш.

Поздрави!

Бале

dimitrovgrad каза...

Снимка за настроение от днес на връх Аида .От северозапад на 40 километра.Още се вижда снега от оня ден.
https://drive.google.com/file/d/1giQNgpoIFMNFE9mmcICH5bFyj4tr7grg/view?usp=sharing

Анонимен каза...

Успех, Тери! Лек път и хубави изживявания! Много ти се възхищавам, ти си страхотен човек. Силна и смела, браво момиче!

Анонимен каза...

Horaaa pozdravi ot dalbokata Sahara - mavritanskiq grad v nistoto Atar!!! Snosti izkarah fantastichno brutalna nost na borda na nai dalgia tovaren vlak v sveta v edin vagon za jelqzna ruda hahaha leleee kolko ste ima da razkazvam za kakvo prikluhenie stava vapros!!! MNOGoO me kefi Mavritania ot dva dni sym tuka i izobsto ne mi se tragva; utre se otpravqm na ekspedicia kum pustinnia oazis Chingetti!! Mnogo e ako vsichko i tripa e palna ludnica vseki den e shturotia nqkakva!!!
Ei Bale nqmam nisto protiv ama az telefon nqmam samo nokiata s karta na A1 koito nqmat rouming s pochti cqla afrika taka che go polzvam samo za chasovnik. A net koga pak ste imam nikoi ne znae, moje i sled sedmica dve! Ako iskash dai na priqtelq ti meila mi ti go imash, da pishe tam i ako go vida navreme i se zasechem nqkade moje da se organizirame za balgarska sreshta!
Aide hora stavam che ste spre vserki moment toka tuk! Pozdravi ot SAHARA i mersi

Бале каза...

Бале

То моят приятел междувременно се е отказал от Мавритания. Ето какво е постнал вчера:

"Към Маракеш или защо вместо на юг,се отправих на север.
Поради забавянето в Западна Сахара,реших,че за трите дни до полета ми,няма да видя нищо.Дори ако тръгнех да правя Banc D Anguin,което беше основната ми цел,заради птиците,имаше големи шансове да не мога да се доберат до полета си.До рибарското селце Iwik,където исках да отседна има 60км.през пустинята без път и без регулярен транспорт. Логистиката в тази част се оказва доста по-сложна от нормалното,не че очаквах нещо разично :).Има много офроуд пътища в Сахара и ако нямаш джип,или не искаш да се разделиш с безбожни суми за гидове е трудно.
Затова предпочетох да не дам 200-250€,само за да чекна 109-тата си държава,като посетя само Nouadhibou или Nouakchott,а да дойда друг път с приятели и да разгледам страната както трябва.Претеглих нещата и реших, да дам тези пари,като се прибера и да снимам по укрития в България,отколкото да ги метна за едната бройка.
А и в Мароко не съм бил от 12 години...и потеглих"


Здраве да е! А на тебе лек и безавариен път! :)

Анонимен каза...

Ee nqma losho toi si znae nai dobre! Plus tova Maroko ima mnoooogo poveche mesta za gledane ot vsichki okolni strani taka che mnogo razumno e postapil, tam e nai dobre za posetiteli, Mavritania e dosta hard! A az ot dnes sym v Senegal!! Palna LUDNICA!!!! Minah uspeshno izrodskata granica na Rosso i sega sym v Saint Louis, egati taq darjava shte e totalen cirk, mnogo e divo tuka hahaha. Ama i golqma mizeria i mrasotia oste ne moga da svikna s tova vapreki che mavritaia beshe sashtata istoria, no puk po-;alko hora i po relax, tuka shte e palna ludnicata! Inache zasega vsichko e OK stopa varvi i makar i bavno se pridvijvam, a v pustinqta beshe mnoooogo qko! sega edva namerih net kafe kolkoto da pisha vkashti i shte stavam che mnogo razglejdane me chaka i posle pat na ug, veche sym savsem v istinskata adski diva zapadna Afrika!!! Horata mi se struvat golemi rasisti i veche otnesoh nqkolko obidi tubab - taka mai vikat na belite tuk. Shte vidim kolko ste se zadarja v Senegal, mai nqma da e mnogo dalgo, vijda mi se dosta prenaseleno a tova me machi, a i horata sa sqkash baq grubovati i vulgarni, ne sa kato mavritancite vaobshte, moje bi zastoto ne sa musulmani. Vse edno de, shte porazgledam kakvoto moga i shte begam nadolu s mrasna gaz :))))

Бале каза...

Еййй... жестока история! Тубаб викат, да. Ако ще ходиш към Гамбия по-нататък, бих ти препоръчал правилния човек за наркотици, ама ти пусто не си по тая част... хаха. Има в столицата там едно адско място, което се казва Сенегамбия и прилича 1:1 на Слънчев бряг. Шумотевица, дискотеки, дебели бели бабички секс0туристки и т.н. Ад. И ми казаха приятелите, че целият квартал е построен със съдействието на български архитекти и градоустройчици - демек от съите хора, които са построили и Слънчев бряг. Иначе, хората в Гамбия са най-готините, които аз съм срещал. След индийците, де... ахаха. Много ми е интересно какво има още да ти се случи и чакам с нетърпение всяка сводка. Даже трябва, когато се прибереш, да се видим в България, за да мога да те разпитам на спокойствие.
А на мене днес ми се случи нещо много яко. В тая Фейсбук група, където слагам снимки и впечатления, получих лично съобщение от жена, която живее в Тасмания. Българка, омъжена за австралиец. И ме покани на гости. Каза че ще ме разходи из целия остров и ще ми покаже всякакви интересни работи. Писа ми следното: "ако гугълнеш нещо и те вълнува-пиши, ще го организирам.
Освен това имам супер интересна работа -строя пътища, мостове и разни такива неща... мога да те доведа на работа". Това всъщност ме зариби. Да ходя с тая жена и да строим там пътища и мостове в Австралия... ахаха.
Поздрави, Тери! И до скоро! :)

Анонимен каза...

Ehaaa Bale imash kasmet s takava pokana =))) Oh ne moga da se opravq s klaviaturata na frenski v tova net kafe!!!! Dobre che mi kaza za tovq mqsto v stolicata; che da znam kade da NE hodq =))
Ste se vidim v BG da, ako ne otkacha dotogava hahaa leleee kakuv film e toq Senegal!!! Palna psihiqtriq; kolko ste ima da razkazvam hahah, sega sym v Dakar i nqmam tarpenie da si hodq! Dobre che pone imam CS host, inache horata tuk sa neveroqtni rasisti, vchera edni gadni chaveta mi se nahvarliha s vikove tubab i shtqh da gi prebiq ako ne se bqha razbqgali, abe ne e moeto masto senegal i skoro se evakuiram kum Gambia =)) Aide pozdravi, izteche mi vremeto v net kafeto

dimitrov каза...

За роуминга четох,че в Южна Корея и Япония работят само 3G,4G мрежи ,а старите телефони с копчета работят с 2G,затова трябва със смартфон.

Аз си нося една карта Simpatik,която е с английски номер предплатена и работи винаги в роуминг.
https://www.simpatik.bg/bg_BG/rates/MRT/1
Примерно обаждане от Мавритания до България е 1,37 лв/мин изходящ към стационарен български,а с наша карта на Виваком е 2,39 входящ от България.

Всичко хубаво!

Анонимен каза...

Тубиб изобщо не е обидно - Белите чужденци в Африка имат репутацията на добри доктори, а доктор на арабски е “табиб”, от където идват всички разновидности на обръщения като тубиб, тубаб, туба, тумбаки... Лек път! (juriwaro)

Анонимен каза...

Juriwaro, interesna informaciq, blagodarq :) Jalko che tuk decata go izpolzvat kato obida i zasega se pokazvat dosta agresivni, a vazrastnite - cinichni i grubi, ne mi dopadat horata tuk vaobste. Napravih golqma glupost da si uredq host v Dakar i sega si spazvam obeshtanieto da ostana oste edna vecher dnes i utre se maham po nai barzia nachin kum Gambia. Nagledah se na vsqkakvi divotii i mizerii za poslednite tri dni, idva mi mnogo v poveche psihicheski i ne se spravqm s nervite. Horata sa navsqkade, ne moga da ostana i minuta nasame sys sebe si i mislite si, postoqnno krqsaci i shum, ne moje da se spi izobshto. A za Dakar dumi nqmam - edin ot nai-gadnite gradove e za men, na nikogo ne preporachvam da si gubi vremeto tuk. Napravo ne znam utre kak ste izlqza ot nego, trafikat e ubiistven! Lipsvat mi Mavritania i Maroko, dano Gambia e po-dobre za men zastoto Senegal naistina ne mi haresva izobshto. MNogo izostanah sas zapiskite za bloga poneje nqmam nito minuta spokoistvie che da pisha, dori sega hosta mi visi na glavata v net kafeto i me chaka da svarsha s meilite vapreki che sto pati mu kazah che moga da se pribera bez problem sled 1 chas. Prosto tuk obsebvaneto e palno, zadushavam se v ogromnite semeistva s bezchet kreshtqshti chaveta i neprestanen shum ot TV, vikove, molitvi i t.n. Utre pravo kum Gambia s nadejdata nadolu da stane po-dobre, che inache prosto ne znam kak ste se izdarja na tova, mnogo e hard zasega. Dano horata stanat po-blagi v neturisticheskite strani, zastoto tuk turizmat napravo gi e pobarkal, samo kato vidqt bql chovek otkachat za pari, vseki iska da ti prodava neshto i bezbroi deca idvat s kofichkite da prosqt i ti gi navirat pod nosa... Ohh taka imam nujda ot den pochivka ot taq ludnica, no nikade nqma priroda, ili ako ima e mnogo skapo da se doberesh do neq. Hodih do rozovoto ezero predi Dakar s nadejda tam da namerq malko pokoi, no uvi - beshe palno s tormoziteli. Inache nacionalnite parkove sa skapi i trudno dostapni. E, sega nadejdata mi e che v Gambia shte e po-dobre i shte si poema glatka vazduh ot choveshkia faktor, koito i v prednoto patuvane mi beshe truden za spravqne, samo kato si spomnq Etiopia... Imam nabludenia, che afrikancite strashno sa se promenili za 8 godini i sa stanali mnogo podobni na tezi v latinska amerika, vse edno se varnah tam, taka se chuvstvam. Cennostite i tradiciite si otivat, pone v Senegal ne otkrivam onazi Afrika, koqto obiknah predi. Shte vidim natatuk kak ste e...

Анонимен каза...

Еми тогава - вадиш виза за Гвинея-Конакри, навремето точно в Дакар ставаше за 1 ден и през Диаубе (село в което останах цяла седмица) заминаваш за Лабе.

Анонимен каза...

Тери, струва ми се, че тръгваш с много предварителни очаквания.

Tery каза...

Hei hora, pozdravi ot Freetown, Sierra Leone :) Stignah do tuk veche, sled mnogo ludi dni po gvineiskite patishta i pateki, sled golqm adventure presichaiki granica v darvena piroga, koqto granica dori ne sashtestvuva na kartata i nqma mitnichari koito da mi slojat pechat za vlizane v Gvineq Konakri :) Dva dni pesh iz djungli i plantacii s kashu, malki selca bez tok i voda, ludi shumni horica i palna divotia :))) V Bisau - nov prezident i cqlata sumatoha pokrai tova, a v Konakri - brutalni politicheski ekstsesii zaradi prezident koito ne iska da si hodi (dobre che si spestih vlizaneto v stolicata). :) I dvete Gvinei - ujasno razbiti patishta, shum, mrasotiq i mnogo mnogo prikluchenia za kratko vreme haha :) Sega sym na "pochivka" v po-normalnata Siera Leone kadeto dori imam CS host i sega ste otivam v doma na momicheto. Varvqh mnogo kilometri prez grada za da stigna centara i ostana samo oste 1 km do doma i. Utre ste mi e gotova vizata za Liberia i tazi za Mali, drugiden - kum Liberia. Barzam kolkoto moga da se pribera do april kakto obestah. Po 2-3 dni v darjava sa mi absolutno dostatuchni! Nikade nqma jivotni i priroda, za men nqma nisto tuk, samo ejedneven choveshki faktor i vsichko prozlizashto ot nego pod formata na vsevazmojen tormoz, ogromni populacii ot shashavi horica skochili ot klona na smartfona.
Anonimen - nikakvi ochakvaniq, bqh v Zapadna Afrika predi 8 godini i znam kakvo e, prosto savsem pravilno predpolojih che 2 meseca ste mi badat napalno dostatucni da nadnikna v tezi darjavi savsem nabarzo. Nqma kakvo poveche da tarsq tuk. Vseki den nasilie nad jivotni, dosega ne e imalo den v koito da ne reva pone po 1 chas, che ne moga i da spra i da se uspokoq. Postoqnni podvikvania i slovesen tormoz, mizeria i mrasotiq ot tonove plastmasovi otpadaci. Vsichko si e kakto predi prosto v oste po-jestoki izmereniq zaradi uvelichavane na naselenieto i obezlesqvaneto i izchezvaneto na jivotnite, takiva v zapadna afrika prosto nqma veche.
Kakto i da e, mnogo sym dobre i zasega vsichko varvi super, vizite sa lesni dosega nikakvi qdove, samo pari, mnogo pari. Dnes 100 evro za Lieria i 65 za Mali. V Liberia ste vzemam tezi za Kot D Ivoar i Gana. Togo e na granicata i posle Burkina i Mali transit gi minavam, za da si stigna vkashti za RD-to na lubimata mi baba! V toq trip osaznah kak za nqkoi darjavi 1 den mi stiga, a za drugi kato Norvegia ili Nova zelandia ili Chile ili Dominika - i 1 godina nqma da mi stigne!!!

Tery каза...

Stignah Abidjan snoshti po nikoe vreme i dnes kandidatstvah za zavetnata i ochakvano nai-trudna viza za Gana (che i edna ot nai-skapite). V srqda trqbva da e gotova, a dotogava sym bez pasport i ne moga da otlepq ot Abidjan. Dobre che pone shte imam host ot CS, inache losho 3 dni kloshariq v golemiq grad. Ta v rezume da kaja, che tripat varvi OK, dokolkoto moje da e OK pri postoqnna izlojenost na afrikanskata ludnica, no ne se oplakvam, prosto tova si e momentnata afrikanska realnost. Shum i rasizam vseki den po mnogo hehe :)) Kakto i da e, predstoi malko da porazgledam Gana, kadeto ste se ozova sled 3 dni ako mi dadat vizata, posle malko Togo i sled tova se otpravqm tranzitno kum Evropa kato ste mine vreme dokato prekosa Burkina, Mali, Mavritania i MMaroko. Dotuk dobre, sled tova obache zapochva trudnoto! Kak, po dqvolite shte se pribera na stop prez Evropa pri polojenie che spored dumite na maika mi, ima mnogo seriozna drama s koronavirusa i vsichko se otlaga i otmenq, horata ne izlizat, veche go ima virusa vav vsichki strani i vaprosa e dali izobshto nqkoi shte me kache na stop ili shte se pribera chak esenta pesha :) Maitapa nastrana, az seriozno se samnqvam che nqkoi shte mi spre pri polojenie che vsichki izbqgvat kontakt s hora i che vseki znae, che imenno patuvashtite raznasqt tiq virusi. Poradi tova iskam da pomolq ako nqkoi chete tova i ima poznati, priqteli ili kakvito i da sa kontakti s hora, koito patuvat ot Ispania za BG s kola, bus ili kamion, mnogop molq pomaigaite! Shte si platq za patuvaneto, ne tarsq bezplatno! Sashto ako nqkoi znae neshto za avtobusi i podobni ot Malaga do Bg da pishe, az nqmam nikakvo info za podobni prevozi nqmam i ponqtie ot ceni i vaobshte ne znam kade da tarsq, a nqmam i vreme, edva se dobrah do net sled polovin den tarsene i trqbva da stavam da tarsq doma na hosta. Taka che vsqkakva pomost i info e dobre doshla; iskam da se pribera vazmojno nai-skoro u doma!!! Iskam da moga da se grija za blizkite si kato gi izoliram ot kontakti s hora ako tova nesto prodalji, a za da go napravq trqbva da sym si vkashti, zashtoto te ne me slushat ot razstoqnie :) Ne znam tochno koga ste stigna Maroko i ferito za Algeciras, no predpolagam shte e predi kraq na mart, ili pone shte se opitam. RD na baba mi e na 6-ti april, borbata za pristigane navreme shte e luta!!! To oshte sega sym v nastroenie da si tragvam naobsratno che se nagledah na savremenna zapadna Afrika kolkoto za cql jivot napred hahaha ama aide da vidq i Gana, che vsichki mnogo q reklamirat, pone da znam dali e s neshto po-razlichna. Ehhh kolko mnogo shte ima da pisha za tova patuvane leleee, vseki den e nqkakva palna ludost :)) Horata pone sa super gostopriemni i redovno sym na gosti na nqkogo :) Dobre, che ima edna leeeeko po-razvita mislovno chast ot negarskoto naselenie i tochno taq chast pritejava avtomobil, vzema me na stop i blagodarenie na tezi hora ocelqvam... bukvalno. Vseki den e borba za ocelqvane tuk.

dimitrovgrad каза...

Здравей,
Има автобус на българските Юнион Ивкони от Малага до София

https://union-ivkoni.com/selectroute.php?int=&tip=1&cityfrom=344&cityto=161&datefrom=2020-04-01&dateto=&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8

Пътувал съм с тях до Венеция ,а те продължиха за Испания и Португалия.

Успех!

Анонимен каза...

Уважаема Тери,
Ние вашите почитатели,следим с интерес приключенията ви и очакваме всяка следваща публикация.
Приятно и безопасно пътуване!
К и Б

Анонимен каза...

Леко връщане мила Тери.
И късмет! Ще ти трябва. Обявиха извънредно положение и в Испания..

Unknown каза...

Тери, тук ситуацията е много динамична, много държави въвеждат 14 дневна карантина и според мен е добре да помислиш за прибиране или през Египет или със самолет ( о ужас!)

Unknown каза...

Между другото и керванът го е закъсал

Анонимен каза...

Или директно от Абиджан (търкиш летяха навремето, но скоро не съм проверявал) към Истанбул, или от Маракеш/Казабланка към централна Европа. Със самолет разбира се - Италия и Испания са общо-взето затворени и според мен - така ще бъде поне до края на месеца. Не бих се учудил да спрат и феритата. А от Германия или Австрия - все някак ще се прибереш. Нещата няма да се подобрят поне до Великден - лично мое мнение, а и хич не обичам да давам съвети, но и аз трябва да събирам близките си от разни краища на света. И фарсът тук е по-голям от западно-африканския - да знаеш!(juriwaro)

Анонимен каза...

В Испания обявиха извънредно положение. През Германия и Австрия на стоп - много трудно, да не кажа невъзможно. Унгария въведе засилен граничен контрол на словенската и австрийската шенгенска граница - проверка на телесната температура и лични интервюта. Сърбия временно преустанови достъпа до своята територия на лица, които идват от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария.
Най - сигурно е със самолет до Истанбул, но от Африка, защото Турция преустанови полети до страни от ЕС – Германия, Франция, Испания, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, Швеция и Нидерландия – до 17.04. т.г. и по - важното - няма да бъдат допускани и граждани на трети страни, които в последните 14 дни са били в тези девет държави. Копирах информацията от медиите. Успех, стискам палци!

Анонимен каза...

И Мароко клъцна връзките с Европа. (juriwaro)

https://www.middleeasteye.net/news/we-are-lost-thousands-tourists-stranded-morocco-cuts-links-europe-amid-coronavirus

dimitrovgrad каза...

И аз мисля,че най-добре е със самолет от Африка до Истанбул на Turkish Airlines.Това са дестинациите до които летят

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Turkish_Airlines_destinations

Направих сега дарение 10 лева.Нямам големи възможности,пенсия от 200 лв.

Късмет!

Tery каза...

Хора, нямам нито психически нито физически сили да пиша сега, само с едно изречение - прибрах се с първия самолет от Акра до Истанбул, а снощи с рейса от там до Хасково, в 4 сутринта стигнах. Адът, през който минах, не мога да опиша с думи. Но Адът, който предстои, сякаш ще е още по-голям. Прибрах се с първия самолет само, за да опазя близките си, които са под пълен домашен арест! Направете същото с вашите!!! Сега само аз ще съм човека с контакти с външния свят, дано устискам да не се разболея, макар че май вече ми има нещо само от прехода от Акра до тук, изстинах страшно вчера в Истанбул чаках 7 часа на студа за автобуса, прехвърлих се от 35 на 5 градуса. Не кашлям, но определено се чувствам странно, може да е от огромния стрес и напрежение, които изживях, или от трите ибупрофена, които изпих без да ми има нищо, за да мина граници и летищни проверки на термокамерите. Температура и кашлица засега нямам със сигурност. Пълно е с болни навсякъде. По летища и автогари е АД! Няма да се впускам в обяснения относно трагичния край на пътуването, защото сега това изобщо не е важно. Нито за похарчените безумно много пари за билета. Това е първия път в живота ми, когато с желание се качих на самолета, защото близките ми са по-важни от всичко на света!!!!!!! И никога нямаше да тръгна на това пътуване ако знаех какво ще стане. Говори се, че утре турците затварят границата с нас. Бързайте да се прибирате, хора!!!

Tery каза...

И ако се приберете отнякъде, живейте поне 2 седмици в пълна изолация от близките си! Аз съм на заточение на вилата, последно ядох преди 2 дни и сега ще хапна нещо, върнах се до града и за нет, че имах нещо важно да свърша. Улиците на Хасково сякаш пустеят. Имам усещането за предстоящ истински Ад по света. Много се радвам, че се прибрах!!! Щях да полудея от притеснение последните дни на трипа, буквално откачах от тревога по близките ми, които не ме слушаха и си щъкаха по улиците без да осъзнават какво правят! Така или иначе нищо не ми се гледаше и правеше, сърцето ме стягаше от непрекъсната тревога и не мога да спя изобщо поне от седмица. От много дни зверски ми се реве, но поради пътуването все не можех да седна и да ревна и трябваше да се стискам, сега точно това почвам да правя, страшно ми се плаче! Направо не знам на кой свят се намирам в момента след всичко станало! Адски съжалявам, че изобщо тръгнах и оставих всички, които обичам, на произвола на съдбата. Изключително лошо решение!

Анонимен каза...

Радвам се, че си пристигнала благополучно.Чета всичките публикувани пътеписи и мисля, че пътуването е най-важното за теб. В момента май наистина съжаляваш, че си тръгнала, но съм убедена, че съвсем скоро пак ще откриеш някоя дестинация, която те зове. Желая ти много късмет!

Dilla каза...

О, браво , че се се върнала! толкова време не беше писала, че вече се чудех, дали не ти се е случило нещо. Не се притеснявай, няма да се разболееш, този вирус е създаден да трепе слабите и болните. Но спазвай карантина заради другите.

Анонимен каза...

Добре дошла Ваня!

Erhi каза...

Тери,добре дошла . Много се радваме, че се прибра,честно казано бяхме притиснени.

Анонимен каза...

Коментарът от 15 март 2020 г., 11:31 е мой. Много се радвам, че се прибра, Тери! Днес по обед погледнах тук дали има вести от теб, защото вирусът е и в Африка. Сега като прочетох, че цяла Европа се затваря, мислех да ти оставя мейл и телефони за МВнР - ако имаш нужда от съдействие. Преди два месеца никой не се сети, че светът е едно голямо село... Много здраве на теб и близките ти!

Дани каза...

Много съм щастлива , че успя да се прибереш на време !!!Бях много загрижена за теб!Надявам се ти и близките ти хора да сте добре!Ще ти дадем някой ден почивка , но си чакаме разказите след това :):):)

Tery каза...

Мерси, хора!
И аз се радвам, че се прибрах! Психически нямаше да издържа и ден далеч от близките си в такава ситуация. Преди да купя билета прехвърлях какви ли не сценарии за прибиране в БГ ако не успея да се класирам за самолета от Акра - нелегално през всички граници до Либия и от там с лодка до Европа; нелегално с лодка от Мароко до Испания и от там пеш през цяла Европа; пресичане на турско-българската граница през Странджа нелегално ако я затворят докато пътувам от Истанбул за Хасково... Добре, не нищо от това не се наложи и успях да стигна точно навреме въпреки Ада, през който минах, за да съм тук сега. В Гана последния ден преди да замина пристигнаха първите два случая, май норвежци, хванаха ги на летището уж. Народът масово откачи, нонстоп вървеше това по всички радиа и ТВ, хората по улиците ме наричаха "корона" и бягаха като ме видят, децата пищяха. Една жена, от която си купих сокче, ми се развика да се махам от Африка заедно с вируса си и да не се връщам повече. Истина е, че белите донесоха вируса в Африка и черните знаят това. Последните дни усетих страшно напрежение и дори омраза. Едно момче в Кот Д Ивоар ме замери с камък, докато ми викаше "корона". Всеки път като пристигах в нова държава, тъкмо се появяваше първия случай. В Кот Д Ивоар също точно в деня, в който стигнах Абиджан, дойде и вирусът. Направо не знам какво ще става с белите хора в Африка... Много се притеснявам за колегите пътешественици от Вълшебния Керван (Маги, Цветин и Жоро), дано се решат на моментално прибиране, не мисля че нещата ще се подобрят в близките много много месеци. Сега масово европейците се изнасят към Африка и носят вируса със себе си! Това няма да помогне и само ще доведе до нови и нови случаи. Най-добре е човек да остане където е и да не мърда от дома си.

Анонимен, не пътуването е най-важно за мен, ако беше така нямаше да се прибера. Близките ми - това е най-важното нещо за мен в целия ми живот и винаги е било така и така ще бъде! За тях мога да умра 1 милион пъти в страшни мъки, но те да са добре!

Dilla, изобщо не се притеснявам, че аз ще се разболея. Това никак не ме вълнува, освен по отношение на заразяване на тези, които обичам. Но това надявам се няма как да стане, понеже стоя далеч от тях физически. Всички вкъщи са слаби, всички са потенциални жертви. Точно затова живея в непрекъснат стрес в момента и се опитвам да направя ВСИЧКО, за да ги опазя.

А разкази за пътуването по-натам. В момента изобщо не съм на вълна да мисля за това, още не мога да се успокоя, не мога да спя нормално и сънувам ужасни неща, снощи например как баща ми отива до магазина за хляб и сирене, събудих се с шок и бях вир вода след тоя кошмар! Дори не мога да помисля за трипа в момента, добре че всичко случило се по пътя ми е записано на хартия, иначе сигурно от шока щях всичко да забравя. А за ново пътуване скоро няма и да помисля дори! Даже да мине епидемията и всичко да се оправи, скоро няма да мога да си позволя да пътувам. Изгубих страшно много пари - 523 евро за визи (тази за Мали дори остана неизползвана, макар и вече в паспорта ми), както и 473 евро за билета от Акра плюс 30 евро такса Уестърн Юниън плюс 28 лв билета от Истанбул за Хасково с рейса. С други думи - обявявам фалит :) Следващи пътувания след коронавируса ако го оцелеем и надживеем - само в Европа и кратки.

Анонимен каза...

Много се радвам, че си успяла. Браво! При нас (Люксембург) обявиха извънредно положение за 3! месеца. Ужасно е усещането, че не можеш да се прибереш вкъщи.

Ристе каза...

Добре завърнала се Тери!
Снощи си писах с керванджиите - Меги.
Късно тази вечер, ако не им отменят полета, се прибират към Европа - Истанбул.
Нека всички ментално им помогнем да се приберат безпроблемно!
Стискам им палци - и на ръцете и на краката.
След карантината пак ше се сберем да разказвате :-)

Tery каза...

Мерси, Ристе!
Дано успеят, стискам всички палци!!! Дано не затворят турската граница, доколкото знам сръбската е затворена вече, но за турската не знам какво стана, аз като пътувах в рейса се говореше, че ще я затварят и ще спират всички автобуси. Ако си в контакт с тях пиши им, че автобусите за БГ и София тръгват от централна автогара и струват около 100 лири до Хасково и малко повече до София. Имаше автобус в 14:30 следобед, който изтървах и следващият беше чак в 23:00. Дано минат навсякъде успешно и се приберат у дома си!!!
А за събиране и разказване - чак когато напълно изчезне болестта. Дотогава не говоря с никого физически, за да не излагам близките си на опасност (с тях също никакъв физически контакт). Та който ме види на улицата в Хасково да не се сърди като го подмина и не му отговоря. Устата ми е запушена до момента, в който е 100% сигурно, че болестта е отминала и близките ми са ОК. Което не вярвам да стане в близките месеци, може и години. Като гледам тъпоумието и безразличието, с което българите и въобще европейците подхождат към ситуацията, скоро няма да се отървем от чумата и само по-зле ще става. По улиците на Хасково е пълно с хора без маски и ръкавици!!! Срам и тъпотия!!! Апелирам към всички: ако имате поне малко уважение към себе си и другите около вас, спрете да се шматкате по улици и магазини, сложете си маски и ръкавици и направете всичко, което зависи от вас, за да предотвратите разнасянето на това ужасно нещо! Забравете поне за малко егото си и как вие всичко знаете и ви е ясно! И на вас като на мен може да не ви пука, че ще го прихванете, но за хората около вас особено по-възрастните то може да е фатално! Страшно взех да се дразня на българите и хасковлиите последните дни!

Ристе каза...

Писах им!
Цитирах те.
Не се психясвай чак толкова, имаш тая склонност.
Права си, де, ама не чак до там.
Дръж се - Шъ Съ Опраим! :-)
Stay tuned :-P

Ристе каза...

... обаче сухопътната ни границата с Турция била вече затворена - по тяхна информация.
Самолет Истанбул - София.
Току-що тръгнаха към летището в Адис Абеба.
СТИСКАМЕ СИТЕ ПАЛЦИ!

Tery каза...

Ристе, не се психясвам - ядосвам се! При това много! Имам тая склонност, да знаеш. Много по-силна е, отколкото тая към психясването.
Ужас за границата, значи се оказа вярно! Дано поне успеят със самолет! Другата опция е нелегално през Странджа, това ми беше на мен план Б, ако бяха затворили границата преди да успея да мина.
Стискам и аз всички палци!!! Кажи им ако не са си взели маски и ръкавици - да си вземат! В момента всеки се прибира през Истанбул и ще се сблъскат с много българи и въобще хора, дошли от къде ли не из Европа... в автобуса за Хасково, в който аз пътувах, имаше българка току що кацнала от Испания!
Дано им е на късмет прибирането и всичко мине гладко!!!

Ристе каза...

Психясвам се = ядосвам се :-P
Какво единомислие - ние също си оратихме за дупка през фалшивата ограда през Странджа :-)
Нал сме горски ора - ше ги метнеме шкембелиите граничари :-)
Цитирам те за маските.
Stay tuned!

Tery каза...

Аха, през Странджа няма как да не успеят :) Горите по границата ни са богати на сърнели и бедни на граничари :) Ще се справят, те са хитра дружина. На мен ми беше готов плана в главата точно откъде ще минавам гората, така че ако нещо се наложи, да пишат и ще помагаме. Сигурно са в самолета вече, дано всичко мине гладко. Дръж ме в течение като разбереш нещо ново, аз от днес вече имам нет на вилата, понеже тук ще живея занапред и освен за скубането на трева и копането, ми остава време и за лаптопа. Дано намерят полет от Истанбул до София, че да си спестят мъките по щурмуването на БГ.

Ина каза...

Много се радвам, че успя да се прибереш, Тери! Дано и Керванците се приберат безпрепятствено! Как се обърка и побърка светът за няколко седмици!

Unknown каза...

В Швеция няма извънредно положение и според мен това е умното решение. Има голяма разлика да си затворен в апартамент или на вилата

Ристе каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ристе каза...

Последно преди малко.
Кацнаха в Истанбул.
Не са им качили багажа в самолета в Адис Абеба :-(
Щели тези дни да го пратят. Дано.
Получих имейл от МВнР /абониран съм/ снощи , че ГКПП Дерекьой - Малко Търново е отворено за преминаване пеша.
Отказали са се от самолетни билети до София - били безбожно скъпи, а и с тази блокада на областните градове...
Та в момента търсят транспорт към Къркларели.
СТИСКАМЕ СИТЕ ПАЛЦИ. С маски и ръкавици :-)
Stay tuned!

Tery каза...

Добре, добре, това са хубави новини, значи няма да се налага да се крият. Само до Дерекьой дано успеят да стигнат лесно, не се знае стопът дали въобще ще върви при тия обстоятелства, а автобуси за там дали изобщо има от Истанбул?!
Термокамери в Истанбул не видях, нито някъде ми мереха температурата. Същото беше и в Кайро, за мое изумление. За сравнение - на абсолютно всяка сухопътна граница в Западна Африка, дори и тези на най-зачуканите държави, мерят температурата на всички! На летището в Акра, Гана ти я мерят дори преди да се качиш в самолета.
На една от границите машинката им изпищя червено като я насочиха към мен - 38 градуса. Казах им, че е развалена и ги накарах да ми я премерят с друга машинка преди да откачат - 36,7. След тая случка реших, че не мога да поема риск да ме спрат някъде заради висока температура (която нямам) и преди самолета и преди последната граница пих ибупрофен, дори не знаех че такова хапче съществува, но в една аптека ми казаха, че сваляло температура?! Та се трових напразно... Може и те така ако имат опасения за температурата, че може като нищо да са пипнали някоя маларийка и да ги бастисат за 2 седмици в карантина като болни от коронавирус. Супер ще е ако ги вземеш с колата! Ако с нещо мога да помагам от разстояние, казвайте. Не мога да наруша обещанието, което дадох пред себе си, за да запазя близките си, но от разстояние ако имате полза от мен, пиши. Или ако нещо се наложи близо до Хасково, ще помагам, ще измисля нещо. Ще си намеря един скафандър и противогаз и ще ви дойда на помощ :)))

Анонимен, естествено че има огромна разлика да си затворен в апартамент и на вилата, всичките ми близки са заключени в апартамент и ми е много мъчно за тях, но няма какво да се направи, те си искат удобствата. Предложих им да наемем изолирана самотна вила високо в планината и да се преместим всички там докато нещата отминат, но уви - отказ. А аз си имам 1 декар място, което само мене чака, всяка сутрин се събуждам от песните на птичките, имам си работа навън колкото за месеци напред и въобще не ми е криво, освен това за всяко нещо, което се наложи да се купи или свърши за 2 отделни домакинства, излизам из града. Така че искрено съчувствам на хората в апартаменти, знам че е тежко, но е много важно да си останат всички вкъщи, за да се предотврати разнасянето и да не станем втора Италия. Изолацията е единственото нещо, което може да помогне и аз приветствам абсолютно всички мерки, които се вземат, за да не се размотаваме и заразяваме нашите баби, родители, болни роднини... За мен темата е свръхчувствителна, понеже всички вкъщи са в огромен риск ако го хванат.

Tery каза...

Ристе, сега ти видях последния коментар, писал си го точно аз като пишех моя. Ужас за багажа, та те сигурно и дрехи нямат за студа, а е кучи студ в Истанбул, особено като идваш от Африка! Уффф гадна работа... дано намерят веднага транспорт!!! Стискам всичките палци и им изпращам много положителна енергия!!!

Tery каза...

Офф забравих да напиша - автобусът от летището до автогарата в Истанбул тръгва от платформа/спирка номер 5 на приземния етаж, отвън са всички спирки. Рейсът струва 16 лири до Otogar - автогарата, това му е последна спирка. Там има рейсове за из цяла Турция и международни. Може би ако вземат рейс за Бургас/Варна, да минава през пункта на Дерекьой?! Не знам, просто предполагам.

Ристе каза...

Споко, Тери - ще предизвикаш паника, ала радипредаването "Войната на световете" с тоя скафандър :-)
Те си намериха по-близък помощник-помощничка с кола от Чирпанско.
Ако нещо не се случи по план - чак тогава ще помагаме - кой със скафандри, кой със совалки или светлинни мечове. :-)
Едно ще кажа - Фейсбук и месинджърите са СИЛА!
А ти... :-(
Ако има нещо ново - те ще пишат/звънят.
Важното е, че се прибраха от Африката и са съвсем близо до България.
Stay tuned!

Tery каза...

ОК, мерси, ще чакаме вести :)
Противогаз вече намерих, но скафандър още нямам!
Не ми ги рекламирай фейсбуците, смартфоните и други боклуци, предпочитам милион пъти коронавируса пред тях, той поне убива само тялото, а онази помия - мозъка и душата.
Айде стискаме палци последната фаза от прибирането да мине възможно най-бързо и леко! При мен нарцисите цъфтят, грахът расте, а птичките как хубаво пеят... Дано и те скоро се озоват на някое прекрасно място в БГ, след битието им в "прекрасната" Етиопия...

Ристе каза...

ПРИБРАХА СЕ У ДОМА!!!
Африканските ви пътешествия приключиха УСПЕШНО.
CALM...

Tery каза...

Ехаа супер, много се радвам за тях!!! Дано сега се аклиматизират бързо и останат здрави!