За медиите и за блога


На 29.11 получих имейл от майка ми, в който тя сподели, че приятелка на близка приятелка на баба ми е казала, че има статия за мен в български вестник на име Уикенд! Майка ми се добра до статията и я сканира и ми я прати. Статията се намира на страница 44 в не зная точно кой брой, но е някъде дните преди 29-ти. Журналистката се казва Надя Костова. Тази статия е публикувана БЕЗ моето знание и разрешение, с КРАДЕНА от блога ми лична снимка (от публикацията за Колка), цитати и инфо!
Зная, че има и достойни и коректни журналисти и познавам такива. Естествено тази публикация изобщо не е насочена към тях, а към онези, които очевидно са напълно лишени от морал и чест и вероятно не познават значението на тези две думи.
Погнусата ми от медиите вече е толкова голяма, че ако някой има идеи и проекти за унищожението на дадена медия, може да ми пише и ще помогна с каквото мога :) Това са най-долните среди на обществото, които се хранят с хорското нещастие или в моя случай - с хорското щастие. Тази жена е написала репортаж и сложила моя лична снимка, за да си изкара парички и да си запълни страницата, крала е от блога ми, отдолу на който още от създаването му пише:
"Всички права запазени! Използване на снимки или текстове без моето разрешение е забранено!."

Жената е написала куп глупости от типа, че често ставам жертва на крадци или че сме минали вече Патагонията, а ние още и на сън не сме я видели, че харча за самолетни билети?!? Абсурдите са бая, репортерката е крала от страниците на блога ми, както и от един текст, който дадох на един младеж за рубрика в неговия личен блог преди време. 



Гугълнах въпросния вестник, за който чувам за първи път и вижте какви страници с недоволни хора излязоха:
https://vira111.wordpress.com/2008/05/07/%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4/

http://georgi.unixsol.org/diary/adventure.php/westnik_weekend

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=194&aid=4884

Очевидно става въпрос за хора без капка достойнство, които не са се посвенили да ме покажат на хартия БЕЗ моето знание и съгласие. Трудно ми е да повярвам, че нивото на медиите в България вече е стигнало абсолютното дъно! На времето поне питаха :) И приемаха НЕ за отговор.
Преди време читател на блога ми прати линк към друга безумна статия, която е почти дословно копирана от блога ми, само името на лирическия герой е сменено, там се казвам Павлин. :) Излишно да казвам, че отговор от изданието не получих.
Наскоро лешоядите от БТВ откраднаха и излъчиха репортаж за нас от еквадорската телевизия, така че вече нищо не може да ме изненада по отношение на падението им.
Моето мнение е, че предназначението на медията в това общество не е нищо повече от това да държи хората в страх, идеята да се контролира цялото общество чрез страха е толкова добре развита вече, че трудно може да се разбие. Медията също така обожава сензации и сеирджийски истории. Това, че някой го ограбили, заклали или пребили, винаги би било в топ новините. Това, че някой прави нещо различно - също. Колкото повече изключения показваш, толкова повече затвърждаваш правилото. В миналото допуснах грешката да вярвам, че ако популяризирам това, което правя, а именно автостопа, някой може да добие кураж и сам да повярва, че светът е едно прекрасно място и да го опознае, а когато го опознае и види колко прекрасни хора има, страхът ще го напусне. Лошото при медиите е, че те не популяризират идеи, а хора. И давайки интервюта за няколко издания, които ме потърсиха преди години, реално аз добих популярност, а не идеите ми. Лошото е, че блогът ми допринася за тази популярност и вече и аз не зная дали има смисъл да излагам себе си на показ, за да се изложат също определени идеи и деяния. От една страна наличието на блога изглежда доставя удоволствие на доста хора, които ми пишат през годините, откакто го има. Много от тях ми помогнаха изключително и не би било честно спрямо тях да махна блога. Но се замислих за това, след тази статия наистина се замислих дали да не го направя скрит и само с покани. Щом всеки може да вземе твоя снимка и текст и да ги отпечата в голям тираж, така че всеки средностатистически българин, на който му е през онази работа, че Тери пътува по света на автостоп, да може да си избърше дупето с моята снимка... това наистина ме накара да се замисля, че губя спокойствието си заради блога. Определено няма да го затворя, защото като изключим всичко лично в него, той съдържа и инфо, за което доста често хора ми пишат, че им е било полезно. Но както казах - замислих се. Според статистиките българската версия на блога има между 300 и 1100 посещения дневно, второто е зловещо и доста странно число за пътешественически блог с ограничена аудитория, която би трябвало да се интересува от пътешествия, а не от Тери.
Истината е, че създадох блога, а преди това и сайта, с много любов и желание да споделя нещо, което частично би било полезно на други пътешественици. Изпитвам огромно удоволствие от пътуванията си, обожавам това, което правя и пътувам изцяло за свой собствен кеф. За мен лично пътешествията и приключенията са развитие и образование, така както за повечето хора кариерата и учението им. С годините пиша с все по-голямо желание и от сърце, отделям време макар да е трудно да будувам по цели нощи, но ми е изключително приятно, най-вече защото текстовете доставят голяма радост на близките ми хора, те реално в по-голямата си част са предназначени за тях, затова са толкова подробни. Обичам да пиша и да снимам и се радвам да споделям видяното, защото някой може да си хареса място от споделените и да отиде там да го изживее по свой начин.
Изявите ми са ограничени до блога, не се интересувам от каквито и да било други, но очевидно медиите не уважават това.
Вярвам, че за да попаднеш на блог в интернет, трябва да търсиш нещо определено, така че се надявам само хора, които се интересуват от пътешествия да попадат на блога ми. Затова моля, не го споделяйте по фейсбуци и подобни дивотии, идеята не е да бъде популярен, а полезен. С другарчето градим голяма база данни от информация и GPS координати на важни неща, които биха били полезни на следващите, минали по нашия път, например достъп до безплатна питейна вода, тоалетни, заслони, евтини пазари, хубави места за стоп и т.н. Също така събирам голямо количество карти, които не могат да се намерят никъде преди да дойдете в съответната страна и посетите редица инфо центрове, които смятам да сканирам някой ден и да споделя като голяма селекция от карти на всякакви градове, национални паркове и т.н.
Ако занапред някой види някъде статии и каквито и да са материали за мен, моля уведомете ме. Това е пълно безобразие, с което честно казано не зная как да се боря, особено от разстояние и с ограничен достъп до интернет. Не зная какво се прави в този случай на кражба, освен съд?! Аз обаче нямам намерение да прекарам живота си в занимания със съдилища, а ако им пиша на тези от Уикенд, е ясно, че отговор няма да получа! Също смятам, че е под нивото ми да се разправям с такива смешници, но много ми се ще да си получат заслуженото по някакъв начин... само че не знам как.

Ако някой има интерес към снимка или текст от моя блог, винаги може да ми пише и ако е за добра кауза, ще ги получи с оригиналните файлове и напълно безплатно естествено. Не е нужно да краде.

Ако една медия е коректна и има сериозен интерес към нещо, ще постъпи достойно, както постъпиха Капитал Лайт преди години като пожелаха да напиша статия за списанието и дори получих хонорар за труда си. Едно е ти да пишеш от свое име за нещо, съвсем друго е некомпетентни журналисти да пишат глупости от типа, че Големия бариерен риф се намира в Нова Зеландия, а Уайтомо кейвс в Австралия (и такава статия излезе преди години за мен) или че харчиш основно за самолетни билети при все това, че не ползваш пътнически самолети никога.

Сега, докато ровех в интернет, попаднах на няколко цитата, които напълно подкрепям и реших да споделя :) Поздравявам с тях гореописаните персони:

"Не можем да преценим дали светът наистина отива на зле, или журналистите са започнали да работят повече"

"Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи невинния виновен и виновния невинен. Власт, която контролира съзнанието на масите" - Малкълм Екс - чернокож американски военоначалник, борец против расизма

"Медиите съществуват, за да запълнят живота ни с изкуствени възприятия и фалшиви стойности" -
Маршал Маклуън - канадски медиен теоретик и писател

"Човек, който не чете абсолютно нищо, е по-добре образован от човек, който чете само вестници" - Томас Джеферсън

"Журналистиката е организирано клюкарстване"
Неизвестен автор

"Репортер е диагноза, не професия"
Ана Куиндлен - амеирканска журналистка и коментатор


Ето и една любима стара, вечно актуална според мен песен за добавка - https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U



10 коментара:

Анонимен каза...

При тази твоя позиция спрямо медиите, защо се обърна към тях, когато те ограбиха? Не се ли усещаш че прилагаш двоен стандарт според както ти изнася.
А и все си мисля, че информация, публикувана в обществена медия може да бъде използвана, стига да се позовеш на първоизточника.

Unknown каза...

Тери, подкрепям те! Попаднах на блога ти случайно, тъй като се интересувам от пътешествия. И мисля, че който се интересува, ще попадне на теб по подобен начин. Смятам, че който те е чел наистина, ще е разбрал философията ти и ако има и капка доблест, не би трябвало да копира просто така. Ако видя нещо някъде за теб (а много лесно ще го позная), обещавам да ти съобщя веднага. Пожелавам ти късмет и щури приключения, за да се отърсиш бързо от тази неприятна емоция!

Делфин каза...

Здравейте Тери, четем от няколко месеца блога Ви у дома, стигнали сме до поста за Колумбия, но тази вечер нещо ме накара да прочета най-скорошното написано от Вас, да разбера, докъде сте стигнали с Вашето другарче в пътуването и чета написаното от душата Ви по-горе - да, медиите са само в търсене на сензации, до там е стигнало положението. Не се ядосвайте, продължавайте да пишете и споделяте, чрез Вас и ние пътуваме в страните, които посещавате.

С уважение: едно семейство

Tery каза...

Анонимен, погледнато повърхностно може да се определи като двоен стандарт, но не е. Не се обърнахме към медиите, защото ги харесваме, а защото не виждахме никаква друга алтернатива в държава, чийто език не говорим и абсолютно никой не искаше да ни чуе. Медиите безспорно са добри във вдигането на много шум за нищо, точно какъвто бе нашият случай, а ние имахме нужда само да се обърне внимание на проблема ни, за да се раздвижат институциите. Спасението ни се криеше във вдигане на скандал, а в такъв случай към кого се обръща човек - към медиите. Естествено в репортажа на еквадорската телевизия нямаше дори едно вярно изречение относно проблема, но самото вдигане на щум помогна - хората ни чуха и обърнаха внимание! Изобщо не мога да се съглася, че нещо, появило се веднъж в медия, може да се ползва от всички. Ние сме дали интервю за Еквадор, не за България. А да сложиш в новините си, че българи били ограбени в чужбина, е толкова смешно, че не знам тези от БТВ как са ги избирали, явно с конкурс за липса на акъл. Егати новината, хора биват ограбвани къде ли не по света и как е възможно изобщо това да бъде новина :))

Надежда, благодаря ти много, пожеланията ти постоянно ни застигат, току що слязохме от 8 дни по планините около Талка и меко казано сме размазани от кеф :))) На теб и семейството ти от все сърце пожелаваме много весели и щастливи празници!!!!! Радвайте се на красотите на България, те често ни липсват и все си говорим за нашенските планини :) Нямам търпение да седна да пиша за Чили, за 1 месец много се събра и все е хубаво :)

Здравейте Делфин и семейство! Много благодаря за надъхващия коментар, ще продължаваме с много страст за приключения, ще споделяме всичко каквото можем и се надявам занапред да е все положително, в момента от Чили сме страшно доволни и впечатлени :) Големи красоти видяхме последните дни и сме много заредени с енергия да откриваме още и още :)))) Пожелаваме ви весели празници на цялото семейство и много красиви моменти! Поздрави!

Тази публикация има нужда от малко СЛЪНЦЕ - https://www.youtube.com/watch?v=UCHF5_zmNyQ

Поздрав за всички :)

Анонимен каза...

Здравей,Тери:)Не си трови душата с драскачите в тези парцали,които никой нормален човек не брои за вестници. Много се радвам/бях сигурна/, че Чили ти харесва:)Пожелавам на теб и другарчето най-хубавите коледни и новогодишни празници да посрещнете сред добри и усмихнати хора!Бъдете здрави и много щастливи по дългия път около света:) Нина

Tery каза...

Благодаря ти много за прекрасните пожелания, Нина :) Желаем ти много усмивки, топлина и положителни емоции през новата година! Да, Чили много ни харесва, има някой минуси като например твърде високите цени на храната, но иначе е страхотно, хората са приятни, а такива образи ни вземат на стоп, че после цяла седмица говорим за тях :)) А за природата думи нямам, уникално красиво е, както сме зажадняли за зеленина след Атакама сега сме на седмото небе от щастие :) В момента сме в размисъл къде да отидем за Коледа, градовете не са добра опция и май ще отидем на плажа този път. Чудим се и дали да идем до Валпараизо за Нова година, защото там имало изумително шоу с фойерверки, казват второто по красота и величие в света. :) Има хиляди опции и десетки национални паркове на юг, които само нас чакат. Честно казано Чили надмина очакванията ми и ме изненада много приятно!
Поздрави на всички и весели празници, че от утре пак няма да имам нет за кой знае колко дълго.

Днес по улиците и десетките магазини и молове на Талка кипеше чудовищна покупко-продажба и докато вървях по улиците и гледах как озверелият народ масово купува, трупа материални благини и все по-отчаяно желае да притежава неща, кой знае защо се присетих за една песен, която не е от веселите коледни песнички по моловете, та поздрав с нея:

https://www.youtube.com/watch?v=7Gx1Pv02w3Q

Делфин каза...

Когато стават чудеса,
протегни ръка и
вземи своята мечта,
но не забравяй за
късмет, любов, здраве и
една звезда да свети за вас
в нощната тъма.

Автор: В.

Tery каза...

Благодаря много, Делфин, прекрасен стих!

Анонимен каза...

Не обичам да коментирам блогове,форуми,статии и т.н.,но в този случай не се сдържам.
Българските медии са последното нещо,на което нормално мислещ човек трябва да обръща внимание!
В блога открих нещо "свежо" за страна,която ме интересува и започнах да чета с интерес. Заслужава си! За разлика от т.нар. "медии"

Валя

Tery каза...

Blagodarq Valq, prava si prosto e adski draznesto da se vidish iztiposan na stranicite na vestnici, s koito horata si barshat dupetata ili si postilat pod shtaigite s burkani za zimnina. :) Nadqvam se nikoga pove4e da ne mi se sluchva.