Ново ГОЛЯМО пътуване!


На прага съм на ново мнооооого голямо пътуване :) 



Нямам много време за писане точно сега, защото другата седмица отплавам от Рим за Сейнт Мартен (Sint Maarten) - остров в Карибите! След повече от месец търсене на яхти, писане на поне 100 различни капитани, ровичкане из сайтове и форуми... прецених, че няма да го бъде,  а и цялото това нещо със стопа на яхти е обърнато на печалбарство и всички искат пари, за да те вземат, които са повече дори от билет за круизен кораб. Дори след като им предложиш пари, пак никой не ти пише, не си правят труда да отговорят и чакаш и се надяваш, докато времето си минава и яхтите отплават. Тъй като сме почти ноември, а сезона за плаване е ноември-декември и вече всички лодки са на Канарските острови, нещата стават още по-сложни.
Последните седмици търсех всички възможни начини да се стигне до Америка с изключение на самолет (който определено е най-евтин). Почнах от яхти, минах през карго кораби (също безумно скъпа опция) и стигнах до круизи. Снощи съвсем случайно попаднах на промоционален круиз на извънредно ниска цена (500$ на човек за 15 дни плаване от Рим до Маями, само че тъй като не мога да ида в Маями, защото нямам виза, трябва да сляза в Сейнт Мартин - малък остров в Карибите. От там планът е да се седи всеки ден на марината и да се чака лодка, чийто капитан се навие да вземе пътници или за без пари, или за малко пари до някой от следващите острови и все така от остров на остров до Южна Америка (вероятно Венецуела, защото е най-близо).
Както обичам да казвам - плановете са, за да се провалят. Решението за тръгването взех съвсем спонтанно. Смятах тази зима да съм си в България, да си пиша книгата и да карам сноуборд, но нещата се промениха и реших да замина! Не успях да събера и половината от парите, които смятах да натрупам за Америка. Това пътуване като се платят пътните ще трябва да бъде много ниско-бюджетно. На всичко отгоре обектива на апарата ми се развали преди дни! Сега трябва да пътувам с големия обектив, който не прави толкова читави снимки.
Това пътуване ще е пълна лудница във всички аспекти! Освен всичко останало този път ще си имам и тамагочи :) Ще взема втори човек на пътуването. Не знам докога ще издържи и кога ще се откаже, но засега тръгваме заедно. За мен това ще е огромна отговорност, защото ще трябва да се грижа за него и да го пазя. За екстремните места сме се разбрали, че се разделяме и аз отивам соло, а той остава в някой град през това време. Другарчето иска да остане анонимно, така че няма да му пиша името. От години споделяме една къща и досега винаги го оставях да си седи кротко там, а аз пътувах, но сега то пожела да го взема с мен :) Не можах да откажа. Ще видим как ще тръгнат нещата и докъде ще му издържат нервите, защото от години не сме пътували заедно, а това ще е супер ниско-бюджетно и откачено пътуване, смятам дори да вървя пеш Дариен гап - най-опасното място на планетата. Но това след като обиколим цяла Южна Америка и се отправим към Централна и Северна.
В момента главата ми е тотален бъркоч, снощи в 3:00 звъняхме на американската компания и резервирахме билетите за круиза. Отплава от Рим на първи ноември - петък другата седмица! Можем да тръгнем от Хасково най-рано вторник и сме доста притеснени да не би да не стигнем до Рим за три дни! Дано не закучи стопа, особено в Италия. Ако някой, който чете това, пътува към Западна Европа с кола във вторник и му се вземат двама стопаджии, ще сме страшно благодарни! Не можем да си позволим да изпуснем круиза, а сме вързани в Хасково до вторник да чакаме да е готова моята банкова карта Виза.

Използвам това съобщение да споделя какво ми е нужно за това пътуване, ако някой има нещо от изброените и не му трябва и му се дава, да пише :)

- китов обектив 18-55 за апарат Canon EOS 350 D или подобен за Канон, защото сега имам само далекообектив (давам два развалени обектива, които могат да се поправят със сигурност, за един работещ)
- SD карти памет

Ако се сетя още нещо ще добавя.

Всякакво спонсорство е добре дошло, че яко сме я закъсали с парите още от сега.
Другарчето ще носи малък лаптоп, така че ще мога да пиша на блога какво става :)

Сега тръгвам по задачи, които не знам изобщо как ще свърша до вторник, направо съм в паникааааа, след 4 дни заминавам толкова далеч и като ни тръсне кораба на тоя остров, ще има да се чудим как да се измъкнем от там :))) Общо взето много весело се очертава :)

Поздрав за всички :) - http://www.youtube.com/watch?v=rNBsbT4ZrTw&list=PLzAshawzYG92L-hocxwnwJw9QTiSdudcr

...
You know with every
Twist, turn
Crash Burn
That you gonna reach the other side

You will do things you never dreamed of
Youre gonna find a few new friends
Get to explore new world of wonder
Where the magic never ends

Time to go out and make your moment
Make a few memories on the way
Life is unfolding its happening
Right before your eyes on the road to paradise

... 



UPDATE
Лелееее сега видях и кораба, на който ще плаваме, тук има много инфо и снимки - http://www.celebritycruises.com/explore/ships/detail.do?shipCode=RF#overview/explore/ships/overview.do%3Fpagename=ship_RF&shipCode=RF




Егати чудото, прилича на модернизирана комунистическа панелка :) Падна ни се някаква супер яка стая в предната част на кораба.
Направо тръпки ме побиват, от една страна страшно се кефя, че ще изживея "Титаник", което ми е мерак още откакто гледах филма (ако може без тая част с потъването само:)) От друга много повече предпочитам да съм на една мъничка яхта платноходка, да работя на нея по цял ден и вълните да си играят с мен както си искат, че и да ме обърнат при някоя буря :) А сега за две седмици трябва да се "интегрираме" в света на богатите, който винаги ми е бил толкова противен. Но може би няма да са толкова богати, защото само като се замислиш, че за 500 долара ти дават луксозна каюта за 15 дни за огромна презокеанска дистанция със спирки за разглеждане на Тенерифе и Сейнт Китс, храна, напитки, библиотека, фитнес, ежедневни развлекателни събития... А хората за 600 долара самолетен билет до Южна Америка се радват и казват, че е евтин! Разликата в това, което получаваш и преживяваш е от тук до небето. Но ние просто уцелихме оферта happy hour, защото малко след като купихме билетите цената стана почти 800$ и май още ще расте :) Като си помисля колко ми се искаше да хванем яхта и дори имах готовност да дам тези пари за едно такова плаване стига някой капитан да ни вземе, но се оказа че капитаните са по-алчни от големите круизни компании. Оферта под 400-500 евро на човек никъде не намерих. И това при положение, че работиш здраво на борда и споделяш цялото си лично пространство с други хора за 1 месец време.
Ще гледам максимално да се насладя на преживяването тип Титаник и да си почина добре, защото после ни чакат много изпитания по казуса "достигане на континента". Въобще не съжалявам, че ще пътуваме с такъв кораб - напротив, мисля че ще е невероятно преживяване тип "веднъж в живота." А дано в Сейнт Мартин да попаднем на читав капитан, който да ни вземе за някъде на юг и да ни върне вярата в яхтите :)

13 коментара:

Анонимен каза...

Привет, Тери!
Мнооого се радвам за теб (вас в случая).
Виждам, че идеята ти е да тръгните на юг, но ако все пак ви се отвори възможност за едно мъъъничко на север - силно ти препоръчвам Доминика, невероятна красота е, хората са прекрасни.

Ще чакам с нетърпение всеки твой нов разказ!
Плами

Tery каза...

Благодаря ти Плами :)) Предполагам говориш за остров Доминика, не за Доминиканската република, защото за втората трябват визи. Остров Доминика всъщност ни е на пътя, така да се каже - на юг от Сейнт Мартин е и ако хванем някаква яхта надолу, ще минава и през Доминика.

Поздрави :)

Анонимен каза...

Да, Доминика имам предвид. Ама и аз чела-недочела и коментирам, къде видях Мартиника не знам, но си помислих, че от там ще стартирате :)

Анонимен каза...

Леле Дариен Гап! Минаването през Мали сигурно ще ти се стори като екскурзия след това! Пази се и не подценявай опасностите - особено човешкия фактор под формата на трафикантите. И пиши по-често от "мястото на събитието", споделяй изживяванията си и на обикновените хорица :))

Виктор

Tery каза...

Оо Дариен гап ми е стара мечта! Да определено Мали и Сирия ще ми се сторят като разходка в парка сравнени с това уникално кътче между Колумбия и Панама. Само че докато стигна до там има време, първо планираме да обиколим целия континент (Южна Америка) и чак накрая отивам там, защото може да ми е последното ходене някъде изобщо :) Ще натоваря другарчето на лодка до Панама и тръгвам пеша. За съжаление не трафикантите ще са най-големия проблем, а това, че ако оцелея ще вляза в Панама нелегално и по закон подлежа на депортиране със самолет. Но това ще го мисля като му дойде времето, най-важното за мен е да отида да вървя Дариен гап, без значение дали ще изляза от там в пълен вид или на парчета :) Мечтите са, за да се осъществяват.

Анонимен каза...

Тери, на добър път! Нека както ти си настроена положително и слънчево, все такива хора да срещаш. Ще си мисля за вас и ще чакам с нетърпение всеки нов разказ и снимки. Напред, цмело момиче!
Сърдечни поздрави, Елка

Зани каза...

На добър час, Тери и попътен вятър! Ще следя с голям интерес твоето приключение!

Tery каза...

Благодаря много, хора! Сега сме в Сейнт Мартин вече трети ден, оцеляваме някак си :) Най-сетне намерихме стабилен нет и ток, но нямам време да пиша сега. Обикаляме по марините цял ден и разпитваме хората накъде плават и дали ще ни вземат. Още не сме намерили няшия човек. Тук всичко е много скъпо и не си купуваме нищо, така че вече сме доста изгладнели. Но е адски красиво, плажовете невероятни! Все пак нямам търпение да се преместим на друг остров, например Гуадалупе, защото Сейнт Мартин е богаташки остров и не се чувстваме много комфортно тук. А и много искаме да плаваме, да сме на вода отново! :))

Ранни записвания каза...

Статията вие доста вдъхновяваща за хора като мен,които обичат да пътуват.До сега не съм била на подобен кораб- круиз, но много ми се иска да обиколя света с такъв.Четох, че за около 20 000 долара може да го направиш и се посещават страшно много държави за половин година.Плюс като си добавиш и малко джобни, наистина с а доста пари, но пък знаеш че всичко ти е уредено.Добре е че си търсила връзки с различни капитана за да намериш най правилната дестинация и маршрут за себе си.Това не всеки го прави а трябва.Пожелавам ви още много дестинации,които след това да споделите с нас.Дано Рим ви хареса.

Анонимен каза...

Христос Воскресе!
Здраве и успехи.
Поздрави от Русе, България и от баба Данче и майка ти.
Аз се задоволявам с краткосрочни(29.03-6.04)колоездачни обиколки (1200км) до Дубровник и обратно:
https://www.google.com/maps/dir/Tran,+Bulgaria/Pristina/Mojkovac,+Montenegro/Cetinje,+Montenegro/Budva,+Montenegro/Dubrovnik,+Croatia/Tirana,+Albania/Berat,+Albania/Ioannina,+Greece/@41.2961626,18.1727263,7z/data=!3m1!4b1!4m56!4m55!1m5!1m1!1s0x475552682aa3977f:0xdee43a7895e025a1!2m2!1d22.6503696!2d42.8343426!1m5!1m1!1s0x13549ee605110927:0x9365bfdf385eb95a!2m2!1d21.164539!2d42.672421!1m5!1m1!1s0x13529fc7c822542f:0x7a74c9ad816b7ad9!2m2!1d19.581667!2d42.958611!1m5!1m1!1s0x134dce7cafd1374b:0x6a1d416bda8b4c56!2m2!1d18.91398!2d42.3908879!1m5!1m1!1s0x134dd495f3e43371:0x3b467f06bc9c3048!2m2!1d18.8425!2d42.2880556!1m5!1m1!1s0x134b8ba20835e87d:0x400ad50862bd500!2m2!1d18.0944238!2d42.6506606!1m5!1m1!1s0x1350310470fac5db:0x40092af10653720!2m2!1d19.8318!2d41.33165!1m5!1m1!1s0x135a98b37536c5c9:0xd14c62aadd2f44e5!2m2!1d19.9437314!2d40.7086377!1m5!1m1!1s0x135be9a2defedd67:0x400bd2ce2b997c0!2m2!1d20.8537466!2d39.6650288!3e2?hl=en
Борис Старчев
bstarchev@abv.bg

Tery каза...

Привет Борисе! Благодаря много, поздрави и на теб и много успехи!!! Страхотна обиколка си направил, евала :) Балканите според мен са най-интересното и цветно място в Европа, така че сигурно си видял прекрасни места и хора. Черна гора е страшно красива! Пожелавам ти много такива пътешествия и занапред!

Анонимен каза...

http://bistarchev.blogspot.com/
Прочети „Албанските бели чешми и бели градове“ от учебния ми блог.

Tery каза...

Най-после успях да намеря време да го прочета, супер е както и снимките! :) Много хубава обиколка си направил, така ми липсва сега колелото, много е трудно без него! Сега съм в Еквадор и има страхотни маршрути за колоездене, особено в планините, имат идеални пътеки, но ми го няма колелотооооо :(