Предстоящо пътуване - Ел Камино и малко из Европа

червеното - на стоп, зеленото - пеш


Отново, както обикновено, не успях да се заседя много вкъщи, преди да се впусна в нови приключения :) Кръвта ми кипи за пътешествия и нови места! В началото на юни, най-вероятно на 3-ти юни, поемам на една разходчица в Испания, по-известна като Ел Камино или Камино де Сантяго - Пътят до Сантяго. Още през 2013-та възнамерявах да извървя близо 900 км от френската граница до Атлантическия океан, но понеже реших първо да извървя нашето Ком-Емине, каминото остана за по-нататък. И какъв по-добър момент от сега, крайно време е да започна да попълвам пропуските си в Европа. Има толкова много неща за разглеждане тук, а аз все ги отлагах заради силното ми влечение към шантави държави. До края на тази година ще обикалям само в България и Европа, ще си почина от психическото натоварване от Латинска Америка и ще се радвам на природни и исторически красоти. Дестинациите, към които имам силно влечение са: Исландия, Норвегия отново, Ирландия и Шотландия, Португалия, Андора, Франция заради замъците на Лоара и Дисниленд (голямата ми все още несбъдната мечта), Беларус, Молдова. В предстоящото пътуване ще се спра на някои от тях, които ще съчетая с каминото.

И така - ново пътуване, този път доста по-кратко, но и доста по-трудно физически може би. Планът започва с директен стоп до Ротердам, Холандия. Там смятам да разгледам и погостувам на каучсърфъри, след което Амстердам за няколко дни. Може и още някое място в Холандия. После ще се пусна към Белгия, където също ще спра да разгледам някои места, все още се мисля кои точно. Така ще опозная поне малко Холандия и Белгия, които засега познавам само задочно от магистралата. После ще се насоча право към замъците на Лоара във Франция, ще се опитам да видя колкото може повече от тях. Следва стоп до Андора, а после стоп до градчето Сен Жан Пие дьо Пор, което се намира близо до испанската граница и където започва Ел Камино. Предстоят ми близо 900 км до бреговете на Атлантическия океан, които ще измина пеш. Веднага след като топна уморени крака в океана, ще поема на стоп към Португалия, там ще разгледам куп красиви места. Следва транзитен стоп през Испания и вече ще реша дали да се прибирам директно до България или пък да посетя и Лихтенщайн за първи път. Очаквам цялото пътуване да ми отнеме между месец и половина и два месеца.
В момента се подготвям за каминото, което всъщност ще е основното изпитание. Купих си втори чифт сандали, така че ще бъда с два чифта различни като вид сандали като се надявам триенето да е на различни места и пришките да не ме съсипят, както на Ком-Емине. Поръчах си от Италия нови рейки за палатката ми Ферино Немези 1, която се скапа в Латинска Америка и се наложи да я пратим вкъщи. Сега с нови рейки ще ми свърши чудесна работа, защото няма да се налага да нося тежка 3,5 кг палатка, а ще си нося Фериното, което е 1,4 кг. Огромна разлика! Сдобих се и с нов ултралек полар, други връхни дрехи няма да нося, за да не ми тежат, само едно много тънко яке в случай на дъжд. Ще тръгна с два панталона и 4 тениски, ще гледам да нося минимално количество багаж. Единствената ми електроника ще е фотоапарата и прост телефон Нокиа.

По отношение на екипировката в момента са ми страшно нужни единствено карти - памет. Няма да нося нито лаптоп, нито външен харддиск или записвачка, така че се нуждая от голямо количество гигабайти под формата на SD карти, за да мога да снимам и да не се налага да изпразвам паметта като се напълни. Сега разполагам само с една карта 16 гб, която при пътуване ми стига за 4-5 дни! За два месеца гарантирано няма да ми стигне, ще ми трябват много още карти, или пък няколко от по 64 гб, за да ми се съберат снимките. Ако някой има SD карти, които не му трябват за този период от време и може да ми ги даде назаем, ще се радвам страшно много!! Не всички карти обаче са съвместими с апарата ми, моята е клас 10 SanDisk, а имам една доста стара 4 гб, която изобщо не работи на апарата. Така че предполагам по-старите и бавни няма да работят.

Също така приемам препоръки за места за посещение по маршрута, особено в Белгия и Холандия. Интересуват ме природа, безплатни музеи и галерии, архитектурни чудеса (замъци, катедрали, стари къщи...) и подобни.

Ще пътувам само аз, както обикновено, без другарчета и тамагочита, с минимално количество багаж. Не знам как ще съм с каучсърфинг домакините, но вероятно през повечето време ще съм на палатка, защото няма да имам нет да си търся домакини. На Ел Камино през цялото време ще съм на палатка.

пътят до Сантяго, или Ел Камино



За завършек на тази публикация искам да споделя малко от вълшебството на най-прекрасната страна. През последните месеци изпитвам невъобразимо силно желание да разглеждам България отново и отново, ходя както на нови за мен места, така и на такива, които познавам добре. Толкова много харесвам България, побърквам се от радост при вида на всяко езерце, гора, църква, стари къщи... Откакто се прибрахме от пътуването, често имам разни ангажименти, за да мога както да помогна на близките, така и да изкарам пари за следващите пътешествия. Но въпреки това успях да се порадвам на някои разкошни места и събития, България е просто прекрасна!


Разходка до Черни връх през януари





сноубординг на Безбог




Велинград, Батак и Банско през януари




на пещери около Пещера


кукери в Перник





прилеп в Ръжишката пещера




Шипка, Сопот и Карлово





разходка до село Горно Поле





Овчарският водопад




Преображенски манастир




край моста на Кольо Фичето в Бяла :)


крепостта в Червен




в пещера Орлова Чука - нетуристическите части




Басарбовски манастир




Ивановските скални църкви





в Никополис Ад Иструм



Хотнишкият водопад




Калофер





язовир Домлян





село Свежен

село Свежен
край хижа Свежен

преход от хижа Свежен до Братан



12 коментара:

Камен-Бамен каза...

Като прочетох предната публикация за 770-те дни много ти завидях. Сега виждам и това! Егати! Много яки места посещаваш :D
И да качваш повече снимки, защото умирам от кеф като ги гледам :)

Tery каза...

Благодаря ти, Камен :) Ще продължавам да снимам и разказвам, дано това пътешествие стане толкова хубаво, колкото си го представям сега!

Tery каза...

Наближи да тръгвам, подготовката върви чудесно, сдобих се с новите рейки и поръчах SD карти, дано дойдат до четвъртък :) Намерих си доста домакини от каучсърфинг, така че вече имам и маршрут за разглеждане в първата част от пътуването: Ротердам - Делфт - Лайден - Амстердам - Утрехт - Антверпен - Гент - Брюж - Брюксел - Льовен - Намур - Динант. После смятам да се пусна до Орлеан и след като разгледам града, ще започна да обикалям замъците, които се намират между него и Нант. Въпросните замъци са много и ще се опитам да видя колкото може повече. Следва директен стоп до началото на Ел Камино, после ходенето пеш до края му и стопиране към Португалия. Все още съм в процес на размисъл кои точно места ще посетя в Португалия, изглежда доста интересна. Андора я смятам за на връщане, както и Лихтенщайн, все им се каня на тези малките и винаги ми убягват :)

Анонимен каза...

Успех! Може би ще ви е ориентира...
https://www.facebook.com/ruralea/?ref=ts&fref=ts

Георги Петров каза...

Здравей Тери! Живея в Барселона, ако минаваш от тук има къде да пренощуваш. Ще се радвам да се запознаем! Аз мисля евентуално да предприема пътешествие с колело от тук до Южна Африка. Поздрави!

Tery каза...

Георги, благодаря ти! Ще видя как ще са нещата с каминото и кога ще го завърша и много ще се радвам да дойда в Барселона, три пъти минавам по магистралата около нея и все не успях да я разгледам, а много ми се иска. Ако стане така, че да мина отново, ще се възползвам от поканата и ще се радвам да се запознаем и обсъдим пътуването ти из любимия ми континент :)
Поздрави от Амстердам, тук е пълна лудница :)))

Tery каза...

Veche 5 dni sym na El Camino, sprqh da se izkapq i izpera v gradche na ime Viana, ima bezplaten priut za piligrimi. Vsichko e mnogo interesno, samo deto ranicata mi mnogo teji, nad 20 kg, ubiistvena e. Utre mislq da posetq postite i da izpratq vkasti kupistata sabrani karti i knijki. Patuvaneto v Holandia, Belgia i Francia beshe strahotno! Vidqh neveroqtni mesta i razgledah dosta, a sled Caminoto smqtam da vidq i Portugalia. Zamucite vav France bqha izumitelni :)) Ste ima mnogo razkazi sas snimki kato se pribera, ochakvam nachaloto na avgust da se otptavq kum doma.

Unknown каза...

Ех, Тери, цяла вечност не бях влизала, а ето че пак те хващам на път и то сигурно си в Португалия. Дано ти хареса! Безпроблемно пътуване ти желая и да срещаш много собри хора!

Tery каза...

Mnogo se radvam che pishesh, Nadejda :) pozdravi ot Sintra, Portugalia! Super kradivo i interesno e vsichko, bqh v Valenca, Braga, Guimaraesh, Porto, Aveiro, Coimbra, Obidos i sega Sintra. Zavarshih Caminoto poveche ot uspeshno za 25 dni, 850 km ot Francia do okeana, sega razglejdam Portugalia i sled tova pochvam poleka da stopiram za vkasti s nqkolko kratki spirki po patq. Portugalia ima neveroqtni istoricheski i arhitekturni krasoti, taka che razglejdam nonstop. Za sajalenie imam dosta problemi sas stopa i horata, koito me vzemat, naloji se da slizam avariino vchera, a vseki den me vzemat pone dvama ludi, joito me karat da sajalqvam, che stopiram, no kakvo da se pravi ne moje vsichko da e cvetq i rozi,tuk prosto e po dobre chovek da ne patuva na stop i da ne spi na palatka, togava vsichko ste e perfectno. Inache mnogo mi haresva, samo s shofiorite bera qdove, ne razbirat koncepciata na stopa izobsto. V tova otnoshenie e po zle daje ot Ispania, tam pone prosto nikoi ne spira, a tuk spirat samo idioti. Nadqvam se zanapred da ne srestam takiva. Patuvaneto mi v prednite darjavi beshe super, nqmah nijakvi qdove, samo tuk problemi i ne razbiram zasto. Inache se spravqm dobre s ezika, komunikaciata s horata mi e lesna, te razbirat ispanski i az pochnah da shvastam portugalski :))

Tery каза...

Прибрах се вкъщи по живо, по здраво и по щастливо :) Скоро ще има много пътеписи и снимки, пътуването се получи чудесно, беше вълнуващо, динамично, доста интензивно точно в мой стил и се върнах с букет от хубави емоции, впечатления и спомени. Надявам се чрез разказите и снимките да споделя поне малка част от емоцията :)

Unknown каза...

Добре дошла! Чета постепенно, че доста съм изпуснала. Интересно е това със стопа в Португалия. Португалците по принцип са много отзивчиви и добронамерени хора и това ме изненадва. Ще разпитам приятели португалци какво мислят по този въпрос и какво е обяснението им.

Tery каза...

Мерси Надежда, радвам се много, че пишеш! :) За Португалците - аз си ги представях тотално различни и доста се изненадах. В Сетубал бях на гости на един приятел българин и майка му, те също споделят моето мнение, че португалците са супер ограничени и задръстени, а те живеят там от доста време. На мен лично португалците много ми приличат на българите отпреди 20 години. Доста са неориентирани и по реакциите им като ме видят да чакам на стоп, разбирам че изобщо не проумяват идеята на стопирането и дори ме осъждат за това, което правя. Много шофьори ми казаха, че на стопа не се гледа с добро око и хората те смятат за изпаднал клошар или пък за проститутка, имало много български и румънски проститутки по пътищата, аз не видях никакви, но може би е вярно. Изобщо стопът си беше пълно разочарование, в Испания беше къде по-добре този път. Само в южна Португалия беше ок, защото там има много туристи и те спират, но в северната и централната част на страна си беше мъка. Интересното е, че стопът в Холандия, Белгия и Франция ми вървеше толкова много, колкото никога преди! Наистина нямаше много места, където да чаках повече от 5 минути, хората ме вземаха без изобщо да се замислят. Помня, че в предни мои пътувания чаках много повече, отколкото сега! Може би хората са станали още по-отворени и смели в тези страни, въпреки атентатите и проблемите.