На изток - към слънцето

снимката е от Интернет, но това е обичайната гледка :)


Turn your face towards the sun 
Let the shadows fall behind you 
Don't look back, just carry on 
And the shadows will never find you 

Lost in the rock and roll 
Got lost in a promise of a love I never know 
Shadows chase me far from home 
I remember when my heart was filled with gold 
And you know I've been burned 
I've been burned I've been burned 
You've seen me lose control 
It's not worth it's not worth it's not worth 
My soul

https://www.youtube.com/watch?v=hdO9cc7WOyE


Долният текст е кирилициран автоматично и пълен с правописни грешки, за което предварително се извинявам.

Все на изток - следвам посоката, от която изгрява слънцето :) И гледам много да не се обръщам назад, защото боли... Оставям сенките да падат зад мен.

Изгубих се в памирските вълшебни планини, където няма нищо друго освен тишина, красота и чистота. Мармотите ми правеха компания докато вървях по прашния черен път, а пъргави птици прелитаха над палатката ми, когато кампирах на брега на езерото Каракул и съзерцавах тишината му в пълна самота... докато се появиха двама готини мотористи - българи! И понеже бяха зъболекари - присъствах на вадене на зъб на местен тажик на брега на езерото :) Тажикистан бе изпъстрен с невероятни събития като например това че 5 дни пътувах на стоп с кола на Mongol Rally, или че пияни узбекистанци искаха да ме накарат да пробвам алкохол и не приемаха НЕ за отговор, докато не излях яростно цялата чаша, която се опитваха да ми набутат :) Малко преди да вляза в Тажикистан имаше атентат срещу 4-ма велопатешественици, които бяха убити. И заради това хората бяха дори още по-мили и гостоприемни, отколкото очаквах. Повече от 50 дни съм на път и срещнах толкова много добри към мен хора, че ако не записвам, ще забравя. Лошите бяха доста по-малко, отколкото очаквах и се подвиzаваха предимно в Иран и Туркменистан, след тия двете нямам ядове с никого. 
Вече съм в Биshкек - столицата на прекрасната планинска страна Киргизстан, за която малко се знае по нашите земи. Тажикистан и Киргизстан за мен са най-красивите страни в тази част на света, почти целите са планински и това ги превръща в магнит за такива като мен. Едва избутах плоските Туркменистан и Узбекистан, но всичко си струваше, за да стигна до тук! Следващия път в Памир - с колело :) Много ми липсва. Тук са само планини и е супер за велопатешествие за разлика от околните държави, където е равно и много, много горещо. 
Тук обръчут на храната лека полека взе да се затяга, все по-често съм само на хляб, защото няма нищо друго без месо за ядене. В Mонголия вероятно ще съм само на хляб. В големите градове нямам проблем, защото си купувам плодове и други вксунотии от пазара и супермаркетите, но по слеата и планините изборът се свежда само до хляб, както и във всяко заведение или ресторант - единственото нещо в менюто без месо е хляба :) Вече доста пати като ме канят шофьори или каучсърфинг хостове, седя в ресторанта и дъвчa сух хляб с черен чай за по-лесно преглъщане :) Иначе имам огромен прогрес в стремежа си лека полека да стана веган. Много рядко си купувам кисело мляко а сиренето почти го спрях. Само някои като ми даде - ям. Че ако и това откажа хората съвсем няма какво да ме гостят. 
Стопът е възможен във всичките страни тук, но задължително се пита дали возенето е безплатно, защото всички очакват пари! Аз се придържам все към камионите, те винаги са склонни да вземат и без пари, досега нито един не ми е отказал. Kоли доста по-рядко ме качват, огромната част искат пари. Но не се оплаквам никак от стопа, доста добре е и като време не се чака безкрайно много. Хората като цяло са много добри и гостоприемни, радват се на туристи и не тормозят. доста от видовете тормозители в други държави липсват тук. 
Плановете ми занапред са да си вадя монголска виза утре, вероятно ще е готова другата седмица, а докато чакам сте обиклалям край езерото Иcик кул няколко дни. После към Казахстан за малко и право към Китай и Монголия. сте бързам за Монголия, за да я мина докато не е застудяло много, там зимата идва скоро, а аз дори яке нямам :) 

Всеки ден е ново неизвестно и ми носи постоянни предизвикателства, които отварят пред мен нови и нови хоризонти. Все повече въпроси, но и повече отговори... 
Сега си мисля за дните в Памир, за кефа от това да се изкапеш в ледено студена високо планинска река, да поплyваш във второто най-високо езрео в света, формuрано от метеорит преди 10 милиона години, да вдишаш разредения въздух на 4700 метра над морското ниво... за мен няма нищо по-прекрасно на тоя свят от планината и природата като цяло! и сладките трътлести мармоти, които се шмугват в дупките си веднага щом се зaтичам към тях :))) 


RISE:

https://www.youtube.com/watch?v=jWbiCr200N8


11 коментара:

Надя каза...

Храна-от пазара свежи зеленчуци. В ресторантите няма как да не предлагат салати, спагети, пица маргарита,тиквички, патладжани, чушки, леща, ориз. Veggie soup. Интернет-ако хостовете позволят☺. Забавлявай се!!!

Tery каза...

Nadq, v dvata golemi grada Osh i Biskek ima vsichko, v po-malkite sasto ima magazini s razni bokluci polufabrikanti deto stavat za utolqvane na glada, a v ostanalite malki naseleni mesta meniuto e slednoto: kumiz, hlqb, samosa s meso, supa s meso ot ovca ili koza ili krava, chiniq palna s meso s kokalite ot edin bog znae kakvo jivotno, konsko meso, krave meso, koze, ovche.... i oste koi znae kakvo. S tova menuto v malkite naseleni mesta se izcherpva. I razbira se - chai. Kakvi pici i spageti hehehe :)) Tova samo v Biskek moje da se nameri. Sveji zelenchuci i plodove po malkite sela v planinite sa rqdkost. Supite sa absolutno vinagi s meso i sa tabu, daje da mi kazvat 4e nqma meso supa ne pipam, moje da ima maznini ot jivotni i edin dqvol znae kakvo. Tukashnite darjavi qdat vsichko, vsqkakvi karantii i glavi i kraka na jivotni.... napravo ne mi se govori, dobre che nqmah nestastieto da vidq nqkoe ot tezi nesta.
Za men hraneneto izvan golemite gradove ostava izcqlo zavisimo ot nalichieto na hlqb, toest veche vaprosat e dali izobsto ste qm, a ne kakvo. :) Tuk vse oste e dobre, chakai da stigna Mongolia, za tam sa mi razpravqli takiva nesta ve4e, mnogo e veroqtno da ne qm nisto v prodaljenie na dni. A to ne e samo mesoto, az izbqgvam vsqko nesto s neizvestno sadarjanie, naskoro mi predlagaha oriz bez meso, koito nai-veroqtno e gotven zaedno s mesoto ili s nqkakva maznina ot jivotno. I poneje podoziram vsqko nesto, prosto nisto ne qm, na koeto ne mu pishe sadarjanieto.
Mersi, inache se zabavlqzvam mnogo blagodarenie na krasivite peizaji, tolkova e prikazno che ne moje s dumi da se opishe :) Opitvam se da ne mislq za menuto na horata, zastoto nastoenieto mi mnooogo barzo uvqhva.

Dnes podadoh dokumenti za vizata za Mongolia i v srqda trqbva da e gotova. Utre - kum ezeroto Isik kul da se srestna s dvama izkluchitelni balgarski pateshestvenici!! :)))

Надя каза...

Да, по-добре гладен, отколкото с разболян стомах и проблеми. И аз не бих яла неща с неизвестно съдържание. За някои пътуващи това може да е част от опознаването на част от бита, културата, но не-мерси. Чакаме включване от Монголия. Бъди здрава!

dimitrovgrad каза...

Когато няма плодове и зеленчуци,аз пия мултивитамини от аптеката.

Tery каза...

Zasega se spravqm s namiraneto na plodove, da vidim v kitai i mongolia kak ste e. V4era vzeh mongolskata viza v Biskek i dnes sym v Almaty, Kazahstan. Cenite na vsichko skochiha rqzko, a stopat stana dosta po-baven, no vsichko e pove4e ot dobre, a nai-hubavoto e, che v Kirgizstan se sreshtnah s dvama neveroqtni balgarski pateshestvenici, s koito prekarah dva prekrasni dni! :))) Tazi sreshta ste me zarejda v mrachnite dni, koito predstoqt v Mordor - Kitai :) Takiva nesta podochuh za tam, che me pobivat trapki, sled nqkolko dni ste trqbva da se izpravq sreshtu deistvitelnostta na genocida, koito se osastestvqva v nai-zapadnata im provincia. Nqma da e priqtno, mislq da mina tranzit do Mongolia, no da vidim dali ste mi izlqzat smetkite :)

Ivaylo Angelov каза...

Тери, отново невероятно пътешествие! Аз се бях докоснал до този район през 2006-а, в Син Дзян, Китай. Срещнахме се и с уйгури, много добри хора са. Като дете езерото Исък Кул ми беше най-привлекателното място на света. Научих за него от книгата на Пржевалски. Поздрави от Горно поле! И най-хубавият попътен вятър!
Иво

Unknown каза...

Тери, първо голямо браво за опитите ти да станеш веган! Аз ям месо, но рядко... Засега не съм имал мисли да ставам вегетарианец или веган, но определено не подкрепям хората, които по цял ден плющат кюфтета и кебапчета и по-далеч от носа си не виждат, знаят си само своето. А уж големи българи, големи родолюбци, пости обаче като дойдат - вкъщи си мирише на скара.
Пътешествието ти дотук звучи много интересно... Страните са трудни за начинаещ пътешественик със сигурност, но ти не си такъв :) Ще се справиш, сигурен съм.
Последно, Тери, вероятно си чувала за cruelty-free шампоани, почистващи препарати и т.н. , които са веган и не са тествани върху животни. Каква козметика използваш? Аз използвам маска на AVON против пъпки, защото съм в пубертета и имам бая, също и шампоан Wash&Go... и вчера научих, че и двете марки са в списъка на компаниите, тестващи върху животни! Затова сега съм се замислил като свършат, да почна да си купувам продукти, нетествани върху животни, но тъй като все още разчитам на родителите ми и нямам много собствени финанси, би ли ми препоръчала козметика, която не е тествана върху животни и не е много скъпа? Засега съм се спрял на „Здраве“, те са на Арома, на сайта им пише, че не са тествани, но не мога да съм сигурен. Благодаря предварително :)

Поздрави с най-топли пожелания за невероятно пътешествие,
Калоян

Анонимен каза...

Калояне, с тази козметики, които ползваш, ми се струва че си гей. Бас ловя, че Тери не ползва почти никаква козметика, а е жена. На практика, повечето хора са се заробили, за да си купуват непотребни неща.

Tery каза...

Ivo, mersi za pojelaniqta, radvam se, che pishesh :)) Pozdravi na Tsveti i decata! Isyk Kul e neveroqtno mqsto, osobeno planinite okolo nego, magichesko e prosto!

Kaloyane, blagodarq ti za pojelaniata :) Za kozmetikata mnogo sajalqvam, no ne moga da ti bada ot polza, nisto ne razbiram i ne znam po vaprosa. Az polzvam samo pasta za zabi i shampoan, i v nqkoi patuvaniq s mnogo slance - slancezastiten krem protiv izgarqne - tova e vsichko. Vaprosnia krem deto sega imam e nqkakuv ot Germaniq, koito si go vzeh za velo tripa i mi ostana, a ot drugite dve nesta polzvam Bilka, ne znam dali e OK po otnoshenie testvaneto na jivotni, nqmam informaciq za kompaniata. Inache shampoana go polzvam i za sapun, i za prane na drehi... obsto vzeto za vsichko. A pastata za zabi sega si vzeh edna detska, ne znam kakva marka, prosto mi svarshi starata. Taka che ne moga da ti pomogna mnogo, az sym na principa da se polzvat vazmojno nai-malko nesta kato cqlo, ne samo kozmetiki. No tova si e moe vijdane, ne se interesuvam ot vanshniq si vid, no ne kritikuvam hora, koito se interesuvat. Taka che bravo che se interesuvash ot takiva kompanii, koito ne izpolzvat jivotni za testvane!

Za sega pateshestveto varvi mnogo dobre vapreki loshoto vreme, koeto trqbvashe da prejiveq poslednite dva dni :) No to si e chast ot prikluchenieto. Ot nqkolko dni sym v Mongolia - neveroqtna strana!!! Ako ne beshe tolkova studeno steshe da mi e nai-lubimata hehe :) Utre ili vdrugiden ochakvam da stigna stolicata Ulaan Bataar. Ot tam ste poobikolq nqkolko budistki manastira i posle ste go mislq nakade. Za jalost tuk stana mnogo studeno, vchera poluchih hipotermiq v planinite po patq za Karakorum i v rezultat ne uspqh da stigna do zachukanoto selo, trqbvashe da se vrastam sled kato prenostuvah v iurta na mestno semeistvo mongolci. Koeto samo po sebe si beshe neveroqtno prejivqvane i ne se qdosvah mnogo che ne stignah Karakorum. Povecheto interesni mesta v stranata sa mnogo trudno dostapni bez sobstvena kola, nqma nikakuv trafik po patishtata i za da sme po-tochni - nqma patishta :) Inache zasega se spravqm s izhranvaneto si v Mongoliq - hlqb i biskviti :) I kogato mestnite mi dadat ot proslovutiq si chai s mlqko - piq. A plodove i zelenchuci - zabravete! Kilo mandarini e 4 dolara!!! Poneje stava mnogo studeno veche i lqtoto qvno si otide, ste mislq za skoroshna evakuaciq kum Kitai. prodaljavam da nqmam qke i da ne si kupuvam, za da ne go nosq po celiq pat v toplite strani posle. Taka che vchera za parvi pat se naloji da si sloja vsichkite drehi edna varhu druga :) 6 kata :)) Ama na puk na vsichko ne se razbolqvam i se chuvstvam otlichno :) Oste nqkolko studeni dni i posle vsichko ste e OK :)

Unknown каза...

Здравей, Анонимен,
Не съм гей и мисля, че този ти коментар беше много неуместен. Не ползвам кой знае каква козметика, един шампоан и сапун, другите неща вече спрях да ги използвам, защото не искам да подкрепям масовите компании, изтребвани животни :))) и не ми и трябват! Така че, моля те, следващия път да не си правиш такива изводи, заради това, че ползвам две неща, а това, че Тери не ползва кой знае какво, си е нейно решение, може би съм средностатистически, може би не съм над такива неща, някой ден може и да бъда. Поне коментирай с името си :)

Tery каза...

Kaloyane, ne se zasqgai vaobste ot podobni komentari, i az mislq che e mnogo neumestno da se lepqt etiketi i to na bazata na nesto, koeto za povecheto hora e savsem normalno, a imenno grijite za vanshnia vid. Za men lichno tova nqma nikakvo znachenie, no tova si e moi lichen izbor i nikogo ne angajiram s nego. Mnogo se radvam, che ima hora, koito vapreki che se interesuvat ot vanshnostta si, mislqt i za jivotnite i ne podkrepqt podobni kompanii, za men tova e dostatuchno, a inache vseki da si polzva kozmetiki stom iska, ne sym az choveka, koito ste kazva na drugite koe e pravilno i koe ne. Moqt nachin na jivot veche e tvarde razlichen i otdalechen ot obstoprietiq, ne che nqkoga e bil blizak, no propastta stava vse po-golqma i go usestam vseki den. Taka che ne moga da iskam horata da jiveqt kato men, tvarde razlichni sa glednite ni tochki i vazpriqtiq.